AccueilNederlandVanuit Caïro roept...

Vanuit Caïro roept Guterres op tot ‘duurzame’ humanitaire toegang tot Gaza

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag opgeroepen tot humanitaire toegang tot Gaza, aangezien essentiële voorraden in de belegerde enclave opraken.

“Al bijna twee weken zitten de inwoners van Gaza zonder enige zending brandstof, voedsel, water, medicijnen en andere essentiële zaken. Ziekte verspreidt zich. De voorraden slinken. Er gaan mensen dood”, zegt hij gezegd op een persconferentie in Caïro samen met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry.

De heer Guterres is in het Midden-Oosten om getuige te zijn van de VN-voorbereidingen om massale steun aan Gaza te kunnen leveren.

‘Een moment van diepe crisis’

Hij is aanwezig bij wat hij omschreef als “een moment van diepe crisis… zoals de regio in decennia niet heeft meegemaakt”, veroorzaakt door de “gruwelijke” Hamas-aanvallen op Israël op 7 oktober, resulterend in Israëls belegering en meedogenloze bombardementen op Gaza.

De VN-chef riep op tot twee onmiddellijke humanitaire acties in het licht van de humanitaire catastrofe.

“Aan Hamas, voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars. Aan Israël, voor onmiddellijke onbeperkte toegang tot humanitaire hulp om te voorzien in de meest fundamentele behoeften van de bevolking van Gaza.”

Hij riep ook op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren om deze te helpen verwezenlijken.

Veilige hulpverlening

De heer Guterres onderstreepte de noodzaak van snelle, ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza.

“We hebben nu voedsel, water, medicijnen en brandstof nodig. We hebben het op grote schaal nodig, en we hebben het nodig om het vol te houden.” hij zei.

“Het is niet één kleine operatie die nodig is. Het is een aanhoudende inspanning om humanitaire hulp te bieden aan de bevolking van Gaza. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat humanitaire hulpverleners de hulp binnen moeten kunnen krijgen en ze moeten het veilig kunnen distribueren.”

In dit verband zei hij dat de Egyptische luchthaven El Arish en de grensovergang bij Rafah, de enige die toegang biedt tot Gaza, “niet alleen van cruciaal belang zijn, ze zijn onze enige hoop” en “de levensaders” voor de mensen daar.

Hij waarschuwde ook voor het risico dat het geweld overslaat naarmate de situatie langer voortduurt.

De secretaris-generaal prees Egypte omdat het “een pijler van multilaterale samenwerking is en de spil in het helpen verminderen van spanningen en het verlichten van kolossale menselijke pijn en lijden.”

De heer Guterres zal deelnemen aan een Internationale top over Gaza, bijeengeroepen door de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi voor aanstaande zaterdag.

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.