AccueilNederlandFAO-rapport onthult verborgen...

FAO-rapport onthult verborgen kosten van agrofoodsystemen europahoy.new

Dit cijfer vertegenwoordigt bijna 10 procent van het mondiale bruto binnenlands product (bbp), volgens de 2023-editie van The State of Food and Agriculture (SOFA), het vlaggenschiprapport van het agentschap, dat 154 landen bestrijkt.

Herkenning en actie

Het introduceert het concept van verborgen kosten en baten van agrovoedingssystemen en biedt een raamwerk waarmee deze kunnen worden geëvalueerd.

Het doel is om besluitvormers te helpen de mondiale agrifoodsystemen (de hele sector die de voedsel- en non-food landbouwproductie omvat) te begeleiden naar grotere duurzaamheid.

“In het licht van de groeiende mondiale uitdagingen: voedselbeschikbaarheid, voedseltoegankelijkheid en betaalbaarheid; klimaat crisis; verlies van biodiversiteit; economische vertragingen en crises; verergering van de armoede; en andere overlappende crises hangt de toekomst van onze agrifoodsystemen af ​​van onze bereidheid om alle voedselproducenten, groot of klein, te waarderen, deze werkelijke kosten te onderkennen en te begrijpen hoe we allemaal daaraan bijdragen en welke acties we moeten ondernemen”, aldus The Directeur FAO-generaal Dongyu Qu.

Ongezonde voeding, uitstoot en armoede

Uit het rapport blijkt dat de grootste verborgen kosten, ruim 70 procent, worden veroorzaakt door ongezonde diëten met veel ultrabewerkte voedingsmiddelen, vetten en suikers, wat leidt tot zwaarlijvigheid en niet-overdraagbare ziekten, en tot verliezen in de arbeidsproductiviteit. Dit is vooral het geval in rijkere landen.

Een vijfde van de totale kosten houdt verband met het milieu, afkomstig van de uitstoot van broeikasgassen en stikstof, veranderingen in landgebruik en watergebruik, en heeft gevolgen voor alle landen.

Ondertussen worden de lage-inkomenslanden verhoudingsgewijs het zwaarst getroffen door de verborgen kosten van de agro-voedingssystemen, die ruim een ​​kwart van hun bbp voor hun rekening nemen, vergeleken met minder dan 12 procent in de middeninkomenslanden en minder dan acht procent in de hoge-inkomenslanden. landen.

De verborgen kosten die verband houden met armoede en ondervoeding zijn ook de grootste in deze landen.

Meer analyse nodig

Het rapport roept op tot een meer regelmatige en gedetailleerde analyse door regeringen en de particuliere sector van de verborgen of ‘echte’ kosten van agrovoedingssystemen door middel van werkelijke kostenberekening, gevolgd door actie.

Hoewel er eerdere pogingen tot meting zijn geweest, is het FAO-rapport het eerste dat deze kosten op nationaal niveau uitsplitst en ervoor zorgt dat ze vergelijkbaar zijn tussen kostencategorieën en tussen landen.

‘Een oproep tot actie’

Het VN-agentschap zal twee opeenvolgende edities van het SOFA-rapport aan hetzelfde onderwerp wijden, wat de eerste keer is. Het huidige rapport presenteert initiële schattingen, terwijl de editie van 2024 zich zal concentreren op specifieke diepgaande beoordelingen om de beste manieren te identificeren om deze te verzachten, bijvoorbeeld door middel van belastingen, subsidies en wetgeving.

De FAO heeft er bij regeringen op aangedrongen om gebruik te maken van ‘true cost’-berekeningen om agrofoodsystemen te transformeren om de klimaatcrisis, armoede, ongelijkheid en voedselzekerheid aan te pakken, waarvoor investeringen en innovaties nodig zijn op gebieden als onderzoek, gegevensverzameling en capaciteitsontwikkeling.

“Ik hoop dat dit rapport dient als een oproep tot actie voor alle partners – van beleidsmakers en actoren uit de particuliere sector tot onderzoekers en consumenten – en inspireert tot een collectieve inzet om onze agro-foodsystemen te transformeren ten behoeve van iedereen.” zei de heer Qu. .

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Ik wacht op je in Rome, laten we bidden voor degenen die lijden onder oorlogen europahoy.new

In het Regina Caeli lanceert de paus opnieuw de uitnodiging om deel te nemen aan de eerste Wereldkinderdag die op 25 en 26 mei wordt gevierd: "We hebben uw vreugde en het verlangen naar een betere wereld nodig." ...

Première personne : « Je ne représente plus rien » – Voix des déplacés en Haïti

Lui et d'autres ont parlé à Eline Joseph, qui travaille pour l'Organisation internationale pour les migrations (OIM) à Port-au-Prince avec une équipe qui apporte un soutien psychosocial aux personnes qui ont fui leur domicile à cause de la violence...

‘Ik ben niets meer waard’ – Stemmen van ontheemden in Haïti europahoy.news

Hij en anderen spraken met Eline Joseph, die voor de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Port-au-Prince werkt met een team dat psychosociale steun biedt aan mensen die hun huizen zijn ontvlucht vanwege geweld en onveiligheid. ze sprak met VN-nieuws...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.