AccueilNederlandHet verwerpen van...

Het verwerpen van de waanzin van de oorlog zaait de dood en vernietigt de toekomst europahoy.news

Viering in San Pedro aan het einde van de Dag van vasten en gebed die vandaag, 27 oktober, is opgeroepen om vrede op te roepen in een wereld die wordt gekenmerkt door geweld. Franciscus wendde zich tot de Maagd en vertrouwde haar het lot van de mensheid toe: «Schud de zielen van degenen die gevangen zitten in haat, beker hen die conflicten aanwakkeren. « Droog de tranen van kinderen, open lichtflitsen in de nacht van conflicten. »

Salvatore Cernuzio – Vaticaanstad

« Pacem in Terris ». Vrede in een ‘stuiptrekkende’ wereld, verscheurd door de scheuren veroorzaakt door verdeeldheid en het gif van haat. Verscheurd door de ‘waanzin van de oorlog’ die ‘de toekomst uitwist’. Opnieuw keert Franciscus terug naar de voeten van Maria, Koningin van de Vrede, en zoals in het verleden door Syrië, Afrika en Oekraïne, nu kijkend naar de rivier van geweld die plaatsvindt in het Heilige Land, smeekt hij de ‘Moeder’ om de gave van vrede Een urgentie in ‘deze tijd verscheurd door conflicten en verwoest door wapens’.

De paus zit in de Sint-Pietersbasiliek de slotviering van de Dag van Vasten en Gebed voor, waartoe hij zelf opriep in het Angelus op zondag 15 oktober. Een gelegenheid om het volk van God, verspreid over de hele wereld, bijeen te brengen met als enige bedoeling de wapens tot zwijgen te brengen en ‘paden van vrede te inspireren voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de naties’.

In gebed met de mensen

Aangekomen bij de Basiliek in een rolstoel, met de achtergrondmuziek van de Schola Cantorum, gaat Franciscus onmiddellijk naar de Maria-icoon om daar even te stoppen. Vervolgens neemt hij deel aan het reciteren van de droevige mysteries van de Rozenkrans, afgewisseld met momenten van stilte en meditaties door de kerkvaders.

Alleen de opvolger van Petrus verschijnt, zittend met zijn hoofd gebogen in de witte fauteuil, met de beeltenis van Sint-Pieter vaag verlicht aan zijn zijde. Maar net als een herder die altijd zijn kudde volgt, staan ​​er achter hem honderden gelovigen, bisschoppen, kardinalen en deelnemers aan de synode. In het ideale geval bevinden zich, samen met de bisschop van Rome, gelovigen van alle continenten die zich ervan hebben verzekerd dat zij aan zijn uitnodiging gehoor zullen geven. Ze bidden in Jeruzalem, ze bidden in Gaza, ze bidden in Kiev, ze bidden in de dorpen van Noord-Afrika en Afrika bezuiden de Sahara. In landen badend in bloed, vaak onschuldig, roepen mensen God aan voor ‘vrede op aarde, een diep verlangen van mensen van alle tijden’, zoals Johannes XXIII schreef in de incipit van de historische encycliek die de gebeurtenis zijn titel geeft.

Pausgebed in de Sint-Pietersbasiliek

Pausgebed in de Sint-Pietersbasiliek

Pausgebed in de Sint-Pietersbasiliek

Oorlogen die de wereld verscheuren

Franciscus werd een woordvoerder van hun lijden en hoop toen hij, met zijn blik en gedachten gericht op de Maagd Maria, zijn toespraak begon: «Maria, kijk naar ons! ‘Wij zijn hier eerder dan jij’, zingt hij. De oproep wordt gevolgd door een pleidooi aan de Maagd, die « ons werk en onze wonden » goed kent.

U, Koningin van de Vrede, lijdt met ons en voor ons, terwijl u ziet dat zoveel van uw kinderen worden beproefd door conflicten, gekweld door de oorlogen die de wereld verscheuren. In dit donkere uur – het is een donker uur, Moeder – dompelen we ons onder in uw lichtgevende ogen en vertrouwen we onszelf toe aan uw hart, gevoelig voor onze problemen.

Zorg dragen voor ieder mensenleven

Dit zijn vandaag de dag tijden van ‘angst’ en ‘angst’. Dezelfde die de Moeder van God in haar leven heeft meegemaakt en waarvoor ze niet terugdeinsde: « Op beslissende momenten nam jij het initiatief », zegt de paus. En zelfs aan de voet van het kruis waaraan haar Zoon hing, « weefde jij de nacht van pijn met paashoop. »

“Nu moeder, neem opnieuw het initiatief voor ons”, bidt de paus. « Richt uw barmhartige blik op de menselijke familie, die het pad van de vrede heeft verloren, die Kaïn heeft verkozen boven Abel en die, nu ze het gevoel van broederschap heeft verloren, de sfeer van thuis niet kan vinden. »

Kom voorbede voor onze wereld in gevaar en verwarring. Leer ons het leven te verwelkomen en ervoor te zorgen – al het menselijk leven! – en om de waanzin van de oorlog te verwerpen, die dood zaait en de toekomst teniet doet.

Rozenkrans gebed

Rozenkrans gebed

Rozenkrans gebed

Verantwoordelijkheid voor de vrede

Vele malen heeft de Maagd om gebed en boete gevraagd. “Wij echter, verstrikt in onze eigen behoeften en afgeleid door zoveel wereldse belangen, zijn doof geweest voor uw uitnodigingen”, bekent Franciscus, “maar U, die van ons houdt, wordt ons niet beu.” Neem ons bij de hand, neem ons bij de hand”, herhaalt hij tweemaal, “help ons de eenheid in de Kerk te bewaken en architecten van de gemeenschap in de wereld te zijn.

Herinner ons aan het belang van onze rol, laat ons ons verantwoordelijk voelen voor de vrede, geroepen om te bidden en te aanbidden, om voorbede te doen en eerherstel te bieden voor de hele mensheid.

paus Franciscus

paus Franciscus

paus Franciscus

Kindertranen

In de handen van de Maagd legt de paus alle zwakheden van de mens: « We doen het niet alleen. » « Wij – verzekert hij – wij komen naar u toe, wij zoeken toevlucht in uw onbevlekte Hart. » Het Hart waaraan hij in maart 2022, een jaar na het uitbreken van de oorlog, Rusland en Oekraïne had gewijd.

Laten we genade aanroepen, Moeder van barmhartigheid; vrede, koningin van de vrede! Het schudt de ziel van degenen die gevangen zitten in haat, het bekeert degenen die conflicten voeden en aanwakkeren. Veeg de tranen van de kinderen weg, op dit moment huilen ze veel… Help degenen die alleen en oud zijn, steun de gewonden en de zieken, bescherm degenen die hun land en hun dierbaarste genegenheden hebben moeten verlaten, troost de wantrouwigen , wek de hoop.

«Open lichtflitsen in de nacht van conflicten«

Aan de Maagd wijdt de paus uiteindelijk “elke vezel van ons wezen, wat we hebben en zijn, voor altijd”. Hij wijdt de Kerk in zodat ‘ze een teken van eensgezindheid en een instrument van vrede mag zijn’. Het heiligt de wereld, ‘vooral landen en regio’s die in oorlog zijn’.

«Jij – zegt hij tegen de Moeder van God –, dageraad van verlossing, open scheenbenen van licht in de nacht van conflicten. « Jij, woonplaats van de Heilige Geest, inspireert paden van vrede voor degenen die verantwoordelijk zijn voor naties. »

Jij, Vrouwe van alle volkeren, verzoen je… verzoen je kinderen, verleid door het kwaad, verblind door macht en haat.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Gaza : près de 800 000 personnes désormais déplacées de Rafah

"Encore une fois, près de la moitié de la population de Rafah soit 800 000 personnes sont sur la route », a écrit le commissaire général Philippe Lazzarini dans un message sur la plateforme de médias sociaux X. anciennement...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.