AccueilNederlandArtsen in Gaza...

Artsen in Gaza ‘doodsbang’ door het uitbreken van een dodelijke ziekte terwijl hulpteams zich haasten om te zorgen europahoy.news

Prioriteiten zijn onder meer het transporteren van brandstof ten noorden van de door oorlog verscheurde enclave, zodat deze kan worden gebruikt om ziekenhuizen van stroom te voorzien, drinkwater te leveren en andere vitale civiele infrastructuur te onderhouden.

Deze diensten zijn zwaar getroffen door wekenlange Israëlische bombardementen als reactie op de Hamas-bloedbaden van 7 oktober in het zuiden van Israël, waarbij ongeveer 1.200 doden en ongeveer 240 gijzelaars vielen.

De gezondheidsautoriteiten in Gaza hebben gemeld dat tot nu toe meer dan 15.000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn omgekomen bij aanvallen.

Bedreigingen vanuit de lucht en het land

In een update uit het zuiden van Gaza zegt het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEFWoordvoerder James Elder zei dat een arts in het Al-Shifa-ziekenhuis in het noorden hem had verteld dat bedreigingen voor kinderen “grotendeels uit de lucht kwamen en nu grotendeels uit de grond”, in de vorm van diarree en luchtweginfecties.

“Als medische professional was ik doodsbang voor de ziekte-uitbraak die hier op de loer lag en hoe Dat zal kinderen verwoesten wiens immuunsysteem en gebrek aan voedsel… hen gevaarlijk verzwakt.‘voegde de heer Elder toe.

Terwijl de onderhandelingen over de vrijlating van nog meer gijzelaars voortduren in ruil voor een verlenging van de pauze in de gevechten, uitte UNICEF zijn ongenoegen over het feit dat zoveel jonge mensen voor hun leven vochten, « met verschrikkelijke oorlogswonden, (liggend) op geïmproviseerde parkeerplaatsen. » matrassen, overal in tuinen moeten artsen verschrikkelijke beslissingen nemen over wie prioriteit moet geven.”

Dodelijke vertragingen

Een andere jongen wiens been tijdens het geweld was afgerukt, had ‘drie of vier dagen’ geprobeerd naar het zuiden te komen, opgehouden door controleposten, vervolgde Elder. “De geur (van ontbinding) was duidelijk… en dat kind had overal granaatscherven. “Hij was mogelijk blind en had brandwonden op 50 procent van zijn lichaam.”

In navolging van de diepe zorgen over de omvang van de behoeften in Gaza heeft de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO)WHO) merkte op dat een evaluatie die in het noorden werd uitgevoerd aan het begin van de pauze in de gevechten op 24 november had aangetoond dat “iedereen overal extreme gezondheidsbehoeften heeft.”

Chirurgen opereren een patiënt in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza.  (archief)

Chirurgen opereren een patiënt in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza. (archief)

Hongersnood risico

Tijdens een toespraak in Genève zei woordvoerder van de WHO, dr. Margaret Harris, dat dit was “omdat ze sterven van de honger, omdat ze geen drinkwater hebben en overbevolkt zijn…. Kortom, als u ziek bent, als uw kind diarree heeft, als u een luchtweginfectie heeft, krijgt u geen (hulp).”

In zijn laatste update stelt het VN-hulpcoördinatiebureau OCHA Hij zei dat de leveringen van hulpgoederen zijn versneld naar het zuiden van Wadi Gaza, waar het grootste deel van de ongeveer 1,7 miljoen intern ontheemden hun toevlucht heeft gezocht. “Belangrijke dienstverleners, waaronder ziekenhuizen, water- en sanitaire voorzieningen en schuilplaatsen, blijven dagelijks brandstof ontvangen om generatoren te laten draaien. OCHA gemeld.

‘Wat we zien is catastrofaal’: WFP

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (PMA) heeft tijdens de aanvankelijke stilte van de gevechten het broodnodige voedsel geleverd aan meer dan 120.000 mensen in Gaza, maar zegt dat de voorraden “jammerlijk ontoereikend zijn om het hongerniveau aan te pakken dat wordt waargenomen door het personeel in VN-opvangcentra en -gemeenschappen”.

WFP-directeur voor het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Oost-Europa, Corinne Fleischer, zei: “Wat we zien is catastrofaal.

“Onder onze hoede bestaat het risico van hongersnood en hongersnood en om dit te voorkomen moeten we op grote schaal voedsel kunnen binnenhalen en veilig kunnen distribueren”, zei hij. « Zes dagen is simpelweg niet genoeg om alle noodzakelijke hulp te bieden. » De bevolking van Gaza moet elke dag eten, niet slechts zes dagen lang..”

“Ons team vertelde wat ze zagen: honger, wanhoop en vernietiging. Mensen die al weken geen verlichting hebben gekregen. Het team kon het lijden in hun ogen zien”, zegt Samer Abdeljaber, WFP-vertegenwoordiger en landendirecteur in Palestina. “Deze pauze bood een venster van opluchting waarvan we hopen dat het de weg zal vrijmaken voor kalmte op de lange termijn. “Veilige en ongehinderde humanitaire toegang kan nu niet stoppen.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Gaza : Les pires craintes de famine se sont concrétisées alors qu’un dixième enfant serait « mort de faim »

« Les rapports officiels d'hier ou de ce matin indiquaient qu'il y avait un dixième enfant officiellement enregistré dans un hôpital comme ayant mort de faim", a déclaré le porte-parole de l'agence de santé des Nations Unies, Christian Lindmeier....

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.