AccueilNederlandVanuit Caïro roept...

Vanuit Caïro roept Guterres op tot ‘duurzame’ humanitaire toegang tot Gaza

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag opgeroepen tot humanitaire toegang tot Gaza, aangezien essentiële voorraden in de belegerde enclave opraken.

“Al bijna twee weken zitten de inwoners van Gaza zonder enige zending brandstof, voedsel, water, medicijnen en andere essentiële zaken. Ziekte verspreidt zich. De voorraden slinken. Er gaan mensen dood”, zegt hij gezegd op een persconferentie in Caïro samen met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry.

De heer Guterres is in het Midden-Oosten om getuige te zijn van de VN-voorbereidingen om massale steun aan Gaza te kunnen leveren.

‘Een moment van diepe crisis’

Hij is aanwezig bij wat hij omschreef als “een moment van diepe crisis… zoals de regio in decennia niet heeft meegemaakt”, veroorzaakt door de “gruwelijke” Hamas-aanvallen op Israël op 7 oktober, resulterend in Israëls belegering en meedogenloze bombardementen op Gaza.

De VN-chef riep op tot twee onmiddellijke humanitaire acties in het licht van de humanitaire catastrofe.

“Aan Hamas, voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars. Aan Israël, voor onmiddellijke onbeperkte toegang tot humanitaire hulp om te voorzien in de meest fundamentele behoeften van de bevolking van Gaza.”

Hij riep ook op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren om deze te helpen verwezenlijken.

Veilige hulpverlening

De heer Guterres onderstreepte de noodzaak van snelle, ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza.

“We hebben nu voedsel, water, medicijnen en brandstof nodig. We hebben het op grote schaal nodig, en we hebben het nodig om het vol te houden.” hij zei.

“Het is niet één kleine operatie die nodig is. Het is een aanhoudende inspanning om humanitaire hulp te bieden aan de bevolking van Gaza. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat humanitaire hulpverleners de hulp binnen moeten kunnen krijgen en ze moeten het veilig kunnen distribueren.”

In dit verband zei hij dat de Egyptische luchthaven El Arish en de grensovergang bij Rafah, de enige die toegang biedt tot Gaza, “niet alleen van cruciaal belang zijn, ze zijn onze enige hoop” en “de levensaders” voor de mensen daar.

Hij waarschuwde ook voor het risico dat het geweld overslaat naarmate de situatie langer voortduurt.

De secretaris-generaal prees Egypte omdat het “een pijler van multilaterale samenwerking is en de spil in het helpen verminderen van spanningen en het verlichten van kolossale menselijke pijn en lijden.”

De heer Guterres zal deelnemen aan een Internationale top over Gaza, bijeengeroepen door de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi voor aanstaande zaterdag.

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Afrikaanse vrouwen in de frontlinie van de vredeshandhaving europahoy.news

In 2022 was Baah een van de 173 Ghanese vrouwelijke vredeshandhavers die dienden in de VN-interimmissie in Libanon. Ze was ook een van de 6.200 geüniformeerde vrouwelijke vredessoldaten (militairen en politiepersoneel) die dienden in de twaalf vredesmissies ter...

EP-leden willen nauwkeurige etikettering van het ontbijt

De herziening beoogt een preciezere oorsprongsetikettering om consumenten te helpen een weloverwogen keuze te maken voor een bepaald aantal agrovoedingsproducten. Woensdag heeft de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid haar standpunt over de herziening van de wet aangenomen EU handelsnormen voor...

Boheemse buurten en creatieve ruimtes europahoy.news

Ontdek de charme van Berlijn: Boheemse buurten en creatieve ruimtes Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een levendige en levendige stad die door de jaren heen zijn Boheemse essentie en creatieve geest heeft weten te behouden. In de straten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.