AccueilNederlandDe verliezen als...

De verliezen als gevolg van oplichting bedragen meer dan 1 biljoen dollar: 1 op de 4 mensen verliest geld aan fraudeurs

Het laatste jaarlijkse onderzoek naar Mondiale anti-zwendelalliantie (GASA) en ScamAdviser schetst een verwoestend beeld van de mondiale omvang van oplichting, en benadrukt de dringende noodzaak van waakzaamheid en preventieve maatregelen.

Wereldwijd rapport over de staat van oplichting 2023waarbij 49.459 mensen uit 43 landen betrokken waren, geeft aan dat een aanzienlijke 25,5% van de wereldburgers de afgelopen twaalf maanden geld heeft verloren door oplichting of identiteitsdiefstal, met als hoogtepunt: financieel verliezen geschat op 1.026 biljoen dollar (974 miljard euro).

Uit het rapport uit 2023, ondersteund door academici van de Universiteit Twente, blijkt dat 69% van de respondenten denkt dat ze oplichting kunnen identificeren, dat 59% elke maand met oplichting te maken krijgt en dat een opmerkelijke 78% elk jaar met oplichting te maken krijgt.

Telefoongesprekken (61%) en sms-berichten (58%) zijn de belangrijkste methoden die door fraudeurs worden gebruikt, waarbij oplichting bij het winkelen, identiteitsdiefstal en investeringsfraude bovenaan de lijst staan.

Aantrekkelijke aanbiedingen zijn een universele oplichtingsstrategie. Ontwikkelingslanden zien dit als de belangrijkste drijfveer, maar zelfs in de ontwikkelde landen slagen velen er niet in om oplichting te ontdekken. Zorgwekkend is dat herhaaldelijk slachtofferschap vaak voorkomt, waarbij individuen wereldwijd gemiddeld 1,5 keer per jaar het doelwit zijn. Kenia en Nigeria melden nog hogere cijfers.

Wereldwijde zwendelstatistieken. Afbeelding tegoed: GASA

Gerapporteerde aarzelingen zijn alomtegenwoordig: 59% van de respondenten vermijdt dit vanwege twijfels over de resultaten en 24% vindt dat dit niet nodig is. De percepties van de effectiviteit van autoriteit lopen uiteen; terwijl sommige landen hun regeringen feliciteren, uiten andere, zoals Brazilië en Thailand, hun zorgen.

Op financieel vlak heeft de oplichting wereldwijd 1,026 biljoen dollar weggesluisd, wat overeenkomt met 1,05% van het mondiale bbp. Landen als Kenia, Vietnam, Brazilië en Thailand lijden onevenredige verliezen. De impact is echter niet alleen van financiële aard: 60% van de slachtoffers van oplichting rapporteert aanzienlijke emotionele problemen.

De tijdige publicatie van het rapport valt samen met de aanstaande Global Anti-Scam Summit (GASS) op 18 en 19 oktober 2023. Tijdens deze cruciale bijeenkomst komen meer dan 250 internationale afgevaardigden uit alle hoeken van de wereld naar Lissabon samen, vergezeld door meer dan 1.000 online deelnemers. .

Het doel van GASS is om overheden, consumentenbeschermings- en financiële autoriteiten, wetshandhavingsinstanties, merkbeschermingsinstanties en (cyberbeveiligings)bedrijven samen te brengen om kennis te delen en gezamenlijke acties te definiëren om consumenten tegen oplichting te beschermen.

Terwijl beraadslagingen strategieën en tegenmaatregelen definiëren, zal een cruciale kans voor collectieve actie en de mondiale toestand van oplichting ongetwijfeld de kern vormen van veel discussies, waardoor een gezamenlijke aanpak wordt bevorderd om de verspreiding te bestrijden en te beteugelen.

“De groeiende crisis van misleiding in het digitale tijdperk heeft oplichting van sporadische gebeurtenissen verheven tot een werkelijk internationale noodsituatie. Nu hele landen op het punt staan ​​overweldigd te worden, vooral de ontwikkelingslanden, is het mandaat van de Global Anti-Scam Summit duidelijk: verenig je, bedenk een strategie en ga tegen. »

“Als we aarzelen in onze gezamenlijke inspanningen, lopen we het risico dat landen en hun bevolking op tragische wijze worden blootgesteld aan deze dreigende zondvloed”, waarschuwde professor Jorij Abraham, directeur-generaal van GASA.

Bron: ACN Nieuwslijn

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Albares heeft een telefoongesprek met de president van de Andalusische regering over de overeenkomst met betrekking tot Gibraltar europahoy.news

​De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, heeft een telefoongesprek gehad met de president van de regering van Andalusië, Juan Manuel Moreno Bonilla, over het akkoord met betrekking tot Gibraltar. Albares legde uit dat...

Le chef des droits de l’ONU et des experts indépendants dénoncent la nouvelle loi géorgienne sur les « agents étrangers »

La loi sur la transparence de l’influence étrangère exige que les médias, les organisations non gouvernementales (ONG) et autres organisations à but non lucratif s’enregistrent comme « poursuivant les intérêts d’une puissance étrangère » s’ils reçoivent plus de 20...

« De Heilige Geest verandert ons leven » europahoy.news

Paus Franciscus leidt de Pinksterwake in Verona en moedigt, als bewijs van de transformerende kracht van de Heilige Geest, christenen aan open te staan ​​om de Geest hun hart te laten veranderen. Vaticaan nieuws Tijdens zijn homilie tijdens de Pinksterwake in...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.