AccueilNederlandWereldnieuws in het...

Wereldnieuws in het kort, mensenrechtenschendingen in Afghanistan, de Soedan-crisis verdiept zich, Australië stemt nee europahoy.new

De reeks dodelijke aardbevingen en de mogelijkheid van massale onvrijwillige terugkeer vergroten de noodzaak van dringende actie om verder lijden en mogelijke instabiliteit te voorkomen, zei Richard Bennett.

“Er is een serieus beeld naar voren gekomen dat een glimp geeft van wat er in de toekomst kan gebeuren voor de mensenrechten van veel Afghanen, vooral vrouwen en meisjes, en ook voor andere groepen, waaronder mensenrechtenverdedigers, journalisten, etnische en taalkundige minderheden, LGBTI’s. , mensen met een handicap, voormalige overheidsfunctionarissen en militairen en veiligheidspersoneel”, voegde hij eraan toe.

‘Perfecte storm’ van uitdagingen

Bij de presentatie van zijn rapport aan de Algemene Vergadering drong de heer Bennett er bij de internationale gemeenschap op aan meer hulp te verlenen aan de belegerde regio Herat, verwoest door recente aardbevingen.

“Er heerst een cultuur van straffeloosheid voor marteling en onmenselijke behandeling in detentiecentra, evenals voor mensenrechtenschendingen tegen voormalige regeringsfunctionarissen en militair personeel, ondanks beloftes die het tegendeel beweren”, zei hij.

De Speciale Rapporteur waarschuwde de Algemene Vergadering voor de aanhoudende detentie van Afghanen die gebruik maakten van hun recht op vreedzaam protest en vrijheid van meningsuiting, waaronder mensenrechtenverdedigers.

Rapporteurs en andere door de VN-Mensenrechtenraad benoemde deskundigen ontvangen geen salaris voor hun werk, handelen in hun individuele hoedanigheid en zijn onafhankelijk van welke regering dan ook.

Het feit dat vrouwen en kinderen bijna 90 procent van de doden uitmaakten, was volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) grotendeels te wijten aan beperkingen die onder het Taliban-regime waren opgelegd, waardoor ze beperkt waren tot een leven binnenshuis.

Dat heeft de vertegenwoordiger van de UNDP in Afghanistan, Stephen Rodriques, gezegd VN-nieuws meer in een interview.

De humanitaire crisis in Soedan verdiept zich; ruim 5,6 miljoen ontheemden

Ruim zes maanden sinds het conflict uitbrak in Soedan zijn ruim 5,6 miljoen mensen hun huizen ontvlucht en hebben 25 miljoen mensen hulp nodig om te overleven in wat ‘een van de snelst groeiende humanitaire crises’ ter wereld is geworden.

De hoogste humanitaire functionaris van de VN in het land, Clementine Nkweta-Salami, deelde dinsdag de grimmige update; Hij benadrukte dat “hoe langer deze gevechten duren, hoe verwoestender de gevolgen zullen zijn.”

Ruim 4,2 miljoen vrouwen en meisjes lopen het risico slachtoffer te worden van gendergerelateerd geweld, zegt Nkweta-Salami, en één op de drie kinderen heeft geen toegang tot school.

De VN-functionaris benadrukte dat de VN en haar partners sinds het begin van de crisis voedsel hebben geleverd aan drie miljoen mensen in 17 van de 18 staten van Soedan, drinkwater hebben geleverd aan meer dan twee miljoen mensen en gezondheidszorg hebben geleverd aan drie miljoen vrouwen en kinderen. .

Ze “ontvingen en registreerden ook meldingen van mensenrechtenschendingen en misstanden”, zei hij.

Nkweta-Salami riep de rivaliserende legers van Soedan op om “de gevechten te stoppen” en drong er bij hen op aan zich in te zetten voor “een duurzame stopzetting van de vijandelijkheden, hun verplichtingen onder de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving na te komen om burgers te beschermen en humanitaire veiligheid mogelijk te maken. toegang tot degenen die het nodig hebben.”

Australië: ‘Nee’-stemming over de erkenning van inheemse volkeren is een ‘gemiste kans’: Türk

In Australië is het mislukken van een referendum om de erkenning van inheemse volkeren in de grondwet te verankeren een “gemiste kans”, zei VN-mensenrechtenchef Volker Türk dinsdag.

De heer Türk sprak nadat Australiërs in een referendum van 14 oktober hadden besloten de Aboriginals en de Torres Strait Islander-volken niet officieel te erkennen in de grondwet van het land.

Meer dan 60 procent van de Australische kiezers en een meerderheid in alle zes staten stemden ‘nee’ tegen de voorstellen.

Terwijl hij de “bangmakerij, desinformatie en desinformatie” in de anti-stemcampagne betreurde, benadrukte het hoofd van de mensenrechten van de VN het belang van het debat in het land over de “uitsluiting en de achterstand waar inheemse volkeren onder lijden”.

“De realisatie van de rechten op gelijkheid, zelfbeschikking en participatie van inheemse volkeren in beslissingen die hen aangaan, ook via hun zelfbesturende organen, blijft van fundamenteel belang voor de toekomst van Australië, en wordt versterkt door de internationale verplichtingen van Australië op het gebied van de mensenrechten, zei de heer Turk. gezegde.

Hij riep de politieke leiders van het land op om “te werken aan het verenigen in plaats van verdelen” van mensen over deze kwestie en het intensiveren van de inspanningen om de voortdurende uitsluiting en achterstelling van de Eerste Volkeren van Australië aan te pakken.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.