AccueilNederlandGuterres “geschokt” door...

Guterres “geschokt” door aanval op ambulancekonvooi in Gaza europahoy.news

In het Al Shifa-ziekenhuis waren ambulances naar verluidt ernstig gewonde en zieke patiënten aan het evacueren naar ziekenhuizen in de zuidelijke Gazastrook toen ze bij de ingang van het ziekenhuis werden aangevallen.

“Ik ben geschokt door de gerapporteerde aanval in Gaza op een ambulancekonvooi buiten het Al Shifa-ziekenhuis. De beelden van de lichamen die op straat buiten het ziekenhuis liggen, zijn hartverscheurend”, zei de VN-chef in een verklaring stellinguitgezonden eind vrijdag, New Yorkse tijd.

Hij verklaarde dat hij de terroristische aanslagen van Hamas in Israël en de moorden, verminkingen en ontvoeringen, onder meer van vrouwen en kinderen, niet was vergeten. Hij benadrukte dat alle gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden, onmiddellijk en onvoorwaardelijk moeten worden vrijgelaten.

Guterres voegde eraan toe dat burgers in Gaza, inclusief kinderen en vrouwen, al bijna een maand lang worden belegerd, hulp wordt ontzegd, vermoord en vanuit hun huizen worden gebombardeerd.

‘Dit moet stoppen’, benadrukte hij.

Geen enkele plek is veilig

Guterres merkte ook op dat de humanitaire situatie in Gaza ‘verschrikkelijk’ is.

“Er is niet genoeg voedsel, water en medicijnen om aan de behoeften van de mensen te voldoen. “We hebben bijna geen brandstof meer om ziekenhuizen en watercentrales van stroom te voorzien”, zei hij, en merkte op dat de schuilplaatsen van het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt (OOPS) hadden bijna vier keer hun maximale capaciteit “en ze worden gebombardeerd.”

‘De mortuaria zijn overvol. De winkels zijn leeg. De gezondheidssituatie is verschrikkelijk. We zien een toename van aandoeningen en aandoeningen aan de luchtwegen, vooral bij kinderen. Een hele bevolking is getraumatiseerd. Geen enkele plek is veilig. »

Respecteer het humanitair recht

De secretaris-generaal herhaalde zijn oproep tot een humanitair staakt-het-vuren en benadrukte dat het internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd.

“Burgers en civiele infrastructuur, inclusief humanitaire en medische hulpverleners en middelen, moeten worden beschermd. Burgers mogen ook niet als menselijk schild worden gebruikt”, zei hij, en hij drong er ook op aan dat essentiële goederen en diensten en ongehinderde humanitaire toegang veilig in en via Gaza worden toegestaan ​​“op een schaal die in overeenstemming is met deze dramatische situatie.”

De VN-chef benadrukte dat “al degenen met invloed deze moeten uitoefenen om het respect voor de oorlogsregels te garanderen, een einde te maken aan het lijden en te voorkomen dat het conflict de hele regio zou kunnen overslaan.”

WIE: « Totaal geschokt »

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zei dat hij “volledig geschokt” was door de ambulance-aanval.

“Volledig geschokt door berichten over aanvallen op ambulances die patiënten evacueren in de buurt van het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza, resulterend in doden, gewonden en schade”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus in een verklaring. mail op X, voorheen Twitter.

“We herhalen: patiënten, gezondheidswerkers, faciliteiten en ambulances moeten te allen tijde worden beschermd”, benadrukte hij.

in een aparte stellingHet agentschap zei ook dat aanvallen op de gezondheidszorg, waaronder aanvallen op ziekenhuizen en het beperken van de levering van essentiële hulp zoals medische voorraden, brandstof en water, schendingen van het internationaal humanitair recht kunnen vormen.

“De WHO herhaalt haar oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en benadrukt de dringende noodzaak om alle gezondheidswerkers, patiënten, gezondheidsvervoer en gezondheidsfaciliteiten te beschermen”, aldus de WHO.Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Afrikaanse vrouwen in de frontlinie van de vredeshandhaving europahoy.news

In 2022 was Baah een van de 173 Ghanese vrouwelijke vredeshandhavers die dienden in de VN-interimmissie in Libanon. Ze was ook een van de 6.200 geüniformeerde vrouwelijke vredessoldaten (militairen en politiepersoneel) die dienden in de twaalf vredesmissies ter...

EP-leden willen nauwkeurige etikettering van het ontbijt

De herziening beoogt een preciezere oorsprongsetikettering om consumenten te helpen een weloverwogen keuze te maken voor een bepaald aantal agrovoedingsproducten. Woensdag heeft de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid haar standpunt over de herziening van de wet aangenomen EU handelsnormen voor...

Boheemse buurten en creatieve ruimtes europahoy.news

Ontdek de charme van Berlijn: Boheemse buurten en creatieve ruimtes Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een levendige en levendige stad die door de jaren heen zijn Boheemse essentie en creatieve geest heeft weten te behouden. In de straten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.