AccueilNederlandEconomie, de beste...

Economie, de beste bondgenoot voor vrede tussen Azerbeidzjan en Armenië?

Door Erik Gozlan

Het creëren van economische banden om vrede te verzekeren is een fundamenteel principe van geopolitieke betrekkingen. Het beste voorbeeld is West-Europa, dat sinds 1945 vrede kent dankzij politieke, maar vooral economische overeenkomsten tussen de staten waaruit de Europese Unie bestaat.

Het vestigen van gemeenschappelijke economische belangen is een geloofwaardige weg om de stabiliteit van de zuidelijke Kaukasus te verzekeren, naast het dwingen van elke partij om de territoriale integriteit van hun buurlanden te erkennen.

Bij het lezen van bepaalde verklaringen van de leiders van Azerbeidzjan en Armenië wordt het duidelijk dat zij een gemeenschappelijk doel delen: een einde maken aan de al lang bestaande oorlog in de zuidelijke Kaukasus.

Nadat Armenië Karabach als onderdeel van Azerbeidzjan had erkend en tijdens militaire operaties in september de controle over Karabach had verloren. Dit territoriale verlies neemt het enige permanente obstakel weg voor elke normalisering van de betrekkingen met Azerbeidzjan. Beide landen delen een gemeenschappelijk doel: de zuidelijke Kaukasus, een van ‘s werelds minst over infrastructuur beschikkende regio’s, uit het isolement halen en de connectiviteit met Azië en Europa vergroten.

Tot nu toe is de grens tussen Armenië, Azerbeidzjan en Turkije gesloten en voor Azerbeidzjan is de export van koolwaterstoffen naar Europa afhankelijk van de doorvoermogelijkheden via Georgië.

Vrede door economie

Economische vrede tussen Armenië en Azerbeidzjan zou tal van voordelen kunnen opleveren:

Economische groei: Stabiliteit bevordert een klimaat dat bevorderlijk is voor economische groei. Beide landen zouden kunnen profiteren van toegenomen buitenlandse investeringen en uitbreiding van hun economische sectoren.

Handel: Het einde van de vijandelijkheden zou de grensoverschrijdende handel vergemakkelijken, mogelijkheden creëren voor export en import, en beide economieën stimuleren door hun respectieve markten uit te breiden.

Economische Samenwerking: De zuidelijke Kaukasus is van strategisch belang voor energie. Economische vrede zou de samenwerking in de energiesector kunnen bevorderen en de aanleg en het gebruik van pijpleidingen en energie-infrastructuur kunnen vergemakkelijken.

Toerisme: Vrede elimineert veiligheidsgerelateerde obstakels en stimuleert de groei van het toerisme. Beide landen zouden kunnen profiteren van de toename van het toerisme, waardoor internationale bezoekers worden aangetrokken en de lokale economieën worden gestimuleerd.

Werkgelegenheid creëren: Een stabiele en groeiende economie schept werkgelegenheid. Vrede zou de werkgelegenheidscreatie in verschillende sectoren bevorderen, bijdragen aan het terugdringen van de werkloosheid en het verbeteren van de levensomstandigheden.

Economische infrastructuur: Economische samenwerking zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van grensoverschrijdende infrastructuur, zoals wegen, bruggen en spoorverbindingen, waardoor grensoverschrijdende handel wordt vergemakkelijkt en de banden tussen de twee landen worden versterkt.

Financiële stabiliteit: Economische vrede zou bijdragen aan de financiële stabiliteit, het vertrouwen van investeerders vergroten en de ontwikkeling van de financiële sector bevorderen.

Zangezur Corridor, ontwikkelingsmogelijkheden

Als beide partijen overeenkomen om de Zangezur Corridor te openen, zal dit dienen als een middel om deze twee landen met Turkije, Rusland, Centraal-Azië en Europa te verbinden. Het is belangrijk op te merken dat zowel de NAVO als Rusland de opening van deze corridor steunen.

De Zangezur Corridor zou in korte tijd commerciële uitwisselingen tussen de landen in de regio mogelijk maken door een uitbreiding van transportnetwerken. Deze opening zou ook het internationale transport op de “noord-zuid” internationale corridor, ook wel bekend als de “midden” corridor, vergroten.

Na de opening van de Zangezur Corridor zou de aantrekkingskracht van de regio op investeerders alleen maar groter worden.

Landen die de vrede belemmeren

Rusland kan een obstakel voor de vrede zijn. Het staat vast dat Moskou doelbewust het “bevroren conflict” in Nagorno-Karabach in stand heeft gehouden en de instabiliteit in de regio heeft bestendigd om zijn invloed te behouden en de westerse belangen in Eurazië te ondermijnen.

Iran probeert al jaren zijn religieuze invloed op de burgers van Azerbeidzjan te versterken. De regering in Bakoe blijft standvastig tegen deze islamistische propagatie. Voor de Mullahs is de toenadering tussen Bakoe en Jeruzalem een ​​misdaad, en zij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de opening van de Zangezur-corridor geen succes zal worden.

Economische vrede tussen Azerbeidzjan en Armenië en de opening van de Zangezur Corridor zouden een omgeving kunnen creëren die bevorderlijk is voor wederzijdse welvaart en die economische groei, handel en samenwerking in verschillende sectoren zou bevorderen.

De auteur : Eric GOZLAN, specialist in geopolitiek en parallelle diplomatie, is overheidsadviseur en leidt de Internationale Raad voor Diplomatie en Dialoog (www.icdd.info)
Eric Gozlan wordt opgeroepen als expert bij de Nationale Assemblee en de Senaat over onderwerpen die te maken hebben met parallelle diplomatie en secularisme
In juni 2019 droeg hij bij aan het rapport van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties over antisemitisme.
In september 2018 ontving hij de Vredesprijs uit handen van Prins Laurent van België voor zijn strijd voor het secularisme in Europa.
Hij nam deel aan twee talrijke vredesconferenties in Korea, Rusland, de Verenigde Staten, Bahrein, België, Engeland, Italië, Roemenië…
Zijn nieuwste boek: Extremisme en radicalisme: gedachtelijnen om eruit te komen

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.