AccueilNederlandVooruitzichten op de...

Vooruitzichten op de valutamarkt voor 2024: wat moeten Europese MKB-bedrijven verwachten van hun valuta en de valutamarkt

Parijs, 24 oktober 2023: In zijn 2024 Vooruitzichten op de valutamarkt deze week uitgebracht, iBanPremier, een van ‘s werelds toonaangevende aanbieders van buitenlandse valuta en internationale betalingen voor bedrijven, met activiteiten in 10 Europese landen, biedt het MKB, vooral degenen die internationale betalingen verrichten, een overzicht van de belangrijkste trends voor het komende jaar. Het doel is het MKB te helpen bij het ontwikkelen van zijn strategie voor het beheer van valutarisico’s voor 2024. In deze tijden van lage groei en bedreigingen voor de marges is het optimaliseren van internationale betalingen voor hen niet langer een optie.

  • De volatiliteit op de valutamarkten, die in de eerste helft van 2023 daalde dankzij het gesynchroniseerde monetaire beleid, zal in 2024 naar verwachting terugkeren, waardoor het MKB wordt blootgesteld aan hogere kosten en onzekerheid voor het bedrijfsleven.
  • De euro is nog steeds te duur vergeleken met de dollar; de reële waarde van de gemeenschappelijke munt ligt dichter bij 1,03-1,05. Voor MKB-bedrijven die actief zijn in de internationale handel betekent dit hogere importkosten of een minder competitieve export. Ze kunnen zichzelf beschermen met risicobeheerdiensten of overwegen om hun activiteiten uit te breiden naar stabielere markten.
  • De belangrijkste gebeurtenissen die de Europese valutamarkten in 2024 waarschijnlijk zullen beïnvloeden, zijn onder meer een nieuwe energiecrisis, de terugkeer van stagflatie en een hoog risico op een recessie.

Wat zal de impact zijn van de volatiliteit op de valutamarkten op het MKB in 2024?

In 2024, wanneer de valutavolatiliteit naar verwachting zal terugkeren, kan zelfs een kleine fluctuatie in de wisselkoersen de winstmarges van handelsbedrijven beïnvloeden, waardoor hun concurrentievermogen op de internationale markten wordt aangetast. Het is daarom essentieel voor import-exportbedrijven om valutaschommelingen te begrijpen, erop te anticiperen en zichzelf ertegen te beschermen, aangezien deze hun financiële prestaties in deze moeilijke economische tijden aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

De valutamarkten zullen naar verwachting in 2024 terugkeren naar volatiele omstandigheden. Dit is te wijten aan een verscheidenheid aan factoren, waaronder het conflict in Oekraïne, een potentiële grote crisis in het Midden-Oosten en de onzekerheid rond de inflatie. Het is belangrijk om te vermelden dat valutaschommelingen geen probleem zijn dat beperkt is tot grote multinationale ondernemingen; ze kunnen van invloed zijn op bedrijven van elke omvang, inclusief MKB betrokken bij grensoverschrijdende handel. In het licht hiervan moeten bedrijfseigenaren, CEO’s en CFO’s waakzaam oog houden op de factoren die de markt beïnvloeden. Uitdaging: vermijd het verlies van cruciale marges in deze tijden van hoge inflatie, gezegd Pierre-Antoine DusoulierCEO en oprichter van iBanFirst.

Voor kleine en middelgrote bedrijven die zich bezighouden met internationale handel kan de volatiliteit van de valutamarkt een aantal uitdagingen met zich meebrengen, waaronder:

Verhoogde kosten: De volatiliteit op de valutamarkt kan het voor import- en exportbedrijven moeilijker maken om hun kosten te voorspellen.

Verminderd inkomen: De inkomsten van import- en exportbedrijven kunnen een daling laten zien, wat kan leiden tot verlies van marktaandeel en lagere winsten.

Verhoogde onzekerheid: Dit kan het voor bedrijven moeilijker maken om investeringsbeslissingen te nemen en plannen te maken voor de toekomst.

Schade aan reputatie: De volatiliteit op de valutamarkten kan het voor bedrijven moeilijk maken om aan hun contractuele verplichtingen te voldoen, waardoor hun reputatie wordt aangetast.

Import-exportbedrijven kunnen echter een aantal stappen ondernemen om de uitdagingen die gepaard gaan met de volatiliteit op de valutamarkt te verzachten, zoals:

Valutamarkten monitoren regelmatig om op de hoogte te blijven van de laatste trends. Dit zal het MKB helpen potentiële risico’s te identificeren en stappen te ondernemen om deze risico’s te beperken.

Ontwikkel een plan voor het beheer van valutarisico’s het identificeren en beperken van de risico’s van valutaschommelingen. Het plan moet een hedgingstrategie en andere instrumenten voor risicobeheer omvatten.

Bel een valutabeheerspecialist om hen te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van een plan voor het beheer van valutarisico’s.

EUR/USD-voorspelling voor 2024

Op basis van economische fundamentele gegevens zijn analisten van iBanFirst van mening dat de euro nog steeds te duur is ten opzichte van de dollar en dat de reële waarde dichter bij 1,03-1,05 ligt. In tegenstelling tot de marktconsensus betwijfelen iBanFirst-analisten dat de Amerikaanse dollar in 2024 aanzienlijk zal depreciëren. De Amerikaanse economie doet het goed en hoewel wordt verwacht dat deze in 2024 zal vertragen, is er geen recessie in zicht.

Hoewel veel analisten een renteverlaging door de Fed in het eerste kwartaal van het jaar voorspellen, verwachten zij dat de pauze in het monetair beleid langer zal duren dan momenteel wordt verwacht, waardoor de reële rente in de VS op een aantrekkelijk niveau blijft. Bovendien zullen de verslechterende mondiale economische omstandigheden waarschijnlijk de kracht van de dollar versterken, die in tijden van onzekerheid als een veilige haven wordt beschouwd.

EUR/JPY-voorspelling voor 2024

De consensus van Reuters verwacht dat het Japanse monetaire beleid ten minste tot juli 2024 ongewijzigd zal blijven. In theorie zou dit moeten leiden tot een langdurige depreciatie van de yen. Maar volgens iBanFirst-analistenzou de Bank of Japan haar beleidsrente tegen eind 2023 kunnen verhogen. Dit zou een marginale stijging zijn, waarschijnlijk met 10 basispunten. Maar dat zou voldoende zijn om de beleidsrente naar positief terrein te duwen – een fundamentele verandering voor Japan. Het is waarschijnlijk dat beleggers opnieuw longposities in de JPY zullen innemen, waardoor het EUR/JPY-paar zal dalen.

Belangrijke gebeurtenissen die de Europese valutamarkten in 2024 zullen beïnvloeden

Nu we het einde van 2023 naderen en vooruitkijken naar 2024, ondanks de aanhoudende onzekerheden in de wereldeconomie, zijn er nog steeds verschillende indicatoren die signalen kunnen geven over hoe de valutamarkt zich het komende jaar zal ontwikkelen.

  • Een nieuwe energiecrisis vooral als de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert. Voorlopig is de omvang van de crisis niet zo ernstig als vorig jaar.
  • De terugkeer van stagflatie in Europae aangezien recente gegevens een zwakke economische groei en hoger dan verwachte inflatiecijfers in Duitsland en Frankrijk laten zien. Ook in Groot-Brittannië lijkt de situatie zorgwekkend.
  • Er bestaat een groot risico op een recessie in de eurozone bepaald door de vertraging in het economische herstel na Covid, de aanhoudende energiecrisis en het al te restrictieve monetaire beleid.

Het volledige rapport is hier beschikbaar: https://shorturl.at/chR19.

Over iBanFirst

iBanFirst, opgericht in 2016, biedt een grensoverschrijdende betalingservaring van de volgende generatie die een krachtig platform combineert met de ondersteuning van valuta-experts. Met meer dan 350 medewerkers in 10 Europese landen, die elke maand een transactievolume van meer dan €1,4 miljard verwerken en door de Financial Times gerangschikt zijn als een van de snelst groeiende bedrijven van Europa, is iBanFirst in minder dan 10 jaar een vertrouwde partner geworden voor het MKB daarbuiten. grenzen.

iBanFirst profiteert van de financiële steun van de Franse publieke investeringsbank (bpiFrance), Europese leiders op het gebied van durfkapitaal (Elaia, Xavier Niel) en het Amerikaanse investeringsfonds Marlin Equity Partners (meer dan $8 miljard aan kapitaal onder beheer). iBanFirst wordt als betalingsinstelling gereguleerd door de Nationale Bank van België en is bevoegd om in de hele Europese Unie actief te zijn. iBanFirst is lid van het SWIFT-netwerk en SEPA-gecertificeerd en beschikt over AISP- en PISP-accreditaties onder PSD2.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.