AccueilNederlandInternationale troepenmacht in...

Internationale troepenmacht in Haïti om bendes te bestrijden

De Keniaanse regering heeft zich vrijwillig aangemeld om een ​​internationale troepenmacht in Haïti te leiden en zal 1.000 troepen naar het Caribische land sturen

De Verenigde Naties Charter heeft toestemming gegeven voor de inzet van de Multinational Security Support Mission (MSSM) in Haïti. De resolutie, die op maandag 2 oktober 2023 werd aangenomen, erkent dat de aanhoudende situatie in Haïti een risico vormt voor de vrede, veiligheid en stabiliteit in de omliggende regio.

De Haïtiaanse regering vraagt ​​al een jaar om een ​​missie om de orde te herstellen. Kenia heeft gezegd dat het bereid is duizend politieagenten te sturen, een aanbod dat wordt verwelkomd door de Verenigde Staten en andere landen die terughoudend zijn om hun eigen troepen naar dit risicovolle terrein te sturen. Tegen eind januari 2024 zullen ongeveer 2.000 personen naar Haïti worden uitgezonden, waaronder 1.000 politieagenten uit Kenia. Hun voornaamste doel zal zijn om de Haïtiaanse Nationale Politie te helpen bij het ontmantelen van bendes en het herstellen van de orde in het hele land.

Daarnaast wordt verwacht dat duizend politie- en militairen uit Caribische landen zoals Jamaica, de Bahama’s, Suriname, Barbados en Antigua hun krachten zullen bundelen met het Keniaanse contingent. Goedgekeurd door de VN dit Internationale missie is aanzienlijk lager vergeleken met eerdere vredeshandhavingsinspanningen in Haïti.

Bij de VN-interventie in 1994 onder leiding van de Verenigde Staten waren maar liefst 21.000 soldaten betrokken. Het voornaamste doel op dat moment was om Jean Bertrand Aristide te herstellen als gekozen president, na zijn omverwerping drie jaar eerder.

In 2004 bestond een multinationale missie, onder leiding van Brazilië, uit 13.000 personen. Deze missie eindigde in 2017 na een reeks schandalen waarbij vredeshandhavers betrokken waren (zoals incidenten van verkrachting, aanranding en betrokkenheid bij prostituees). Beschuldigingen tegen een kamp dat banden heeft met het Nepalese contingent, voor het introduceren van cholera (wat resulteerde in bijna 10.000 doden), terwijl het er niet in slaagde de beoogde doelen te bereiken. Het voornaamste doel was het ontmantelen van bendes, het bevorderen van de hervorming van het politie- en rechtssysteem en tegelijkertijd het handhaven van vrede en stabiliteit.

Angst voor misbruik door de internationale troepenmacht

Veel mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over schendingen, aangezien de Keniaanse politie wordt beschuldigd van het plegen van misstanden binnen hun eigen land.

NGO’s ter plaatse melden gevallen van corruptie, gebruik van geweld, willekeurige arrestaties en zelfs standrechtelijke executies. Amnesty International heeft haar bezorgdheid geuit over de waargenomen methoden van de Haïtiaanse politie, die overeenkomsten vertonen met die van de Keniaanse politie. Ze vrezen een schending van de mensenrechten.

Deze situatie brengt een risico met zich mee, aangezien deze missie, hoewel ondersteund door de VN, niet rechtstreeks door de organisatie wordt gecontroleerd. Kenia heeft in dit opzicht autoriteit.

Wat deze kwestie betreft, proberen de Verenigde Staten geruststelling te bieden. Als financier van de missie stellen zij voor een monitoringmechanisme in te voeren om eventuele misbruiken te voorkomen. Verdere details over dit mechanisme zijn echter niet bekendgemaakt. Daarnaast benadrukt Washington de ervaring van Kenia met vredesmissies in Somalië en de Democratische Republiek Congo.

Angst voor bendes

Het hoofd van de G9-bende, Jimmy “Barbecue” Chérizier, die vroeger politieagent was, legde een verklaring af waarin hij verklaarde dat de internationale strijdmacht alleen hartelijk zou worden ontvangen als het kwam “om de premier te arresteren en ons te helpen de orde te herstellen”. Voor het overige zegt de man die als een van de machtigste mannen van Haïti wordt beschouwd, dat hij bereid is om “tot het bittere einde” te vechten.

Om de kwestie van de gewapende groepen, die naar verluidt de controle hebben, effectief aan te pakken, zal de missie actie moeten ondernemen in meer dan 80% van het kapitaal van de missie in arbeiderswijken en sloppenwijken. Hiervoor is samenwerking nodig met een politiekorps dat de afgelopen jaren een aanzienlijke teruggang in personeelsbestand heeft ervaren.

Momenteel is het aantal politieagenten in dienst gedaald tot minder dan 9.000, een daling ten opzichte van de vorige telling van 16.000 agenten in 2021. In bevolkte gebieden als deze brengt elke vorm van interventie risico’s met zich mee vanwege de uitgebreide kennis van het terrein van criminelen.

Gezien deze omstandigheden en rekening houdend met de uitdaging waarmee de internationale troepenmacht in Haïti wordt geconfronteerd bij het maken van onderscheid tussen bandieten en plaatselijke bewoners, lijkt het erop dat de internationale missie worstelt met een machtsevenwicht.

Te meer omdat de bevolking zich bewapent. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds april incidenten geweest waarbij milities en groepen die beweren “zelfverdediging” te zijn de dood van meer dan 350 personen hebben veroorzaakt vanwege het heersende gevoel van onveiligheid. Er hebben extreem brute wraakacties plaatsgevonden, waarbij bendeleden levend op straat werden verbrand.

Lees verder:

Het hoofd van de Rechten roept op tot internationale hulp om ‘een uitweg uit de chaos’ in Haïti te bieden

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.