AccueilNederlandFAO-rapport onthult verborgen...

FAO-rapport onthult verborgen kosten van agrofoodsystemen europahoy.new

Dit cijfer vertegenwoordigt bijna 10 procent van het mondiale bruto binnenlands product (bbp), volgens de 2023-editie van The State of Food and Agriculture (SOFA), het vlaggenschiprapport van het agentschap, dat 154 landen bestrijkt.

Herkenning en actie

Het introduceert het concept van verborgen kosten en baten van agrovoedingssystemen en biedt een raamwerk waarmee deze kunnen worden geëvalueerd.

Het doel is om besluitvormers te helpen de mondiale agrifoodsystemen (de hele sector die de voedsel- en non-food landbouwproductie omvat) te begeleiden naar grotere duurzaamheid.

“In het licht van de groeiende mondiale uitdagingen: voedselbeschikbaarheid, voedseltoegankelijkheid en betaalbaarheid; klimaat crisis; verlies van biodiversiteit; economische vertragingen en crises; verergering van de armoede; en andere overlappende crises hangt de toekomst van onze agrifoodsystemen af ​​van onze bereidheid om alle voedselproducenten, groot of klein, te waarderen, deze werkelijke kosten te onderkennen en te begrijpen hoe we allemaal daaraan bijdragen en welke acties we moeten ondernemen”, aldus The Directeur FAO-generaal Dongyu Qu.

Ongezonde voeding, uitstoot en armoede

Uit het rapport blijkt dat de grootste verborgen kosten, ruim 70 procent, worden veroorzaakt door ongezonde diëten met veel ultrabewerkte voedingsmiddelen, vetten en suikers, wat leidt tot zwaarlijvigheid en niet-overdraagbare ziekten, en tot verliezen in de arbeidsproductiviteit. Dit is vooral het geval in rijkere landen.

Een vijfde van de totale kosten houdt verband met het milieu, afkomstig van de uitstoot van broeikasgassen en stikstof, veranderingen in landgebruik en watergebruik, en heeft gevolgen voor alle landen.

Ondertussen worden de lage-inkomenslanden verhoudingsgewijs het zwaarst getroffen door de verborgen kosten van de agro-voedingssystemen, die ruim een ​​kwart van hun bbp voor hun rekening nemen, vergeleken met minder dan 12 procent in de middeninkomenslanden en minder dan acht procent in de hoge-inkomenslanden. landen.

De verborgen kosten die verband houden met armoede en ondervoeding zijn ook de grootste in deze landen.

Meer analyse nodig

Het rapport roept op tot een meer regelmatige en gedetailleerde analyse door regeringen en de particuliere sector van de verborgen of ‘echte’ kosten van agrovoedingssystemen door middel van werkelijke kostenberekening, gevolgd door actie.

Hoewel er eerdere pogingen tot meting zijn geweest, is het FAO-rapport het eerste dat deze kosten op nationaal niveau uitsplitst en ervoor zorgt dat ze vergelijkbaar zijn tussen kostencategorieën en tussen landen.

‘Een oproep tot actie’

Het VN-agentschap zal twee opeenvolgende edities van het SOFA-rapport aan hetzelfde onderwerp wijden, wat de eerste keer is. Het huidige rapport presenteert initiële schattingen, terwijl de editie van 2024 zich zal concentreren op specifieke diepgaande beoordelingen om de beste manieren te identificeren om deze te verzachten, bijvoorbeeld door middel van belastingen, subsidies en wetgeving.

De FAO heeft er bij regeringen op aangedrongen om gebruik te maken van ‘true cost’-berekeningen om agrofoodsystemen te transformeren om de klimaatcrisis, armoede, ongelijkheid en voedselzekerheid aan te pakken, waarvoor investeringen en innovaties nodig zijn op gebieden als onderzoek, gegevensverzameling en capaciteitsontwikkeling.

“Ik hoop dat dit rapport dient als een oproep tot actie voor alle partners – van beleidsmakers en actoren uit de particuliere sector tot onderzoekers en consumenten – en inspireert tot een collectieve inzet om onze agro-foodsystemen te transformeren ten behoeve van iedereen.” zei de heer Qu. .

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Bossen lopen een steeds groter risico op bosbranden en ongedierte als gevolg van de klimaatverandering europahoy.new

“Bossen en bomen zijn essentiële componenten van agrofoodsystemen. “Het verwijderen van bosbedekking, vooral in de tropen, verhoogt de lokale temperaturen en verandert de regenpatronen op manieren die de lokale effecten van de mondiale klimaatverandering verergeren, met mogelijk ernstige...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.