AccueilNederlandDe seksuele en...

De seksuele en reproductieve rechten van vrouwen zijn een ‘onvoltooide agenda’

VN-mensenrechtenchef Volker Türk riep donderdag op tot vooruitgang op het gebied van de ‘onvoltooide agenda’ van de seksuele en reproductieve gezondheidsrechten van vrouwen tijdens een evenement in Genève ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling.ICPD).

Landen die de historische conferentie in Caïro bijwoonden, kwamen een actieprogramma overeen waarin werd beloofd dat vrouwen en meisjes de macht moeten hebben om beslissingen te nemen over hun eigen leven, hun lichaam en hun toekomst.

De heer Türk prees de “sprongen” die de afgelopen dertig jaar zijn gemaakt, waaronder een vermindering van het aantal sterfgevallen tijdens de zwangerschap en “substantiële investeringen” in de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale dienstverlening. Veel mensen leven ook langer en gezonder.

“Maar dit is een onvoltooide agenda”, zegt hij gezegd. “Naast de vooruitgang hebben we ook achteruitgang gezien.”

Terugslag en giftige mannelijkheid

De heer Türk wees op de “fragmentarische implementatie” van de principes die in het Actieprogramma zijn vastgelegd in veel delen van de wereld.

“Het verzet tegen gendergelijkheid verspreidt zich, waardoor vrouwen en meisjes de autonomie worden ontzegd, het vermogen om hun toekomst of hun rol binnen gezinnen en huishoudens te kiezen, en hun stem tot zwijgen wordt gebracht”, zei hij. “Giftige mannelijkheid – en vrouwenhaat – hebben de haat aangewakkerd en genormaliseerd.”

Aanvullend, COVID 19Conflicten en economische neergang hebben ook onevenredig veel vrouwen en meisjes getroffen. Ondertussen “worden baby’s niet geboren tijdens conflicten of rampen, en raken mensen nog steeds zwanger.”

WHO/Bezette Palestijnse Gebieden – Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. De WHO waarschuwt dat ziekenhuizen in de Gazastrook zich op een breekpunt bevinden.

Zwangerschap onder vuur

Momenteel zijn ongeveer 50.000 vrouwen zwanger in Gaza, waar de gezondheidszorg momenteel onder vuur ligt.

De aardbeving in het westen van Afghanistan deze maand heeft zwangere vrouwen daar nog kwetsbaarder gemaakt, terwijl vrouwen en meisjes in Oekraïne nog steeds toegang nodig hebben tot levensreddende seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

Bovendien heeft in 68 landen naar schatting 44 procent van de vrouwen die getrouwd zijn of een partner hebben, niet de mogelijkheid om hun eigen beslissingen te nemen over seksuele relaties, het gebruik van voorbehoedmiddelen en gezondheidszorg.

“Het recht van vrouwen om – vrij van discriminatie, dwang en geweld – te beslissen of en wanneer ze kinderen krijgen, hoeveel en met wie, moet worden gegarandeerd”, zei hij.

“Dit is des te meer het geval omdat de vooruitgang op het gebied van moedersterfte de afgelopen tien jaar is gestagneerd. Elke twee minuten sterft er een vrouw als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling.”

Tegen onveilige abortus

Hij merkte op dat “misschien nergens de autonomie en het vermogen van een vrouw om haar eigen keuzes te maken over haar lichaam en leven heviger worden betwist dan wanneer ze toegang probeert te krijgen tot veilige abortusdiensten.”

Jaarlijks worden wereldwijd ongeveer 33 miljoen onveilige abortussen uitgevoerd, zei hij, en het is een van de belangrijkste oorzaken van moedersterfte. Hij verwelkomde de actie van veel landen in de afgelopen vijf jaar om de wetgeving te liberaliseren, hetzij door decriminalisering, het uitbreiden van de juridische gronden ervoor, of het wegnemen van toegangsbarrières.

Houd u aan de belofte van Caïro

De heer Türk zei dat allerlei soorten omkeringen op het gebied van de mensenrechten over de hele wereld versnellen, waardoor landen op een dwaalspoor raken als het gaat om duurzame ontwikkeling en het ICPD-actieprogramma, maar het is nog niet te laat om de juiste koers te varen.

Zijn bureau werkt samen met staten om hun inspanningen te versterken in de richting van “een mensenrechteneconomie”, waarin mensen en de planeet centraal staan ​​in alle beleidsmaatregelen, plannen en programma’s.

“Om levens te veranderen en levens te redden, moeten we ervoor zorgen dat de grondbeginselen die dertig jaar geleden in Caïro zijn beloofd, worden gehandhaafd – voor alle vrouwen en meisjes, ongeacht hun leeftijd, hun migratiestatus of welke andere factor dan ook”, zei hij.

Hij schetste wat ze nodig hebben, namelijk uitgebreide seksuele voorlichting; toegang tot moderne vormen van anticonceptie, inclusief noodanticonceptie; toegang tot hoogwaardige seksuele en reproductieve gezondheidszorg, inclusief veilige en tijdige abortusdiensten en zorg voor moeders en pasgeborenen, en de vrijheid om hun eigen keuzes te maken.

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

UNHCR haast zich om Rohingya te steunen en een einde te maken aan de ‘normalisering’ van prostitutie en verwoestende droogte in Zambia europahoy.new

In een waarschuwing op vrijdag zei woordvoerder Babar Baloch dat het agentschap en zijn partners de steun opvoeren om ongeveer 8.000 vluchtelingen, voornamelijk Rohingya, te helpen die eerder deze week door de ramp werden getroffen. “Teams zijn gemobiliseerd om onderdak...

Le leader des manifestations indépendantistes en Nouvelle-Calédonie arrêté

La police de Nouvelle-Calédonie a arrêté le leader des manifestations pour l'indépendance du pays, rapporte Reuters. Christian Thane a été arrêté avant de donner une conférence de presse. Outre Thane, sept autres personnes ont été arrêtées. Thane dirigeait...

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.