AccueilNederlandEen nieuw besluit...

Een nieuw besluit om cholera in de Democratische Republiek Congo uit te bannen

De complexe gezondheidscrisis in de Democratische Republiek Congo (DRC) is sinds begin 2023 verergerd. In het oosten van het land zijn hele dorpen platgebrand terwijl botsingen tussen gemeenschappen en gewapende conflicten steeds heviger worden. verlaten hun huizen. huizen voor hun veiligheid en overleving. Het gebied heeft ook te kampen gehad met overstromingen en aardverschuivingen, waardoor het risico op dodelijke ziekte-uitbraken nog groter is geworden.

Eén van deze ziekten is cholera. Cholera is een acute darminfectie die zich verspreidt via voedsel en water dat besmet is met uitwerpselen die de bacteriën bevatten. Vibrio cholerae. Hoewel de ziekte in veel delen van de wereld is uitgeroeid, blijft het oosten van de Democratische Republiek Congo getroffen worden door jaren van onderontwikkeling, conflicten en extreme weersomstandigheden.

In oktober 2023 lanceerde de regering van de Democratische Republiek Congo een plan om de ziekte tegen 2030 uit te bannen.

Mensen die vanwege het conflict hun huizen zijn ontvlucht, bevinden zich in overvolle intern ontheemdenkampen, met weinig toegang tot hygiëne en sanitaire voorzieningen. Deze omstandigheden zijn bevorderlijk voor de bloei van cholera. Foto uit maart 2023 van het Bulengo-kamp in Noord-Kivu. Krediet: WHO / Guerchom Ndebo

Een lange en verschrikkelijke uitbraak
Na een paar jaar van afnemende gevallen laaide de cholera in 2023 opnieuw op in de Democratische Republiek Congo, waarbij de gevallen zich concentreerden in het door conflicten getroffen oosten. Er zijn dit jaar ruim 41.000 gevallen gemeld, waaronder 314 sterfgevallen, waardoor het een van de grootste cholera-uitbraken ter wereld is.

Gezondheidswerkers hingen een poster op over cholerapreventie tijdens een uitbraak in Kinshasa in 2016. Credit WHO/Eugène Kabambi Kabangu
Gezondheidswerkers hingen een poster op over cholerapreventie tijdens een uitbraak in Kinshasa in 2016. Credit: WHO/Eugène Kabambi Kabangu

Een zorgwekkend kenmerk van deze uitbraak is dat het land het hele jaar door consistent hoge gevallen heeft gemeld. Na een eerste piek in april worden er wekelijks ongeveer duizend gevallen gemeld. Grotere, langduriger uitbraken betekenen extra uitdagingen voor gezondheidswerkers, die al overwerkt zijn en onder extreem moeilijke omstandigheden op een reeks ziekten moeten reageren.

De WHO heeft nauw samengewerkt met de gezondheidsautoriteiten van het land om op deze uitbraak te reageren, door medische benodigdheden en expertise te verstrekken, het transport van testmonsters naar laboratoria te vergemakkelijken en behandelcentra te bouwen om medische zorg dichter bij mensen te brengen die met uitbraken worden geconfronteerd. Cholera is een gemakkelijk behandelbare ziekte, maar tijd is van essentieel belang. In ernstige gevallen kan een snelle behandeling het verschil betekenen tussen leven en dood.

Een behandelcentrum van de WHO dat zich richt op de gezondheidsbehoeften van mensen die dit jaar door geweld ontheemd zijn geraakt.  Tijdige toegang tot cholerazorg is een cruciale stap in het redden van levens.  Krediet: WHO / Guerchom Ndebo
Een behandelcentrum van de WHO dat zich richt op de gezondheidsbehoeften van mensen die dit jaar door geweld ontheemd zijn geraakt. Tijdige toegang tot cholerazorg is een cruciale stap in het redden van levens. Krediet: WHO / Guerchom Ndebo

Bestrijding van cholera te midden van mondiale tekorten

Het belang van deze maatregelen is nog belangrijker geworden nu een ander instrument, het orale choleravaccin, over de hele wereld nog steeds schaars is. Een jaar geleden nam de International Vaccine Supply Coördinatiegroep (het orgaan dat de voorraden van noodvaccins beheert) een ongekend besluit om over te stappen van een choleravaccinatieschema met twee doses naar een schema met één dosis. Deze beslissing werd gedwongen door een ernstig mondiaal tekort aan vaccins.

Dit heeft ertoe geleid dat de vaccins die aan alle landen, inclusief de Democratische Republiek Congo, zijn geleverd, niet in de behoeften hebben voorzien. Toch voerde het land een vaccinatiecampagne uit die met elk een enkele dosis ruim 360.000 mensen bereikte, en in de nabije toekomst zullen nog eens 5 miljoen mensen worden bereikt.

Een vrouw krijgt een dosis van het orale choleravaccin tijdens een vaccinatiecampagne in het ontheemdenkamp Bulengo in januari 2023. Credit: WHO / Eugène Kabambi Kabangu
Een vrouw krijgt een dosis van het orale choleravaccin tijdens een vaccinatiecampagne in het ontheemdenkamp Bulengo in januari 2023. Credit: WHO / Eugène Kabambi Kabangu

Een nieuw ambitieus plan

Hoewel vaccins belangrijk zijn, vereist de uitroeiing van cholera dat veel sectoren van de samenleving samenwerken, waarbij de nadruk moet worden gelegd op het garanderen van schoon water en goed beheerde gezondheidszorgsystemen. Het nieuwe plan van de Democratische Republiek Congo om cholera uit te bannen maakt gebruik van een aanpak die de hele regering omvat. Het doel is om meer dan 22 belangrijke ministeries te mobiliseren om het doel van het uitbannen van cholera te bereiken, waarvan de oorzaken buiten de gezondheidszorg liggen. Deze aanpak werd verwelkomd door de Global Task Force for Cholera Control, een mondiaal partnerschap dat zich inzet voor een vermindering van 90% van het aantal sterfgevallen door cholera en de uitbanning ervan in twintig landen tegen 2030.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.