AccueilNederlandInternationale troepenmacht in...

Internationale troepenmacht in Haïti om bendes te bestrijden

De Keniaanse regering heeft zich vrijwillig aangemeld om een ​​internationale strijdmacht naar Haïti te leiden en zal duizend troepen naar het Caribische land sturen.

DE De Verenigde Naties Het Charter gaf toestemming voor de inzet van de Multinational Security Support Mission (MSSM) in Haïti. De resolutie, aangenomen op maandag 2 oktober 2023, erkent dat de huidige situatie in Haïti een risico vormt voor de vrede, veiligheid en stabiliteit in de omliggende regio.

De Haïtiaanse regering vraagt ​​al een jaar om een ​​missie om de orde te herstellen. Kenia heeft gezegd dat het bereid is duizend politieagenten te sturen, een aanbod dat wordt verwelkomd door de Verenigde Staten en andere landen die terughoudend zijn om hun eigen troepen naar dit risicovolle terrein te sturen. Verwacht wordt dat eind januari 2024 ongeveer 2.000 mensen naar Haïti zullen worden uitgezonden, waaronder 1.000 Keniaanse politieagenten. Hun voornaamste doel zal zijn om de Haïtiaanse Nationale Politie te helpen bij het ontmantelen van bendes en het herstellen van de orde in het hele land.

Daarnaast wordt verwacht dat duizend politie- en militairen uit Caribische landen zoals Jamaica, Bahama’s, Suriname, Barbados en Antigua hun krachten zullen bundelen met het Keniaanse contingent. Goedgekeurd door de VN Internationale missie is aanzienlijk lager dan die van eerdere vredeshandhavingsinspanningen in Haïti.

Tijdens de door de VS geleide VN-interventie in 1994 waren tot 21.000 troepen betrokken. Het belangrijkste doel destijds was om Jean Bertrand Aristide opnieuw als verkozen president te benoemen, na zijn omverwerping drie jaar eerder.

In 2004 telde een multinationale missie, onder leiding van Brazilië, 13.000 mensen. Deze missie eindigde in 2017 na een reeks schandalen waarbij vredeshandhavers betrokken waren (zoals incidenten van verkrachting, aanranding en contacten met prostituees). Beschuldigingen tegen een kamp dat banden heeft met het Nepalese contingent, omdat het cholera heeft geïntroduceerd (waarbij bijna 10.000 doden zijn gevallen) terwijl het er niet in is geslaagd de beoogde doelstellingen te bereiken. Het hoofddoel was het ontmantelen van bendes en het bevorderen van de hervorming van het politie- en rechtssysteem, met behoud van vrede en stabiliteit.

Angst voor misbruik van internationaal geweld

Veel mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de schendingen, waarbij de Keniaanse politie wordt beschuldigd van het plegen van misstanden in eigen land.

NGO’s ter plaatse hebben gevallen gemeld van corruptie, gebruik van geweld, willekeurige arrestaties en zelfs standrechtelijke executies. Amnesty International heeft haar bezorgdheid geuit over de methoden van de Haïtiaanse politie, die parallellen trekken met die van de Keniaanse politie. Ze vrezen een schending van de mensenrechten.

Deze situatie houdt een risico in omdat deze missie, hoewel ondersteund door de VN, niet rechtstreeks door de organisatie wordt gecontroleerd. Kenia heeft in dit opzicht autoriteit.

Op dit punt proberen de Verenigde Staten gerust te stellen. Als financier van de missie stellen zij voor een monitoringmechanisme in te voeren om misbruik te voorkomen. Er zijn echter geen verdere details over dit mechanisme bekendgemaakt. Daarnaast benadrukt Washington de Keniaanse ervaring met vredesmissies in Somalië en de Democratische Republiek Congo.

Angst voor bendes

De leider van de G9-bende, Jimmy ‘Barbecue’ Chérizier, een voormalige politieagent, legde een verklaring af waarin hij zei dat de internationale strijdmacht alleen maar hartelijk zou worden verwelkomd als het erom zou gaan ‘de premier te arresteren en ons te helpen de orde te herstellen’. Voor de rest zegt degene die wordt beschouwd als een van de machtigste mannen in Haïti dat hij bereid is om “tot het einde” te vechten.

Om effectief te kunnen reageren op de kwestie van gewapende groepen, die meer dan 80% van het kapitaal controleren, zal de missie moeten interveniëren in arbeiderswijken en sloppenwijken. Hiervoor is samenwerking nodig met een politiekorps dat de afgelopen jaren een aanzienlijke teruggang in aantal heeft gekend.

Momenteel is het aantal politieagenten in dienst gedaald tot minder dan 9.000, een daling ten opzichte van de vorige telling van 16.000 politieagenten in 2021. In bevolkte gebieden als deze brengt elke vorm van interventie risico’s met zich mee vanwege de diepgaande betrokkenheid van de criminelen. kennis van het terrein.

Gezien deze omstandigheden en de uitdaging waarmee de internationale troepenmacht in Haïti wordt geconfronteerd bij het maken van onderscheid tussen bandieten en lokale bewoners, lijkt het erop dat de internationale missie worstelt met een machtsevenwicht.

Vooral omdat de bevolking zich bewapent. Volgens de Verenigde Naties hebben zich sinds april incidenten voorgedaan waarbij milities en groepen die beweren ‘zelfverdediging’ te zijn de dood van meer dan 350 mensen hebben veroorzaakt vanwege het heersende gevoel van onveiligheid. Er vonden extreem brute wraakacties plaats, waarbij bendeleden levend op straat werden verbrand.

Meer informatie gebruiksaanwijzing:

Het hoofd van de mensenrechten roept internationale hulp op om ‘uit de chaos in Haïti te komen’

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De paus vraagt ​​CEO’s en managers om « de armen in bedrijven te betrekken » europahoy.news

Francisco ontvangt zakenlieden, bedrijfsleiders en bankiers van over de hele wereld, verenigd in een netwerk dat de principes van Laudato si' naleeft. Hij herinnert hen aan het belang van hun eigen functies: "Grote bedrijven bepalen het lot van...

La Norvège restreint l’accès aux touristes russes

La Norvège limitera encore davantage l'accès des touristes russes en raison de la guerre en cours en Ukraine, a annoncé fin mai le ministère norvégien de la Justice, cité par Reuters. La Norvège, membre de l'OTAN, partage une frontière avec...

Mondiale inspanningen om een ​​einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking worden ondermijnd door ‘vakantiekorting’ europahoy.new

Hoewel veel staten hun uitroeiingsinspanningen hebben opgevoerd, blijft de praktijk over de hele wereld bestaan, deels als gevolg van “het clandestiene karakter van grensoverschrijdende en transnationale vrouwelijke genitale verminking”, zei hij. “Vrouwenbesnijdenis is dat wel maakt deel uit van een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.