AccueilNederlandOorlog of vrede,...

Oorlog of vrede, de prioriteit moet liggen bij de gijzelaars in de Gazastrook en het staakt-het-vuren europahoy.new

Meer dan 7.000 mensen, waaronder 3.500 kinderen, zijn omgekomen sinds het begin van de Israëlische reactie op de terreuraanslag van Hamas, waarbij meer dan 1.400 Israëli’s omkwamen. Het Midden-Oosten is opnieuw in een cyclus van haat en geweld terechtgekomen die al tientallen jaren niet meer is voorgekomen. De islamitische organisatie voerde een operatie uit zoals ze nog nooit eerder had gedaan, waarbij ze de barrières met Israël doorbrak en misbruik maakte van de tunnels om paniek te zaaien in het zuiden van Israël en bijna 240 gijzelaars te nemen, waarvan velen nog steeds onder het juk van Hamas stonden.

Zelfs als Netanyahu, overrompeld en niet actief toezicht houdt op de veiligheid van het land, en serieus genomen door een groeiend deel van de publieke opinie, Gaza met de grond gelijk wil maken en door wil gaan met het doden van duizenden Palestijnse burgers, moeten we blijven pleiten voor een staakt-het-vuren zo snel mogelijk. en de vrijlating van de gijzelaars. Voorlopig heeft Qatar de leiding en moet het werk voortzetten waarmee het op de eerste dag van de ontvoeringen is begonnen.

Het is duidelijk dat zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie zich vandaag de dag geïsoleerd en machteloos bevinden om de vrede te herstellen en te onderhandelen over de vrijlating van gevangenen. We bevinden ons in een nieuw tijdperk waarin het multilateralisme wordt weggevaagd en het Westen steeds meer wordt verworpen als middel om conflicten over de hele wereld op te lossen. Al enkele jaren spelen regionale machten in het Midden-Oosten en daarbuiten een fundamentele rol bij het brengen van vrede in hun directe en verderaf gelegen omgeving. Op dit moment kunnen in Gaza, terwijl veel Arabische landen vredesovereenkomsten met Israël hebben ondertekend, normalisatieovereenkomsten hebben getekend of de strijd voor de Palestijnse Staat hebben opgegeven, maar weinig moslimlanden de bemiddelingskaart uitspelen door de betrekkingen te onderhouden met de twee protagonisten van het conflict. Er is geen melding gemaakt van de Verenigde Arabische Emiraten of Saoedi-Arabië, die zich sinds 7 oktober in een lastige positie bevinden.

Er zijn niet veel landen die de rol van vredesbemiddelaars kunnen spelen en die ervaring en reputatie op dit gebied hebben opgebouwd. Naast Egypte, Jordanië en Turkije is het Qatar, dat al verschillende keren heeft onderhandeld met Israël en Hamas, dat het beste kan helpen bij het bereiken van een staakt-het-vuren en de vrijlating van zoveel mogelijk gijzelaars voordat Israël Gaza vernietigt in de hoop Hamas te vernietigen. . Verschillende gijzelaars zijn onlangs vrijgelaten door de islamitische organisatie en zijn teruggekeerd naar Israël. Dit zou het begin moeten zijn, maar de versnelling van de militaire operatie van de Israëlische regering zou de resterende gijzelaars snel kunnen veroordelen.

Zeventien jaar lang heeft de bevolking van Gaza in verschrikkelijke omstandigheden geleefd, geïsoleerd van de wereld, sinds Egypte en de Joodse Staat besloten een blokkade op te leggen tegen de Palestijnse enclave nadat Hamas de macht had overgenomen. De Joodse Staat koos ervoor te accepteren dat Qatar functionarissen en bevolking van Gaza financierde om chaos te voorkomen. Op verzoek van Washington en Tel Aviv stemde Qatar ermee in om in 2012 een Hamas-kantoor te openen in de hoofdstad van Qatar, zodat Hamas-leiders Khaled Meechal, de voormalige leider, en Ismaël Haniyeh, het politieke hoofd in Gaza, in Doha zijn, wat het gemakkelijker maakt dat de Qatarese regering zou eisen dat ze zouden onderhandelen.

In slechts een paar jaar tijd is Qatar een bufferstaat geworden tussen westerse landen en de zeldzame landen uit het Midden-Oosten. Doha heeft echte ervaring opgedaan met het bevrijden van gijzelaars uit Syrië, Libië, Soedan, Afghanistan, Jemen, Eritrea en andere landen. Onlangs, medio oktober, heeft Doha, dat zijn actieradius heeft uitgebreid, geholpen om Oekraïense kinderen in Rusland te bevrijden! Maar – en dit is de reden waarom we moeten doorgaan met het verdedigen en oproepen tot een noodwapenstilstand, wat de Hebreeuwse staat ronduit afwijst – de Qatarese bemiddelingsstrategie heeft geleid tot verschillende wapenstilstanden in het hart van verschillende gewelddadige conflicten over de hele wereld. Dit is het geval geweest in Jemen, Soedan, Tsjaad, Israël, Djibouti en Eritrea. Zal Israël, nu er nog steeds meer dan 240 gijzelaars in Gaza worden vastgehouden, de laatste strijd lanceren om Hamas te vernietigen en af ​​te slachten? Het aftellen is begonnen en we moeten blijven hopen dat de diplomatie alle Israëli’s die daar wonen zo snel mogelijk naar huis zal brengen.

Oorspronkelijk gepubliceerd in het Frans door Le-Tribunaal.be

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Bossen lopen een steeds groter risico op bosbranden en ongedierte als gevolg van de klimaatverandering europahoy.new

“Bossen en bomen zijn essentiële componenten van agrofoodsystemen. “Het verwijderen van bosbedekking, vooral in de tropen, verhoogt de lokale temperaturen en verandert de regenpatronen op manieren die de lokale effecten van de mondiale klimaatverandering verergeren, met mogelijk ernstige...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.