AccueilNederlandDe “zich ontvouwende...

De “zich ontvouwende catastrofe” maakt het humanitaire staakt-het-vuren urgenter europahoy.news

“De nachtmerrie in Gaza is meer dan een humanitaire crisis. “Het is een crisis van de mensheid”, zei hij. gezegdesprak met journalisten op het VN-hoofdkwartier in New York.

Hij uitte ook zijn ernstige bezorgdheid over de toename van het geweld en de uitbreiding van het conflict tussen Israëlische strijdkrachten en Hamas-militanten, en stelde dat “de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, op een kookpunt staat.”

‘Een begraafplaats voor kinderen’

Guterres benadrukte hoe “de zich ontvouwende catastrofe in Gaza de noodzaak van een humanitair staakt-het-vuren met elk uur urgenter maakt”, en benadrukte dat de bescherming van burgers van het allergrootste belang is.

Gaza wordt een kinderkerkhof. “Elke dag worden naar verluidt honderden kinderen gedood of gewond”, zei hij.

“Er zijn naar verluidt in een periode van vier weken meer journalisten vermoord dan bij enig conflict in minstens dertig jaar. “Er zijn meer humanitaire hulpverleners van de Verenigde Naties gedood dan in enige vergelijkbare periode in de geschiedenis van onze organisatie.”

‘Oceaan van nood’

De humanitaire oproep – gelanceerd door de VN en haar partners – zal de gehele bevolking van de Gazastrook en een half miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, helpen.

Guterres zei dat, hoewel er enige hulp Gaza bereikt via de grensovergang bij Rafah vanuit Egypte, dit “stroompje hulp niet voldoet aan de oceaan van behoeften.”

De afgelopen twee weken hebben 400 vrachtwagens de reis afgelegd, vergeleken met 500 een dag vóór het conflict, en de hulpleveringen bevatten niet de broodnodige brandstof.

Zonder brandstof zullen pasgeborenen in couveuses en patiënten die levensonderhoud krijgen, sterven, » hij waarschuwde. “Water kan dat niet

worden gepompt of gezuiverd. Binnenkort kan ongezuiverd rioolwater de straten in stromen, waardoor ziekten zich verder verspreiden. Vrachtwagens beladen met cruciale hulp zullen stranden.

Humanitair staakt-het-vuren nu

De secretaris-generaal zei dat de weg voorwaarts duidelijk is en herhaalde zijn oproep voor een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren en voor alle partijen om het internationaal humanitair recht te respecteren.

Hij herhaalde zijn oproepen tot de onvoorwaardelijke vrijlating van alle Israëlische gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden, en tot de bescherming van burgers, ziekenhuizen, VN-faciliteiten, schuilplaatsen en scholen.

“Meer voedsel, meer water, meer medicijnen en natuurlijk brandstof komen veilig, snel en op de noodzakelijke schaal Gaza binnen. Nu. Onbeperkte toegang om goederen te leveren aan alle mensen in nood in Gaza. Nu. En het einde van het gebruik van burgers als menselijk schild. Nu,” zei hij.

Het conflict breidt zich uit, de haat neemt toe

Guterres richtte zich op de bredere gevolgen van het conflict en merkte de “spiraal van escalatie op van Libanon en Syrië naar Irak en Jemen.” Oproepen tot het einde, zei hij “Koele hoofden en diplomatieke inspanningen moeten de overhand krijgen.”

Ook haatdragende retoriek en provocerende acties moeten stoppen, vervolgde hij. Guterres zei dat hij zich grote zorgen maakte over de toename van antisemitisme en anti-moslimintolerantie, en merkte op dat zowel joodse als moslimgemeenschappen in veel delen van de wereld zeer alert zijn, uit angst voor hun persoonlijke veiligheid.

Nu de emoties koortsachtig hoog zijn en de spanningen stijgen, “moeten we een manier vinden om onze gemeenschappelijke menselijkheid vast te houden”, zei hij.

“Ik denk aan de burgers in Gaza – de overgrote meerderheid vrouwen en kinderen – die doodsbang zijn door de meedogenloze bombardementen”, zei ze.

“Ik denk aan al degenen die bijna een maand geleden in Israël zijn gemarteld en vermoord en aan de gijzelaars, ontvoerd uit hun huizen, hun families en hun vrienden terwijl ze gewoon hun leven leidden.”

UNRWA-personeel in rouw

De secretaris-generaal sloot zich ook aan bij de VN-familie in de rouw om 89 personeelsleden van zijn organisatie die Palestijnse vluchtelingen hielpen. OOPSdie in Gaza zijn vermoord.

Veel van deze collega’s (waaronder leraren, schooldirecteuren, artsen, ingenieurs, bewakers en ondersteunend personeel) werden samen met hun families vermoord.

Onder hen was een jonge vrouw genaamd Mai, die ‘haar dromen niet liet beperken door haar spierdystrofie of haar rolstoel’, een honoursstudent werd en uiteindelijk in de informatietechnologie voor UNRWA ging werken.

Ter afsluiting van zijn opmerkingen riep Guterres nu op tot internationale actie voor “een uitweg uit deze meedogenloze, verschrikkelijke en pijnlijke impasse van vernietiging”, onder meer om de weg naar vrede en een tweestatenoplossing voor Israëli’s en Palestijnen te helpen effenen.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.