AccueilNederlandDe VN brengt...

De VN brengt hulde aan de 101 functionarissen die zijn omgekomen in het conflict in Gaza europahoy.new

De gevallen collega’s werkten voor het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt, UNRWA, en verleenden essentiële hulp aan de 2,2 miljoen inwoners van Gaza, te midden van voortdurende beschietingen de afgelopen maand en een volledige belegering van de enclave.

Dit waren schooldirecteuren, leraren, gezondheidswerkers, waaronder een gynaecoloog, ingenieurs, ondersteunend personeel en een psycholoog.

“UNRWA-medewerkers in Gaza waarderen het dat de VN over de hele wereld de vlag heeft gestreken. In Gaza moeten we echter de VN-vlag hoog laten wapperen als teken dat we nog steeds staan ​​en de bevolking van Gaza dienen,” zei Tom White, de directeur van het agentschap in de Gazastrook, sprekend vanuit Rafah.

Minuut stilte

Ambtenaren en medewerkers van de Verenigde Naties op standplaatsen over de hele wereld namen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan hun gevallen collega’s, terwijl de vlag van de Verenigde Naties halfstok wapperde.

In Genève zei Tatiana Valovaya, directeur-generaal van het VN-bureau in de Zwitserse stad, dat hun dood het grootste aantal hulpverleners vertegenwoordigde dat in de geschiedenis van de VN in zo’n korte tijd werd gedood.

“Duizenden van onze collega’s blijven onder de VN-vlag werken [the] meest risicovolle gebieden van de wereld. En laten we hulde brengen aan hun activiteiten, hun werk, hun toewijding”, zei hij.

‘Een leidend licht’

Stafleden van de UNRWA “belichaamden de geest van de Verenigde Naties, omdat ze zich in de frontlinie van conflictgebieden bevonden om de broodnodige humanitaire hulp en steun te bieden”, zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het hoofdkantoor in Genève.

“Uw niet-aflatende toewijding aan vrede, gerechtigheid en het welzijn van anderen dient als leidraad en herinnering aan het belang van onze gedeelde missie”, vertelde Tedros Adhanom Ghebreysus aan medewerkers van de WHO.

Ceremonie van de Staff Union op het VN-hoofdkwartier in New York ter ere van collega’s die in Gaza zijn omgekomen

Secretaris-generaal António Guterres leidde de minuut stilte op het VN-hoofdkwartier in New York, die werd gehouden in de Kamer van de Economische en Sociale Raad (ECOSOC).

Hij verscheen voor VN-residentiële coördinatoren van over de hele wereld, die deze week bijeen zullen komen, geflankeerd door plaatsvervangend secretaris-generaal Amina Mohammed en voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Dennis Francis.

Ondertussen hield de VN-Stafvakbond een ceremonie in de lobby van het Secretariaat waar de namen van overleden collega’s werden voorgelezen.

“Mogen zij rusten in eeuwige macht en vrede”, zei eerste vice-president Francisco Brito, omringd door stafleden, van wie sommigen borden vasthielden met de teksten ‘verantwoordelijkheid om te beschermen’, ‘stop de moorden’, ‘bescherm burgers.’ en andere oproepen. . .

VN-vlag gestreken

De herdenking op het secretariaat begon rond 07.30 uur, waarbij de VN-vlag halfstok hing, de enige die die dag wapperde.

Normaal gesproken worden alle vlaggen van de 193 VN-lidstaten en twee waarnemende staten – Palestina en Vaticaanstad – elke weekdag in de ochtend gehesen, in alfabetische volgorde, en vervolgens in de middag neergelaten.

Permanent waarnemer van de staat Palestina, Riyad Mansour, die de eenvoudige ceremonie voor het secretariaat bijwoonde, zei dat het gebaar de overleden UNRWA-stafleden en alle ‘Palestijnse martelaren’ eerde, inclusief duizenden kinderen die omkwamen in de ‘barbaarse oorlog’.

Hij benadrukte de noodzaak van een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in Gaza, samen met “honderden vrachtwagenladingen” hulp, medicijnen en water.

“En we willen de misdaad tegen de menselijkheid van gedwongen massaoverdrachten stoppen… om het Palestijnse volk in de Gazastrook te laten blijven. “Het is ons thuisland”, vervolgde hij.

“We willen geen tweede Nakba leven. “Wij willen in ons thuisland blijven en de Gazastrook herbouwen.”

Mansour sprak ook de hoop uit op “een politieke horizon” om de bezetting te beëindigen “zodat het Palestijnse volk in vrijheid en waardigheid kan leven in onze onafhankelijke staat, met het Heilige Jeruzalem als de hoofdstad van onze staat.”

Meer om verder te gaan…

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Ik wacht op je in Rome, laten we bidden voor degenen die lijden onder oorlogen europahoy.new

In het Regina Caeli lanceert de paus opnieuw de uitnodiging om deel te nemen aan de eerste Wereldkinderdag die op 25 en 26 mei wordt gevierd: "We hebben uw vreugde en het verlangen naar een betere wereld nodig." ...

Première personne : « Je ne représente plus rien » – Voix des déplacés en Haïti

Lui et d'autres ont parlé à Eline Joseph, qui travaille pour l'Organisation internationale pour les migrations (OIM) à Port-au-Prince avec une équipe qui apporte un soutien psychosocial aux personnes qui ont fui leur domicile à cause de la violence...

‘Ik ben niets meer waard’ – Stemmen van ontheemden in Haïti europahoy.news

Hij en anderen spraken met Eline Joseph, die voor de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Port-au-Prince werkt met een team dat psychosociale steun biedt aan mensen die hun huizen zijn ontvlucht vanwege geweld en onveiligheid. ze sprak met VN-nieuws...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.