AccueilNederlandWereldleiders debatteren over...

Wereldleiders debatteren over een gezondere toekomst voor iedereen: vijf belangrijke feiten europahoy.new

Zonder gezondheid wordt de wereld ernstig belemmerd in haar race om de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling en haar zeventien doelstellingen te verwezenlijken; de onlangs ingehuldigde 78e De zitting van de Algemene Vergadering van de VN heeft tot doel daar verandering in te brengen.

Een nieuwe mondiale strategie om toekomstige pandemieën te voorkomen, erop voor te bereiden en erop te reageren staat op de agenda, na de harde lessen die zijn getrokken uit de COVID-19-uitbraak in 2020. Er zijn ook internationale overeenkomsten in de maak om de mondiale tuberculose-epidemie aan te pakken en de universele gezondheidszorg te bevorderen. Dekking voor iedereen.

“We leven in een wereld met veel concurrerende prioriteiten, maar we moeten de focus van de wereldleiders op gezondheid als fundament van duurzame ontwikkeling behouden”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hier zijn de vijf belangrijkste dingen die u moet weten over de gezondheidsvergaderingen op ministerieel niveau van de AVVN 78:

Een man krijgt zijn tweede dosis van het COVID-19-vaccin tijdens een huis-aan-huis-vaccinatierit in Rajasthan, India. (archief)

1. De nieuwe pandemieovereenkomst gaat verder dan alleen COVID-19

Lang voordat de COVID-19-pandemie de wereld lamlegde, was de VN-gezondheidsorganisatie bezig met het bedenken van innovatieve manieren om mondiale uitbraken van dodelijke ziekten en virussen aan te pakken. Slechts een paar maanden vóór de wereldwijde afsluiting van het coronavirus in maart 2020 debatteerde de WHO over een internationale strategie. Nu ligt er voor de wereld een nieuwe pandemieovereenkomst op de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Zoals landen over de hele planeet pijnlijk hebben geleerd, was geen enkel land immuun voor het dodelijke, zich snel verspreidende virus dat de gezondheidszorg tot het uiterste dreef, meer dan zes miljoen mensen het leven kostte en de ontwikkelingswinst tientallen jaren lang tegenhield.

Vooruitkijkend is het plan om de wereld veiliger te maken door wereldwijde uitbraken van ziekten te beschermen en efficiënte responsplannen op te stellen voor de huidige en toekomstige generaties.

De landen hebben onderhandeld over een ontwerpverklaring die de wereldleiders naar verwachting zullen aannemen tijdens een bijeenkomst op hoog niveau op 22 september.

Moeders en hun baby's wachten op de door de VN gesteunde gezondheidswerkers in Bhutan.

Moeders en hun baby’s wachten op de door de VN gesteunde gezondheidswerkers in Bhutan.

2. Gezondheidszorg voor iedereen

Investeer in gezondheid.

Investeer in gezondheid.

Veel landen met de meest geavanceerde gezondheidszorgsystemen werden overrompeld door COVID-19 vanwege hun historische gebrek aan investeringen in de primaire gezondheidszorg, aldus het hoofd van de WHO.

Op 21 september komen de ministers bijeen op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties voor een bijeenkomst op hoog niveau over universele gezondheidszorg.

Het hoofd van de WHO zei dat het bieden van universele gezondheidszorg zinvol is door een reeks duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) samen te voegen.

Hij zei dat een sterke primaire gezondheidszorg (Doelstelling 3) langetermijninvesteringen in gezondheidszorg- en zorgwerkers vereist, en specifiek in fatsoenlijke arbeidsomstandigheden (Doelstelling 8). Bovendien moeten investeringen in onderwijs (doelstelling vier) gepaard gaan met banen en carrières, met adequate salarissen en prikkels, voegde hij eraan toe.

Aangezien tweederde van de mondiale beroepsbevolking in de gezondheidszorg en de zorg vrouw is, benadrukte zij dat investeringen in de beroepsbevolking in de gezondheidszorg en de zorg ook de gendergelijkheid kunnen bevorderen (Doelstelling 5).

Het ontwerp van een politieke verklaring dat naar verwachting donderdag zal worden aangenomen, wijst op één belangrijk resultaat: een gezondere bevolking.

3. SDG 3 Gezondheidskliniek

Terwijl diplomaten op het VN-hoofdkwartier over mondiale uitdagingen debatteren, heeft de VN-gezondheidsorganisatie WHO de SDG 3 Health Clinic opgericht, zonder dat daarvoor benoemingen nodig zijn.

Het Global Scrubs Choir, bestaande uit eerstelijnspersoneel van het Royal Melbourne Hospital, zal live optreden in de door de WHO gerunde SDG 3 Health Clinic tijdens de hoogstaande week van de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Bezoekers kunnen op een vriendschapsbankje zitten en het kliniekpersoneel vertellen waarom geestelijke gezondheid voor hen belangrijk is. Gezondheid is immers niet alleen de afwezigheid van ziekte of ziekte, maar een toestand van volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn.

Zin in muziektherapie? Het Global Scrubs Choir, bestaande uit eerstelijnspersoneel van het Royal Melbourne Hospital in Australië, zal dagelijks optreden van 8.00 tot 8.45 uur.

Het Global Scrubs Choir van het Australische Royal Melbourne Hospital treedt op in de SDG 3 Health Clinic op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

Het Global Scrubs Choir van het Australische Royal Melbourne Hospital treedt op in de SDG 3 Health Clinic op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

4. Laat een dertig jaar oude tuberculose-epidemie de geschiedenis ingaan

Een dialoog op hoog niveau die op 22 september zal worden gehouden, heeft tot doel de mondiale inspanningen te intensiveren om eindelijk een einde te maken aan een decennialange tuberculose-epidemie (tbc), die wereldwijd nog steeds een belangrijke doodsoorzaak is.

Deze te voorkomen en te genezen ziekte treft ontwikkelingslanden onevenredig zwaar, en een kwart van de wereldbevolking is besmet met de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Er wordt geschat dat in 2021 10,6 miljoen mensen ziek werden door tuberculose en dat in 2021 ongeveer 1,6 miljoen mensen hieraan stierven.

Dertig jaar nadat de WHO de epidemie tot een mondiale noodsituatie heeft uitgeroepen, blijft de epidemie een kritieke uitdaging in alle regio’s en treft ze alle landen in de wereld. Volgens de VN-gezondheidsorganisatie lopen miljoenen mensen die ziek zijn door tuberculose elk jaar kwaliteitszorg mis, inclusief toegang tot betaalbare diagnostische tests en behandelingen, vooral in ontwikkelingslanden.

Het aannemen van de concept-politieke verklaring betekent dat landen zich zullen engageren voor een reeks acties om daar snel verandering in te brengen.

Vind hier het programma en de lijst met sprekers die op de bijeenkomst op hoog niveau worden verwacht.

Patiënten in een gezondheidscentrum in Peru krijgen advies over hoe ze tuberculose kunnen voorkomen.

Patiënten in een gezondheidscentrum in Peru krijgen advies over hoe ze tuberculose kunnen voorkomen.

5. Globaal actieplan

De WHO heeft in 2019 het Global Action Plan for Healthy Lives and Well-being for All opgesteld, ook bekend als ‘SDG 3 GAP’, waarin 13 multilaterale gezondheids-, ontwikkelings- en humanitaire organisaties van over de hele wereld samenkomen. Ondanks de groeiende uitdagingen tijdens de COVID-19-pandemie boekten ze zwaarbevochten vooruitgang en brachten ze hun succesverhalen naar de SDG Summit in een poging om te helpen.

Het doel is simpel: landen helpen de vooruitgang op het gebied van de gezondheidsgerelateerde SDGs te versnellen. Samen ondernemen ze gezamenlijke actie en bieden ze meer gecoördineerde en op elkaar afgestemde steun aan nationale plannen en strategieën die door landen worden geleid en overgenomen.

“De afgelopen jaren hebben we iets van een perfecte storm meegemaakt: COVID-19, klimaatverandering, conflicten en andere crises bedreigen de vooruitgang die de afgelopen twintig jaar is geboekt”, zegt Peter Sands, uitvoerend directeur van het Global Fund. van de Strijd tegen AIDS, Tuberculose en Malaria, dat deel uitmaakt van het mondiale netwerk.

De VN steunt een choleravaccinatieprogramma in enkele van de meest kwetsbare gemeenschappen van Haïti.

De VN steunt een choleravaccinatieprogramma in enkele van de meest kwetsbare gemeenschappen van Haïti.

“We kunnen de vooruitgang volhouden en zelfs versnellen als we samenwerken om de meest acute gezondheidsuitdagingen aan te pakken en sterkere, veerkrachtigere gezondheidszorgsystemen op te bouwen, maar het is van cruciaal belang dat we daarbij de diepe en wijdverbreide ongelijkheden op gezondheidsgebied tussen en binnen landen aanpakken.” . «

Bekijk hier het voortgangsrapport van het Global Action Plan 2023.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.