AccueilNederland'Dit moet stoppen',...

‘Dit moet stoppen’, zegt VN-chef terwijl het aantal doden en ontheemden zich over Gaza verspreidde europahoy.new

Hoge VN-functionarissen herhaalden die oproep om de omstandigheden voor de 2,3 miljoen inwoners van Gaza te verbeteren, van wie er 1,7 miljoen ontheemd zijn sinds de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober, die resulteerde in de dood van 1.200 Israëli’s en de gevangenneming van 240 gijzelaars. Sindsdien zijn ruim 11.000 mensen omgekomen in het belegerde Gaza.

“Deze oorlog veroorzaakt elke dag duizelingwekkende en onaanvaardbare aantallen burgerslachtoffers, waaronder vrouwen en kinderen”, aldus de VN. Secretaris-generaal António Guterres zei in een stelling op zondag. “Dit moet stoppen. “Ik herhaal mijn oproep tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren.”

Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR), zei zondag in een verklaring: “De verschrikkelijke gebeurtenissen van de afgelopen 48 uur in Gaza zijn ongelooflijk.”

Toenemende wanhoop

“Het doden van zoveel mensen in scholen die zijn omgebouwd tot schuilplaatsen, het feit dat honderden mensen voor hun leven vluchten uit het Al-Shifa-ziekenhuis te midden van de voortdurende ontheemding van honderdduizenden in het zuiden van Gaza zijn acties die indruisen tegen de fundamentele bescherming die het internationaal recht aan burgers moet bieden. . “Türk zei, en benadrukte dat het niet naleven van deze regels oorlogsmisdaden kan zijn.

Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (OOPS), die zijn laatste uitgaf situatierapport van zondagBijna 884.000 binnenlandse ontheemden zoeken hun toevlucht in 154 UNRWA-faciliteiten in de vijf gouvernementen van de Gazastrook.

Alleen al als je een van de schuilplaatsen binnengaat, moet je huilen”zei een UNRWA-medewerker. “Kinderen die op zoek zijn naar eten en drinken en meer dan zes uur in de rij staan ​​voor een stuk brood of een fles water. “Mensen slapen hier in Khan Younis letterlijk op straat terwijl duizenden blijven ontsnappen uit het noorden.”

Aanvallen op scholen en schuilplaatsen

In minder dan 24 uur, twee UNRWA-scholen De ontheemde families die zij onderdak boden, werden getroffen en veroorzaakten “veel doden” en gewonden, vooral vrouwen en kinderen, naast andere dodelijke incidenten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever tegen een achtergrond van groeiende humanitaire behoeften, aldus UNRWA.

Türk zei dat minstens drie andere scholen waar ontheemde Palestijnen verblijven, ook zijn aangevallen.

“Dit moet stoppen”, zei hij. “De mensheid moet op de eerste plaats komen. Een staakt-het-vuren is dringend nodig, om humanitaire en mensenrechtenredenen. Nu. »

Philippe Lazzarini, directeur van UNRWA, zei in een stelling zondag dat de aanslagen “gewoon wreed” zijn.

“Ik zag met pure verschrikking Er zijn berichten over een aanval op de Al-Fakhoura UNRWA-school die is omgebouwd tot een schuilplaats in het noorden van Gaza”, zei hij.

Klaslokalen waarin ontheemde gezinnen woonden, werden getroffen en bij de aanval kwamen minstens 24 mensen om het leven. Volgens het hoofd van de UNRWA zaten er op dat moment ongeveer 7.000 mensen in de school. Vrijdag, na de aanvallen op de UNRWA Al-Falah/Zeitoun-school in Gaza-stad, De ambulances konden de school niet bereiken. waar 4.000 mensen hun toevlucht zochten.

Voorbij ‘bijkomende schade’

Sinds 7 oktober zijn minstens 176 mensen die onderdak zochten in de scholen van het agentschap gedood en 800 gewond geraakt tijdens Israëlische beschietingen, zei Lazzarini.

« Hij Groot aantal UNRWA-faciliteiten getroffen en het aantal burgerdoden kan niet simpelweg ‘bijkomende schade’ zijn’, zei hij, eraan toevoegend dat het VN-agentschap routinematig de coördinaten van gebouwen deelt met de partijen bij het conflict.

« Dit De wrede oorlog bereikt een punt waarop geen terugkeer meer mogelijk is. wanneer alle regels niet worden gerespecteerd, met openlijke minachting voor de levens van burgers”, zei hij, terwijl hij “opnieuw opriep tot de overwinning van de mensheid en tot een humanitair staakt-het-vuren nu.”

Palestijnse civiele beschermingsteams doorzoeken het puin van een gebouw na een luchtaanval in de Gazastrook.  (archief)

Palestijnse civiele beschermingsteams doorzoeken het puin van een gebouw na een luchtaanval in de Gazastrook. (archief)

Al-Shifa-ziekenhuis

De Israëlische militaire operaties in en rond het Al-Shifa-ziekenhuis zijn voortgezet en VN-collega’s hebben de locatie zaterdag bezocht. beschrijft het als een “doodszone”.

Op zondag, WHO en humanitaire partners hielpen bij de evacuatie van ernstig zieke baby’s.

Medisch personeel, patiënten en burgers zijn dit weekend het ziekenhuis ontvlucht op bevel van het Israëlische leger, zei het hoofd van de UNRWA, eraan toevoegend dat honderden mensen te voet naar het zuiden zijn gezien, met groot gevaar voor hun leven. .

De WHO meldde zondag dat zes ambulances van de Palestijnse Rode Halve Maan de baby’s naar het Al-Helal Al-Emirati Kraamziekenhuis hebben vervoerd, waar ze dringende zorg krijgen.

“Er worden nieuwe missies gepland om de resterende patiënten en gezondheidspersoneel met spoed uit het Al-Shifa-ziekenhuis te vervoeren”, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus in een verklaring. sociale media bericht op zondag.

Een gezamenlijk humanitair team, onder leiding van de WHO, ging het Al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van Gaza binnen om de situatie ter plaatse te beoordelen.

Een gezamenlijk humanitair team, onder leiding van de WHO, ging het Al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van Gaza binnen om de situatie ter plaatse te beoordelen.

Zuid-Gaza

In de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza laat het Israëlische leger pamfletten vallen waarin wordt geëist dat bewoners naar niet-gespecificeerde ‘erkende schuilplaatsen’ gaan, zelfs als er overal in Gaza aanvallen plaatsvinden, aldus OHCHR.

“Reeds ontheemde Palestijnen, verstoken van levensreddende hulp door extreme beperkingen, worstelen om in hun basisbehoeften te voorzien en worden gedwongen om in steeds krappere, overbevolkte, ongezonde en onveilige ruimtes te leven”, zei Türk.

“Ongeacht de waarschuwingen is Israël verplicht burgers te beschermen waar ze zich ook bevinden”, zei de VN-mensenrechtenchef. “De pijn, angst en angst die op de gezichten van kinderen, vrouwen en mannen zijn gegrift, zijn ondraaglijk. Hoeveel geweld, bloedvergieten en ellende zal er nodig zijn om mensen tot bezinning te brengen? Hoeveel burgers zullen er nog sterven?”

UNRWA-scholen huisvesten ruim 800.000 mensen die in Gaza ontheemd zijn geraakt tijdens de Israëlisch-Palestijnse crisis.

UNRWA-scholen huisvesten ruim 800.000 mensen die in Gaza ontheemd zijn geraakt tijdens de Israëlisch-Palestijnse crisis.

Kritieke behoeften

Ondertussen nemen de behoeften toe, zeggen VN-agentschappen.

Het binnenbrengen van brandstof die cruciaal is voor algemene humanitaire operaties in de enclave is grotendeels verboden sinds 7 oktober, toen de oorlog begon. Woensdag zijn er beperkte brandstofleveringen begonnen en UNRWA kreeg te horen dat er vanaf zaterdag elke twee dagen 120.000 liter brandstof zal worden geleverd.

VN-agentschappen hebben gezegd dat dit niet genoeg is voor alle humanitaire activiteiten en dat er minstens 200.000 liter per dag nodig is, onder andere om generatoren van stroom te voorzien die ziekenhuizen van elektriciteit voorzien en om watervoorzieningen te exploiteren. Beide diensten zijn sinds het begin van het conflict geschrapt.

Brandstof is ook van cruciaal belang voor telecommunicatienetwerken, zei UNRWA, en merkte op dat de vierde communicatiestoring in Gaza op vrijdag betekende dat het agentschap geen vrachtwagens met humanitaire hulp kon vervoeren die via Egypte arriveerden.

Het stijgende dodental

Op 10 november zijn sinds 7 oktober ruim 11.078 mensen gedood in de Gazastrook; Volgens het UNRWA-rapport zijn twee derde van hen kinderen en vrouwen. Als gevolg van de ineenstorting van de gezondheids- en communicatiediensten van het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza in het noorden zijn de gegevens over het aantal slachtoffers de afgelopen vijf dagen niet bijgewerkt.

Uit berichten in de media blijkt dat het Palestijnse dodental bijna 12.000 bedraagt.

Israël meldde dat ongeveer 1.200 Israëli’s en buitenlanders in Israël zijn vermoord, de overgrote meerderheid op 7 oktober, volgens de humanitaire organisatie van de VN (OCHA).

Zaterdag werd in de noordelijke zone een UNRWA-collega gedood door aanvallen. In totaal zijn sinds het begin van de oorlog 104 collega’s omgekomen, het hoogste aantal VN-hulpverleners dat is omgekomen bij een conflict in de geschiedenis van de Organisatie, volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

Westoever

Volgens het situatierapport van de UNRWA zijn verschillende delen van de Westelijke Jordaanoever getroffen door gewelddadige incidenten, doden en gewonden, waaronder de vluchtelingenkampen Fara’a en Jenin.

OCHA meldde dat sinds 7 oktober 198 Palestijnen, waaronder 52 kinderen, zijn vermoord door Israëlische veiligheidstroepen en acht, waaronder één kind, door Israëlische kolonisten.

Zaterdag lanceerden Israëlische veiligheidstroepen in het vluchtelingenkamp Balata in Nablus een operatie, waarbij ze met een gepantserde graafmachine naar binnen gingen en een drone inzetten die raketten afvuurde op het Fatah-kantoor, waarbij vijf mensen om het leven kwamen, twee anderen gewond raakten en huizen en winkels beschadigd raakten, aldus UNRWA. .Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Afrikaanse vrouwen in de frontlinie van de vredeshandhaving europahoy.news

In 2022 was Baah een van de 173 Ghanese vrouwelijke vredeshandhavers die dienden in de VN-interimmissie in Libanon. Ze was ook een van de 6.200 geüniformeerde vrouwelijke vredessoldaten (militairen en politiepersoneel) die dienden in de twaalf vredesmissies ter...

EP-leden willen nauwkeurige etikettering van het ontbijt

De herziening beoogt een preciezere oorsprongsetikettering om consumenten te helpen een weloverwogen keuze te maken voor een bepaald aantal agrovoedingsproducten. Woensdag heeft de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid haar standpunt over de herziening van de wet aangenomen EU handelsnormen voor...

Boheemse buurten en creatieve ruimtes europahoy.news

Ontdek de charme van Berlijn: Boheemse buurten en creatieve ruimtes Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een levendige en levendige stad die door de jaren heen zijn Boheemse essentie en creatieve geest heeft weten te behouden. In de straten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.