AccueilNederlandWeersta de intensivering...

Weersta de intensivering van de aanvallen op scholen, dringt er bij Guterres op aan

Het markeren van de Internationale dag ter bescherming van het onderwijs tegen aanvallenVN-secretaris-generaal António Guterres zei dat het belangrijk was om “paradijzen van onderwijs” te verdedigen.

“Onderwijs is niet alleen een fundamenteel mensenrecht, maar een weg naar een betere toekomst voor ieder mens en een vreedzamere, begripvollere wereld”, onderstreepte hij.

Hij bracht een verrassende waarheid naar voren: over de hele wereld hebben 224 miljoen kinderen en jongeren dringend behoefte aan onderwijsondersteuning – waaronder 72 miljoen die in totaal niet naar school gaan – vanwege crises zoals gewapende conflicten.

Aanvallen dubbel

Volgens een uitgebreide verslag over kinderen en gewapende conflicten Eerder dit jaar gepubliceerd door de VN-chef, van januari tot december 2022, was er een stijging van 112 procent in aanvallen gericht op scholen en ziekenhuizen, met hotspots geïdentificeerd in Afghanistan, Oekraïne, Burkina Faso, Israël, Palestina, Myanmar en Mali.

In Afghanistan heeft de VN bijvoorbeeld in totaal 95 aanvallen op burgerdoelen geverifieerd, waaronder 72 op scholen.

Het rapport schrijft 50 procent van de ernstige schendingen toe aan niet-statelijke gewapende groepen. Bij de andere helft waren regeringstroepen betrokken, die in de eerste plaats verantwoordelijk waren voor de ernstigste misdrijven, waaronder het doden en verminken van kinderen, meedogenloze aanvallen op scholen en ziekenhuizen, en het belemmeren van de toegang voor humanitaire hulp.

De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCRzei vrijdag dat tegen het einde van 2022 het totale aantal schoolgaande vluchtelingen wereldwijd met bijna 50 procent is gestegen van 10 miljoen in 2021 naar 14,8 miljoen, vooral als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Verstoorde leerervaring

Zoals de heer Guterres stelt: “aanvallen op studenten, leraren, onderwijzend personeel en scholen komen maar al te vaak voor, waardoor het onderwijs van jonge leerlingen op wrede wijze wordt ontwricht en onnoemelijke psychologische en fysieke schade wordt aangericht die een leven lang kan duren.”

Een van de duidelijke tekenen van het onderwijstekort is de verrassende statistiek dat 763 miljoen mensen over de hele wereld – volwassenen en jongeren – zelfs de basisvaardigheden op het gebied van alfabetisering ontbreken.

‘Oases van veiligheid en leren’

De secretaris-generaal drong er bij alle landen op aan om te allen tijde de bescherming van scholen, kinderen en leraren te waarborgen, door middel van maatregelen zoals de Safe Schools Declaration en de Global Coalition to Protect Education from Attack.

Door gezamenlijke inspanningen, zo gelooft de heer Guterres, kunnen scholen “een toevluchtsoord van veiligheid en leren worden voor ieder kind, waar het ook woont”.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Vrij verkeer: de Schengenhervorming om grenscontroles alleen als laatste redmiddel te garanderen

Europarlementariërs in de Commissie Burgerlijke Vrijheden steunden voorstellen dat grenscontroles binnen de Schengenruimte voor vrij verkeer alleen opnieuw kunnen worden ingevoerd als dit absoluut noodzakelijk is. Woensdag keurden de EP-leden een ontwerprapport over de hervorming van de Schengengrenscode goed met...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.