AccueilNederlandDe VN wil...

De VN wil een einde maken aan de ‘kolossale’ humanitaire tragedie nu Soedanese militaire facties de gesprekken hervatten die in Saoedi-Arabië worden georganiseerd

De gesprekken in Jeddah konden niet snel genoeg beginnen. Ruim zes maanden sinds het begin van de crisis in Soedan blijft de humanitaire tragedie in het land zich onverminderd ontvouwen”, zei VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths in een zondag uitgegeven verklaring.

Terwijl hij de hervatting van de gesprekken verwelkomde en Saoedi-Arabië bedankte voor het gastheerschap ervan, onderstreepte Griffiths de nijpende situatie: “Duizenden mensen zijn gedood of gewond. Eén op de negen mensen is hun huis ontvlucht. “Bijna een derde van de bevolking zou binnenkort in voedselonzekerheid kunnen verkeren.”

Medio april brak er een conflict uit in Soedan, toen de spanningen tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Force uitmondden in een openlijke oorlog in de hoofdstad Khartoem en andere delen van de Oost-Afrikaanse natie.

“Kolossale” humanitaire crisis

Het hoofd van de noodhulp van de VN zei verder dat het gezondheidszorgsysteem in Soedan aan flarden ligt en dat het spook van ziekte-uitbraken, waaronder cholera, op de loer ligt. Bovendien loopt een generatie Soedanese kinderen het risico een volledige opleiding te missen.

Griffiths benadrukte dat de humanitaire gemeenschap er alles aan doet om aan deze toenemende behoeften te voldoen.

‘Sinds half april hebben we hulp verleend aan 3,6 miljoen mensen, maar dit vertegenwoordigt slechts 20 procent van de mensen die we hopen te helpen’, legde hij uit, waarbij hij opmerkte dat hulpverleners ‘verlamd zijn door gevechten, onveiligheid en bureaucratie, waardoor de operationele milieu in Soedan uiterst moeilijk.”

Daarom zijn deze gesprekken in Jeddah essentieel: we hebben de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces nodig om de ‘bureaucratische patstelling’ te doorbreken, zei hij.

Griffiths, tevens ondersecretaris-generaal van de VN voor Humanitaire Zaken, voegde hieraan toe: “We hebben ze nodig om zich volledig aan het internationaal humanitair recht te houden. We hebben ze nodig om veilige, duurzame en onbelemmerde toegang te garanderen tot mensen in nood, of het nu in Darfur, Khartoem of Kordofan is.”

In het licht van de ‘kolossale humanitaire crisis’ zei Griffith dat het VN-kantoor dat hij leidt, bekend als OCHA, het humanitaire aspect van deze onderhandelingen zal faciliteren.

Er is een alomvattend staakt-het-vuren nodig

Ondertussen verwelkomde de Integrated Transition Assistance Mission van de Verenigde Naties in Soedan (UNITAMS) ook de hervatting van de gesprekken in Jeddah, die worden gefaciliteerd door Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, de Afrikaanse Unie en de Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling (IGAD). .

in een persberichtDe missie zei dat ze hoopte dat “deze nieuwe onderhandelingsronde zal resulteren in de implementatie van de Declaration of Commitment to Protect Soedanese burgers, ondertekend op 11 mei 2023, en in een alomvattend staakt-het-vuren, twee factoren die cruciaal zijn bij het verlichten van het lijden van het Soedanese volk.”

De missie verwelkomde ook de huidige initiatieven van een breed scala aan civiele actoren die oproepen tot een einde aan de oorlog, waarbij de nadruk werd gelegd op de dringende behoefte aan een oplossing die zou leiden tot de hervatting van de democratische politieke transitie.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Ik wacht op je in Rome, laten we bidden voor degenen die lijden onder oorlogen europahoy.new

In het Regina Caeli lanceert de paus opnieuw de uitnodiging om deel te nemen aan de eerste Wereldkinderdag die op 25 en 26 mei wordt gevierd: "We hebben uw vreugde en het verlangen naar een betere wereld nodig." ...

Première personne : « Je ne représente plus rien » – Voix des déplacés en Haïti

Lui et d'autres ont parlé à Eline Joseph, qui travaille pour l'Organisation internationale pour les migrations (OIM) à Port-au-Prince avec une équipe qui apporte un soutien psychosocial aux personnes qui ont fui leur domicile à cause de la violence...

‘Ik ben niets meer waard’ – Stemmen van ontheemden in Haïti europahoy.news

Hij en anderen spraken met Eline Joseph, die voor de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Port-au-Prince werkt met een team dat psychosociale steun biedt aan mensen die hun huizen zijn ontvlucht vanwege geweld en onveiligheid. ze sprak met VN-nieuws...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.