AccueilNederlandIsraëlisch-Palestijns conflict -...

Israëlisch-Palestijns conflict – VN betrekt partijen voorafgaand aan de bijeenkomst van de Veiligheidsraad

Topfunctionarissen van de VN schakelden belangrijke actoren in tijdens het spiraalvormige Israëlisch-Palestijnse conflict, terwijl VN-vredeshandhavers raket- en artillerievuur ontdekten dat over de grens tussen Israël en Libanon werd uitgewisseld voorafgaand aan de noodvergadering van de Veiligheidsraad van zondag over de zich ontvouwende crisis.

Terwijl de uit 15 leden bestaande Raad zich voorbereidde op een bijeenkomst om 15.00 uur in New York, rapporteerden VN-agentschappen dat honderden mensen zijn gedood en duizenden gewond zijn geraakt als gevolg van de raketbeschietingen op Israël op zaterdagochtend door Palestijnse militanten.

De daaropvolgende Israëlische reactie op de Hamas-aanvallen omvatte luchtaanvallen op Gaza, waar het VN-agentschap dat daar opereerde, UNRWAhad enorme schade gemeld naast een stijgend dodental.

Er kwamen nieuwe berichten naar voren over alarmerende voedselschaarste en botsingen aan de grens tussen Israël en Libanon.

Grens tussen Israël en Libanon: raket- en artillerievuur

Zondag vroeg vond de VN-vredesoperatie in Libanon plaats. UNIFIEL“Detecteerde verschillende raketten afgevuurd vanuit Zuidoost-Libanon richting door Israël bezet gebied in het algemene gebied van Kafr Chouba en artillerievuur van Israël naar Libanon als reactie daarop”, aldus de missie.

De VN Veiligheidsraad-gemandateerde missie, opererend langs een gebied dat bekend staat als de “Blauwe lijn”, werd in 1978 ingezet om de vrede tussen Israël en Libanon te herstellen.

“We staan ​​in contact met de autoriteiten aan beide zijden van de Blauwe Lijn, op alle niveaus, om de situatie onder controle te houden en een ernstiger escalatie te voorkomen,” UNIFIEL zei in een stelling. “Onze vredeshandhavers blijven op hun positie en op hun taak.”

UNIFIL zei dat vredeshandhavers bleven werken, “sommigen vanuit schuilplaatsen, voor hun veiligheid”.

“We dringen er bij iedereen op aan terughoudendheid te betrachten en gebruik te maken van de verbindings- en coördinatiemechanismen van UNIFIL om te de-escaleren en een snelle verslechtering van de veiligheidssituatie te voorkomen”, aldus de missie.

In ‘nauw contact’ met sleutelactoren

Tegelijkertijd staat de VN-chef van het vredesproces in het Midden-Oosten, Tor Wennesland, “in nauw contact” met de Verenigde Staten, de Europese Unie, Qatar, Egypte en Libanon “om de aanhoudende oorlog” in Israël en Gaza te bespreken. volgens een bericht op sociale media bij zijn kantoor, UNSCO.

“Prioriteit is nu om verder verlies van burgerlevens te voorkomen en de broodnodige humanitaire hulp aan de Strook te leveren”, aldus de UNSCO-post, eraan toevoegend dat “de VN actief betrokken blijft om deze inspanningen te bevorderen”.

Oproepen om burgers te beschermen

Topfunctionarissen van de VN hebben opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van het geweld.

EN Secretaris-generaal António Guterres Zaterdag veroordeelde VN-woordvoerder Stéphane Dujarric “in de krachtigste bewoordingen” de aanval van Hamas op Israëlische steden, waarbij hij aandrong op “maximale terughoudendheid” en dat “alle diplomatieke inspanningen” worden geleverd “om een ​​bredere brand te voorkomen”.

“Burgers moeten worden gerespecteerd en beschermd in overeenstemming met Internationale humanitair recht te allen tijde”, zei de VN-chef in een toespraak stelling.

VN-agentschap luidt alarm over voedselschaarste

Naarmate het conflict heviger wordt, worden burgers, inclusief kwetsbare kinderen en gezinnen, geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen bij het verkrijgen van toegang tot essentiële voedselvoorraden, waarbij distributienetwerken worden ontwricht en de productie ernstig wordt belemmerd door vijandelijkheden, aldus het Wereldvoedselprogramma.WFP).

“Het WFP dringt aan op veilige en onbelemmerde humanitaire toegang tot getroffen gebieden, en roept alle partijen op om de principes van het humanitair recht hoog te houden, en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de levens en het welzijn van burgers te beschermen, inclusief het waarborgen van de toegang tot voedsel”, aldus het agentschap. gezegd.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Bossen lopen een steeds groter risico op bosbranden en ongedierte als gevolg van de klimaatverandering europahoy.new

“Bossen en bomen zijn essentiële componenten van agrofoodsystemen. “Het verwijderen van bosbedekking, vooral in de tropen, verhoogt de lokale temperaturen en verandert de regenpatronen op manieren die de lokale effecten van de mondiale klimaatverandering verergeren, met mogelijk ernstige...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.