AccueilNederlandZuid-Soedan: belangrijke electorale...

Zuid-Soedan: belangrijke electorale vragen ‘blijven onbeantwoord’

Terwijl Zuid-Soedan zich voorbereidt op het houden van zijn allereerste verkiezingen in december, vereist het oplossen van cruciale openstaande kwesties de politieke wil tot compromissen, zei de VN-gezant voor het land vrijdag.

Met vijftien maanden voor het einde van de transitieperiode is ‘tijd van essentieel belang’ om het verkiezingsproces op orde te krijgen, zei de speciale vertegenwoordiger van de VN voor Zuid-Soedan, Nicholas Haysom, tegen de Veiligheidsraad.

“Kritische vragen blijven onbeantwoord. Voor het oplossen ervan zijn geen materiële middelen nodig, alleen de politieke wil om compromissen en consensus te bereiken”, zegt hij gezegd.

Deze omvatten beslissingen over het type verkiezing, kwesties met betrekking tot kiezersregistratie, het afbakenen van kiesdistricten en het beheer van verkiezingsgeschillen.

Hoewel er bescheiden vooruitgang is geboekt, zoals de eerste besprekingen over de verkiezingsbegrotingen en de goedkeuring van een nationale verkiezingswet, zijn belangrijke instellingen, waaronder de Nationale Verkiezingscommissie en het registratiesysteem voor politieke partijen, nog niet opgericht.

De verkiezingen komen op tijd: Kiir

De heer Haysom vertelde de ambassadeurs dat president Salva Kiir een duidelijke toezegging had gedaan dat Zuid-Soedan niet opnieuw in oorlog zal komen en dat de verkiezingen op tijd zullen plaatsvinden.

Tijdens een groot publiek evenement zei president Kiir ook dat alle partijen moeten werken om een ​​einde te maken aan het tijdperk van voortdurende transitie, voegde de heer Haysom eraan toe.

In juli 2011 werd Zuid-Soedan na een referendum onafhankelijk van Soedan.

Maar slechts twee jaar later brak een politieke confrontatie tussen twee facties uit in een volledig gewapend conflict, waarbij zwakke instellingen aan het licht kwamen en een grote humanitaire crisis en immens lijden ontstonden.

De leiders van het land ondertekenden in september 2018 een nieuw vredesakkoord, inclusief een tijdlijn voor nationale verkiezingen.

Wapenstilstand houdt grotendeels stand

De heer Haysom, tevens hoofd van de VN-missie in het land (ONMIS), zei dat het kijkt naar een tweefasenaanpak om de verkiezingen te ondersteunen.

Dit omvat capaciteitsopbouw en het vergroten van de politieke ruimte, gevolgd door ondersteuning van het stemproces zelf.

Tegen deze achtergrond houdt het in 2018 overeengekomen staakt-het-vuren “grotendeels stand” in het hele land, voegde hij eraan toe, hoewel gemeenschappelijke spanningen en sporadische gevechten tussen veiligheidstroepen en groepen die het vredesakkoord niet hebben ondertekend, obstakels blijven vormen.

UN Photo/Manuel Elias – Speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Zuid-Soedan, Nicholas Haysom, informeert de Veiligheidsraad.

Humanitaire situatie

Ook briefing aan de Veiligheidsraad, Edem Wosornu, directeur Operaties bij het VN-hulpcoördinatiebureau (OCHA) zei dat de situatie in Zuid-Soedan, samen met de crisis in buurland Soedan en de beperkte financiering, de situatie “diep compliceren” humanitair beeld.

Begin dit jaar waren ruim 9,4 miljoen mensen in Zuid-Soedan – 76 procent van de bevolking – afhankelijk van hulp als gevolg van klimaatschokken.

Maar het uitbreken van het conflict in Soedan dwong meer dan 260.000 mensen de grens over te vluchten, waaronder veel Zuid-Soedanese vluchtelingen zelf.

“De massale toestroom van terugkeerders en vluchtelingen komt tegen de achtergrond van beperkte financiering, die een enorme last heeft gelegd op de toch al overbelaste ondersteunende diensten, waardoor er onvoldoende capaciteit overblijft om aan het brede scala van behoeften te voldoen”, zei ze.

Stijgende honger

De Soedan-crisis heeft ook domino-effecten gehad op de handel en economie van Zuid-Soedan, wat heeft geleid tot scherpe stijgingen van de voedselprijzen en toenemende honger.

Mevrouw Wosornu drong er bij donoren op aan om de steun aan de Humanitair responsplan 2023 voor Zuid-Soedandat minder dan de helft van zijn behoeften voor het jaar heeft verhoogd.

“Wij hebben de verantwoordelijkheid om de ambities van Zuid-Soedanezen te ondersteunen om voor zichzelf te zorgen en een vreedzaam en waardig leven te leiden”, zei ze.

“Het is onze hoop dat met de standvastige steun en investeringen van de Internationale gemeenschap zal Zuid-Soedan de vooruitgang boeken die het verdient.”

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Bossen lopen een steeds groter risico op bosbranden en ongedierte als gevolg van de klimaatverandering europahoy.new

“Bossen en bomen zijn essentiële componenten van agrofoodsystemen. “Het verwijderen van bosbedekking, vooral in de tropen, verhoogt de lokale temperaturen en verandert de regenpatronen op manieren die de lokale effecten van de mondiale klimaatverandering verergeren, met mogelijk ernstige...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.