AccueilNederlandScientology en de...

Scientology en de opkomst van nieuwe pragmatische religies in Europa, een evoluerend spiritueel landschap

De Kerk rolde de rode loper uit voor Kulturnatten (Cultuurnacht) en verwelkomde in slechts een paar uur tijd meer dan 1.600 mensen in haar huis in het hart van Kopenhagen.

BRUSSEL, BRUSSEL, BELGIË, 26 oktober 2023 /EIN/ — De afgelopen tijd heeft Europa een groeiende fascinatie gezien voor nieuwe, praktische religies, zoals Scientologie, dat de afgelopen zeventig jaar in populariteit is gegroeid. Deze verandering komt duidelijk tot uiting in het groeiende geloof dat “de Kerk antwoorden biedt op de geestelijke behoeften van mensen” en in de opkomst van geloof in een “persoonlijke goddelijkheid”.

Ondanks de trend naar secularisme in West-Europa identificeert een aanzienlijk deel van de bevolking zich nog steeds met een of andere vorm van secularisme religie of spiritualiteit. Wanneer bijvoorbeeld wordt gevraagd naar hun religieuze overtuiging, beschouwt een aanzienlijk aantal mensen zichzelf nog steeds als christen: 71% in Duitsland en 64% in Frankrijk.

Deze groeiende belangstelling voor nieuwe pragmatische religies wordt steeds duidelijker. De zaak Scientology is bijvoorbeeld in een stroomversnelling geraakt, vooral sinds de lancering van het Scientology Network, dat wereldwijd uitzendt in 17 talen, waardoor deze alternatieve geloofsovertuigingen in de schijnwerpers komen te staan.

Volgens Ivan Arjona, die Scientology vertegenwoordigt bij de Europese Unie, de OVSE en de Verenigde Naties, weerspiegelt deze groeiende belangstelling het veranderende Europese landschap. Arjona zei dat naarmate individuen ontvankelijker worden voor concepten en perspectieven, ze ook steeds meer openstaan ​​voor het verkennen van alternatieve religieuze praktijken die beter bij hun persoonlijke behoeften passen.

Het veranderende religieuze toneel wordt gekenmerkt door een zoektocht naar praktische methoden om verbinding te maken met spiritualiteit. Deze bewegingen bieden, net als Scientology, “hulpmiddelen en technieken die individuen helpen hun leven te verbeteren en hun doelen te bereiken.” “Scientology biedt bijvoorbeeld een reeks cursussen en adviesdiensten aan die erop gericht zijn individuen te helpen persoonlijke uitdagingen te overwinnen en succesvoller te worden in het leven”, zegt Arjona.

Studies beweren dat Europeanen op verschillende manieren op deze trend reageren. Omdat de secularisatie in Denemarken opvalt als een van de meest geseculariseerde landen ter wereld, met een gestaag afnemend kerkbezoek, staat deze trend in contrast met de toegenomen zichtbaarheid van religieuze minderheden, met name moslims, wat vragen oproept over de dynamiek tussen verschillende religieuze en niet-religieuze groepen. groepen. en de toekomst van de gevestigde kerk in het land.

Een heropleving van het religieuze geloof, ondanks de bredere trend in de richting van secularisatie, lijkt een reactie op dit feit te zijn, zoals blijkt Ivan Arjona zegt dat « de Scientology Kerk adequate antwoorden biedt op de spirituele behoeften van mensen » en op het concept van een « persoonlijke God ». Dit lijkt erop te wijzen dat, hoewel Europa over het algemeen minder religieus is, er binnen het oude continent aanzienlijke verschillen bestaan ​​in religieuze betrokkenheid.

Deze groeiende belangstelling voor praktische religies kan worden gezien in de recente deelname van de Scientology Kerk aan de jaarlijkse “Culturele Nacht” (Kulturnatten) van Kopenhagen. Tijdens het evenement verwelkomde de Kerk meer dan 1.600 nieuwsgierige bezoekers, wat de groeiende nieuwsgierigheid naar deze alternatieve geloofssystemen aantoonde. Kulturnatten is een stadsbreed evenement dat de diversiteit van Kopenhagen viert door een dieper inzicht te bieden in de culturele, artistieke en religieuze instellingen van de stad. Deense scientologen nemen nu voor de vijfde keer deel aan het programma, dat wordt gezien als een bewijs van de acceptatie van nieuwe religieuze stromingen.

Een persbericht van de Church of Scientology International beschrijft de gebeurtenis als volgt:

“Vanaf het begin van het stadsevenement om 18.00 uur tot middernacht bezochten gasten het informatiecentrum van de Kerk, de kapel en de kamers die gereserveerd waren voor spirituele begeleiding (auditing genoemd) en godsdienstvorming. Ze zagen ook het kantoor van L. Ron Hubbard, een gebouw in elke Scientology Kerk dat de erfenis van de stichter van de religie eert en getuigt van de loyaliteit van de Kerk aan de geschriften en idealen van de heer Hubbard. Scientologen stonden klaar om vragen te beantwoorden en bezoekers door te verwijzen naar de boeken en lessen van Dhr. Hubbard, waar ze meer diepgaande informatie konden krijgen.

Een belangrijk feit dat helpt verklaren waarom Scientology zich in een dergelijke positie bevindt, is de persoonlijke betrokkenheid van dhr. David Miscavigede kerkelijke leider van de religie, die een centrale rol speelde en speelt bij het vergroten van het bereik van Scientology in de samenleving, vooral sinds hij het programma “Ideale Kerken” initieerde, waarmee niet alleen de toepassingsstandaard van religieuze doctrines maar ook de sociale programma’s ervan werd versterkt en gewaarborgd. Truth on Drugs, United for Human Rights, Scientology Pastoraal Werkers en vele anderen.

Concluderend kan worden gesteld dat Europa een gevarieerde reactie ervaart op de groeiende belangstelling voor nieuwe pragmatische religies, waarbij sommige landen geseculariseerd raken terwijl andere een sterke religieuze identiteit behouden. De actieve aanwezigheid van de Scientology Kerk in Denemarken en het groeiende geloof in een ‘persoonlijke God’ weerspiegelen het veranderende spirituele landschap in de regio.

Citaten:
https://www.pewresearch.org/short-reads/2018/05/29/10-key-findings-about-religion-in-western-europe/
https://www.ohchr.org/en/statements/2016/03/preliminary-findings-country-visit-denmark-heiner-bielefeldt-special-rapporteur
https://www.cairn.info/revue-francaise-de-sociologie-1-2006-5-page-99.htm
https://ndpr.nd.edu/reviews/the-varieties-of-transcendence-pragmatism-and-the-theory-of-religion/
https://www.scientologynews.org/press-releases/culture-night-at-the-church-of-scientology-helps-the-curious-find-out-more.html

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.