AccueilNederlandDe VN dringt...

De VN dringt aan op drastische klimaatactie nu de records blijven dalen europahoy.news

Het Emissions Gap Report 2023, dat maandag is gepubliceerd door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), zendt een duidelijke boodschap uit: tenzij landen de klimaatactie opvoeren en tegen 2030 meer nakomen dan beloofd in hun beloften, stevent de wereld af op een temperatuur tussen de 2,5 en 2,9 °C. Temperatuurstijging boven pre-industriële niveaus.

een bekrast record

Bij de presentatie van het rapport uit Nairobi zei UNEP-directeur Inger Andersen dat geen enkele persoon of economie onaangetast blijft door de klimaatverandering, wat de dringende noodzaak onderstreept om “te stoppen met het vestigen van ongewenste records voor de uitstoot van broeikasgassen.” broeikaseffect, mondiale maximumtemperaturen en extreme weersomstandigheden. ”

“In plaats daarvan moeten we het oude patroon van onvoldoende ambitie en onvoldoende actie loslaten en andere records gaan vestigen: op het gebied van emissiereducties, op het gebied van groene en rechtvaardige transities en op het gebied van klimaatfinanciering”, benadrukte hij.

Om weer op het goede spoor te komen van een temperatuurstijging van 2°C boven het pre-industriële niveau, moeten de emissies met minstens 28 procent worden verminderd in vergelijking met de huidige scenario’s. Om de temperatuur binnen de grens van 1,5°C te brengen is een verlaging van 42 procent nodig.

Als er niets verandert, zullen de emissies in 2030 22 gigaton hoger zijn dan wat de grens van 1,5°C toestaat, grofweg het totaal van de huidige jaarlijkse emissies van de Verenigde Staten, China en de Europese Unie (EU) samen.

Continenten verenigen

De boodschap van mevrouw Andersen, uit Afrika, kreeg ondubbelzinnige steun aan de andere kant van de wereld, in New York, waar secretaris-generaal António Guterres een krachtige oproep deed aan de wereldleiders.

“De emissiekloof lijkt meer op een emissiekanon: Canyon vol gebroken beloften, gebroken levens en gebroken records.zei hij, waarbij hij benadrukte dat verandering van bovenaf moet beginnen.

“Dit alles is een falend leiderschap, een verraad aan de kwetsbaren en een enorme gemiste kans.”

Hij herhaalde dat hernieuwbare energie nog nooit goedkoper of toegankelijker is geweest en drong er bij de leiders op aan om “ Trek de vergiftigde wortel van de klimaatcrisis eruit: fossiele brandstoffen..”

Hij riep de landen op om zich ertoe te verplichten fossiele brandstoffen uit te faseren met een duidelijk tijdschema dat is afgestemd op de limiet van 1,5°C, en de landen die dat nog niet hebben gedaan, om hun bijdragen aan het Groene Klimaatfonds en het nieuwe Loss Plan bekend te maken. Schadefonds om ‘een goede start te maken’.

Zand stroomt uit de hand van een kind als door een zandloper. In het zuidwesten van Ethiopië bedreigt de door de klimaatverandering verergerde droogte de gewassen en het vee, waardoor de bevolking op de rand van de afgrond komt te staan.

Saldo op COP28

De oproep komt met nog maar tien dagen voordat de COP28-klimaatconferentie in Dubai begint, waar de eerste mondiale beoordeling van de implementatie van de Overeenkomst van Parijs de volgende ronde van nationaal bepaalde bijdragen (NDC) moet afronden en informeren die landen in 2025 moeten presenteren. , met doelstellingen voor 2035.

De mondiale ambitie in de volgende NDC-ronde moet de uitstoot van broeikasgassen in 2035 op een niveau brengen dat consistent is met het traject van 2°C en 1,5°C.

In het meest optimistische scenario, waarin aan alle voorwaardelijke NDC’s en netto nul-emissieverplichtingen wordt voldaan, zou een beperking van de temperatuurstijging tot 2,0°C kunnen worden bereikt.

Toezeggingen voor een netto-nul-uitstoot worden momenteel echter niet als geloofwaardig beschouwd: geen van de G20-landen vermindert de uitstoot in een tempo dat consistent is met hun doelstellingen voor een netto-nul-uitstoot. Zelfs in het meest optimistische scenario is de kans om de opwarming tot 1,5°C te beperken slechts 14 procent.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

La consommation de combustibles fossiles atteint de nouveaux sommets

La consommation de combustibles fossiles, mais aussi les émissions d’énergie à l’échelle mondiale, ont atteint des records en 2023. C’est ce qu’affirme le rapport sur les statistiques mondiales de l’énergie cité par Reuters. Le déclassement des combustibles fossiles...

Argentijnse bisschoppen eren vrouwen aan het hoofd van gemeenschapskeukens europahoy.news

Met een dankmis in het heiligdom van de Maagd van Caacupé en San Blas de La Matanza brachten de prelaten hulde aan de koks van de gemeenschapskeukens die voedsel aanbieden aan kinderen, ouderen, werklozen en gezinnen in extreme armoede....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.