AccueilNederlandEr is een...

Er is een gen voor slapeloosheid ontdekt dat ons ons hele leven achtervolgt

De onderzoeken zullen wetenschappers helpen nachtelijke waakproblemen te voorkomen

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat specifieke patronen in het DNA kunnen bepalen of we slapeloosheid ontwikkelen, meldt MailOnline.

Onderzoekers in Nederland verzamelden genetische informatie van 2.500 ongeboren baby’s en volgden hen tot de leeftijd van 15 jaar, waarbij ze hun slaappatroon maten.

Ze ontdekten dat tieners met genen waarvan bekend is dat ze de slaap beïnvloeden, vaker ‘s nachts wakker worden dan hun leeftijdsgenoten zonder deze DNA-configuraties.

Bij volwassenen is al een genetische aanleg voor een slecht slaappatroon aangetoond. Wetenschappers hebben mutaties in genen als NPSR1 en ADRB1 geïdentificeerd die tot slapeloze nachten kunnen leiden.

Uit de laatste bevindingen blijkt echter dat het gen voor ‘slechte slaap’ gedurende het hele leven van een persoon actief is, aldus BTA

Onderzoekers van het Rotterdam Universitair Medisch Centrum en het Nederlandse Erasmus Universitair Medisch Centrum gebruiken hun bevindingen om het belang te benadrukken van het identificeren van slechte slaap in de vroege kinderjaren – al vanaf de kindertijd – om levenslange slapeloosheid te voorkomen.

Er werden DNA-monsters verzameld van 2.458 Europese kinderen geboren tussen april 2002 en januari 2006, met behulp van navelstrengbloed en bloed van dezelfde kinderen op zesjarige leeftijd.

Parallel aan de DNA-analyse rapporteerden de moeders over het slaappatroon van hun kinderen op de leeftijd van anderhalf, drie en zes jaar, en vervolgens op de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Een subgroep van 975 tieners droeg gedurende ongeveer twee weken slaapregistratieapparatuur.

De onderzoekers genereerden DNA-risicomarkers voor elke tiener en vonden meer aan slapeloosheid gerelateerde slaapproblemen, zoals ‘s nachts wakker worden en moeite om in slaap te vallen tijdens de kindertijd, bij mensen met hoge genetische predispositiemarkers. De wetenschappers legden uit:

“Wij leveren indirect bewijs voor de persistentie van het slechte slaapfenotype gedurende de hele levensduur. Dit opent de deur voor verder onderzoek naar de genetisch gebaseerde vroege detectie en preventie van slaapproblemen.” Hun bevindingen werden gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Er is vastgesteld dat het oplossen van slaapproblemen op jonge leeftijd van het kind leidt tot betere omstandigheden voor zijn ontwikkeling en academisch succes.

Uit een ander onderzoek uit 2022, gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine, bleek dat bijna 93 procent van de slecht presterende studenten slaapstoornissen had, vergeleken met 83 procent van de gemiddelde studenten en 36 procent van de goed presterende studenten.

Het belang van slaap mag niet worden overschat, maar toch blijkt uit een onderzoek van de National Sleep Foundation in de VS dat ruim 87 procent van de Amerikaanse middelbare scholieren minder dan de aanbevolen acht tot tien uur per nacht slaapt.

De American Academy of Pediatrics heeft het probleem van de slechte slaapkwaliteit onder tieners beschreven als een ‘epidemie’ die wordt veroorzaakt door ‘elektronisch mediagebruik, cafeïneconsumptie en het vroegtijdig naar school gaan’.

Die gegevens hielpen een beweging van ouders en slaapdeskundigen aan te wakkeren die lobbyden bij de staatswetgevers om latere schoolstarttijden in te voeren.

Californië en Florida zijn de enige twee staten die regels voor latere starttijden hebben aangenomen, waarbij lessen op openbare middelbare scholen niet eerder dan 08.30 uur mogen beginnen

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.