AccueilNederlandScientology en de...

Scientology en de opkomst van nieuwe pragmatische religies in Europa, een veranderend spiritueel landschap

De Kerk legde een rode loper uit voor Kulturnatten (Cultuurnacht) en verwelkomde binnen enkele uren meer dan 1600 mensen in hun huis in het hart van Kopenhagen.

BRUSSEL, BRUSSEL, BELGIË, 26 oktober 2023 /EIN/ — De afgelopen tijd heeft Europa een groeiende fascinatie ervaren voor nieuwe praktische religies, zoals Scientologie, dat de afgelopen zeventig jaar in populariteit is toegenomen. Deze verandering komt tot uiting in het toenemende geloof dat “de kerk antwoorden biedt op de geestelijke behoeften van mensen” en de opkomst van geloof in een “persoonlijke godheid”.

Ondanks de trend naar secularisme in West-Europa identificeert een aanzienlijk deel van de bevolking zich nog steeds met een of andere vorm van secularisme religie of spiritualiteit. Wanneer bijvoorbeeld wordt gevraagd naar hun religieuze overtuiging, beschouwt een aanzienlijk aantal mensen zichzelf nog steeds als christenen, wat neerkomt op 71% in Duitsland en 64% in Frankrijk.

Deze groeiende belangstelling voor nieuwe pragmatische religies wordt steeds duidelijker. De zaak Scientology is bijvoorbeeld in een stroomversnelling gekomen, vooral sinds de lancering van het Scientology Network, dat wereldwijd in 17 talen uitzendt en deze alternatieve geloofsovertuigingen onder de aandacht brengt.

Volgens Ivan Arjona, die Scientology vertegenwoordigt in de Europese Unie, de OVSE en de Verenigde Naties, weerspiegelt deze groeiende belangstelling het evoluerende panorama in Europa. Arjona zei dat naarmate individuen ontvankelijker worden voor concepten en perspectieven, ze ook steeds meer openstaan ​​voor het verkennen van alternatieve religieuze praktijken die beter aansluiten bij hun persoonlijke behoeften.

Het veranderende religieuze toneel wordt gekenmerkt door een zoektocht naar praktische methoden om verbinding te maken met spiritualiteit. Deze bewegingen, zoals Scientology, bieden “instrumenten en technieken die individuen helpen hun leven te verbeteren en hun doelstellingen te bereiken”. “Scientology biedt bijvoorbeeld een reeks cursussen en adviesdiensten die erop gericht zijn individuen te helpen persoonlijke uitdagingen te overwinnen en meer succes in het leven te bereiken”, zegt Arjona.

Uit onderzoek blijkt dat Europeanen op verschillende manieren op deze trend reageren. Hoewel de secularisatie in Denemarken opvalt als een van de meest geseculariseerde landen ter wereld, met een voortdurend dalend kerkbezoek, staat deze trend in contrast met de toegenomen zichtbaarheid van religieuze minderheden, met name moslims, wat vragen oproept over de dynamiek tussen verschillende religieuze en niet-religieuze groepen. en de toekomst van de gevestigde kerk in het land.

Een heropleving van het religieuze geloof, ondanks de bredere trend van secularisatie, lijkt een reactie op dit feit te zijn Ivan Arjona zegt: “de Scientology kerk geeft adequate antwoorden op de spirituele behoeften van mensen” en op het concept van een “persoonlijke God”. Dit lijkt erop te wijzen dat, hoewel Europa in het algemeen misschien minder religieus is, er binnen het oude continent substantiële verschillen bestaan ​​in religieuze betrokkenheid.

Deze toenemende belangstelling voor praktische religies kan worden gezien in de recente deelname van de Scientology Kerk aan de jaarlijkse “Culturele Nacht” (Kulturnatten) van Kopenhagen. Tijdens het evenement verwelkomde de Kerk meer dan 1.600 nieuwsgierige bezoekers, wat de groeiende nieuwsgierigheid naar deze alternatieve geloofssystemen bewijst. Kultturnatten is een stadsbreed evenement dat de diversiteit van Kopenhagen viert door de culturele, artistieke en religieuze instellingen van de stad van dichterbij te bekijken. Scientologen in Denemarken hebben nu voor de vijfde keer deelgenomen aan het programma, dat wordt gezien als een bewijs van de acceptatie van nieuwe religieuze bewegingen.

Een persbericht van de Church of Scientology International beschrijft de gebeurtenis als volgt:

“Vanaf de start van het stadsbrede evenement om 18.00 uur tot middernacht toerden de gasten door het informatiecentrum van de Kerk, de kapel en de kamers die gereserveerd waren voor het geven van spirituele begeleiding (auditing genoemd) en training van de religie. Ze zagen ook het kantoor van L. Ron Hubbard – een faciliteit in elke Scientology Kerk die de erfenis van de grondlegger van de religie eert en getuigt van het feit dat de Kerk trouw is aan de geschriften en idealen van de heer Hubbard. Scientologen stonden klaar om vragen te beantwoorden en bezoekers door te verwijzen naar de boeken en cursussen van de heer Hubbard, waar ze meer diepgaande informatie konden krijgen.”

Een belangrijk gegeven dat helpt verklaren waarom Scientology zich in een dergelijke positie bevindt, is de persoonlijke implicatie van de heer Scientology. David Miscavigede kerkelijk leider van religie, die een centrale rol heeft gespeeld en speelt bij het vergroten van het bereik van Scientology in de samenleving, vooral sinds hij het programma “Ideale Kerken” lanceerde, dat niet alleen de standaardtoepassing van de religieuze doctrines, maar ook haar sociale programma’s versterkte en garandeert van de Feiten over Drugs, Verenigd voor de Mensenrechten, de Scientology Pastoraal Werkers en vele anderen.

Concluderend kan worden gesteld dat Europa een gevarieerde reactie ervaart op de groeiende belangstelling voor nieuwe pragmatische religies, waarbij sommige landen meer geseculariseerd raken en andere een sterke religieuze identiteit behouden. De actieve aanwezigheid van de Scientology Kerk in Denemarken en de toename van het geloof in een “persoonlijke God” weerspiegelen het veranderende spirituele landschap in de regio.

Citaties:
https://www.pewresearch.org/short-reads/2018/05/29/10-key-findings-about-religion-in-western-europe/
https://www.ohchr.org/en/statements/2016/03/preliminary-findings-country-visit-denmark-heiner-bielefeldt-special-rapporteur
https://www.cairn.info/revue-francaise-de-sociologie-1-2006-5-page-99.htm
https://ndpr.nd.edu/reviews/the-varieties-of-transcendence-pragmatism-and-the-theory-of-religion/
https://www.scientologynews.org/press-releases/culture-night-at-the-church-of-scientology-helps-the-curious-find-out-more.html

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.