AccueilNederlandhulpkonvooi naar Oekraïne,...

hulpkonvooi naar Oekraïne, aanvallen in Zuid-Soedan, update over radioactieve lozingen europahoy.new

Een konvooi van VN-organisaties arriveerde in de frontlijngemeenschap van Huliaipole, gelegen in de regio Zaporizja, en bracht medicijnen, onderdakpakketten, hygiëneartikelen en andere hulp mee om zo’n 2.000 mensen te helpen.

De stad is op grote schaal verwoest en zit nog steeds zonder elektriciteit, water of gas, zegt VN-woordvoerder Stéphane Dujarric uit New York.

“Het humanitaire konvooi van vandaag is het dertiende dit jaar naar de regio Zaporizja. “De VN en onze partners hebben daar alleen al in de afgelopen tien maanden bijna 30.000 mensen bereikt”, zei hij.

Eerder deze week leverden niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) VN-onderdakmateriaal in West-Oekraïne, na een aanval op woensdag waarbij honderden huizen, tientallen scholen en andere civiele voorzieningen in de regio Khmelnytskyi werden beschadigd. Naar verluidt raakten tientallen bewoners gewond.

Dujarric zei dat de voorraden beschadigde daken en ramen zullen dekken om de bewoners te beschermen als de winter nadert. Het Oekraïense Rode Kruis en nationale NGO’s verleenden ook noodhulp, en hun partners boden juridische en geestelijke gezondheidszorg aan de getroffen gezinnen.

Geweld tegen hulpverleners belemmert de hulpverlening in Zuid-Soedan

Toenemend geweld en bedreigingen tegen hulpverleners en humanitaire middelen blijven de inspanningen om bijna zeven miljoen mensen in Zuid-Soedan te helpen belemmeren, waarbij vorige maand een tiental van dergelijke incidenten zijn geregistreerd.

Ondanks deze uitdagingen hebben de VN en haar partners minstens vier miljoen mensen met hulp bereikt, maar de behoeften nemen toe. Deze week zijn ongeveer 333.000 mensen die de oorlog in Soedan ontvluchten, in het land aangekomen.

Ondertussen, de $ 1,7 miljoen Humanitair responsplan voor Zuid-Soedan Dit jaar is slechts zo’n 50 procent gefinancierd. Als gevolg hiervan worden humanitaire partners gedwongen hun prioriteiten te veranderen en zelfs sommige programma’s op te schorten.

Japan: De vrijgave van behandeld radioactief water verloopt zoals gepland

De lozing van behandeld radioactief afvalwater uit de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi verloopt zoals gepland en zonder enige technische problemen, bevestigde een door de VN gesteunde werkgroep vrijdag.

Leden waren deze week in het land om de veiligheid van het proces te beoordelen, twee maanden nadat het water was gevallen uitgegeven richting de Stille Oceaan.

De werkgroep, opgericht door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) – beoordeelde de faciliteiten en apparatuur die was geïnstalleerd in de energiecentrale, die aanzienlijke schade had geleden tijdens een aardbeving en tsunami in maart 2011.

Water dat werd opgepompt om de centrale te koelen, kwam in contact met radioactieve stoffen, waardoor besmetting ontstond. Het werd behandeld en verdund via een filtratieproces genaamd Advanced Liquid Processing System (ALPS), en vervolgens opgeslagen in speciale tanks.

In een rapport dat in juli werd gepubliceerd, zei het IAEA dat de Japanse aanpak en activiteiten bij het lozen van behandeld water “in overeenstemming waren met de relevante internationale veiligheidsnormen”.

De werkgroep bestaat uit deskundigen uit elf landen van de VN-agentschappen: Argentinië, Australië, Canada, China, Frankrijk, de Marshalleilanden, de Republiek Korea, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam.

“Het uitvoeren van periodieke evaluatiemissies van de Task Force is één manier waarop de IAEA haar meerjarige veiligheidsevaluatie zal voortzetten”, aldus het agentschap.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Gaza : près de 800 000 personnes désormais déplacées de Rafah

"Encore une fois, près de la moitié de la population de Rafah soit 800 000 personnes sont sur la route », a écrit le commissaire général Philippe Lazzarini dans un message sur la plateforme de médias sociaux X. anciennement...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.