AccueilNederlandWanneer elektronische medische...

Wanneer elektronische medische dossiers moeilijk te gebruiken zijn, kan de patiëntveiligheid in gevaar komen europahoy.news

Nieuw onderzoek suggereert dat het ziekenhuis elektronische medische dossiers (EPD’s) die moeilijk te gebruiken zijn, zullen ook minder snel medische fouten ontdekken die patiënten zouden kunnen schaden.

Medische apparatuur in een operatiekamer: illustratieve foto.Medische apparatuur in een operatiekamer: illustratieve foto.

Medische apparatuur in een operatiekamer – illustratieve foto. Afbeelding tegoed: Max Pixel, CC0 Publiek domein

Terwijl artsen door EPD-systemen navigeren, lijken waarschuwingen, herinneringen en klinische richtlijnen de besluitvorming te begeleiden. Een veelgehoorde klacht is echter dat deze meldingen eerder afleidend dan nuttig zijn. Deze frustraties zouden erop kunnen wijzen dat ingebouwde beveiligingsmechanismen ook lijden onder een suboptimaal ontwerp, suggereert de nieuwe studie.

De onderzoekers ontdekten dat EPD-systemen die als moeilijk te bedienen waren geclassificeerd, niet goed presteerden in beveiligingstests.

« Slechte bruikbaarheid van elektronische medische dossiers is de grootste klacht van artsen, verpleegkundigen, apothekers en de meeste beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg », zegt David Classen, MD, Corresponderend auteur van de studie en hoogleraar interne geneeskunde aan de University of Utah Health. “Dit hangt samen met slechte veiligheidsprestaties.”

Classen vergelijkt de situatie met de softwareproblemen die in 2018 en 2019 twee dodelijke crashes van Boeing 737 MAX-vliegtuigen veroorzaakten. In beide gevallen voorspelden piloten die moeite hadden om het systeem te gebruiken diepere veiligheidsproblemen.

« Onze bevindingen suggereren dat we EPD-systemen moeten verbeteren om ze gebruiksvriendelijker en veiliger te maken », zegt Classen. Hij werkte aan het onderzoek samen met hoofdauteur David Bates, MD, van Brigham and Women’s Hospital en de Harvard TH Chan School of Public Health, en wetenschappers van de University of California, San Diego Health; KLAS Enterprises, LLC; en Universiteit van Californië, San Francisco.

Het onderzoek verschijnt in het aantal Open JAMA-netwerk.

Deskundigen schatten dat jaarlijks zo’n 400.000 mensen gewond raken door medische fouten in ziekenhuizen. Medische professionals voorspelden dat het wijdverbreide gebruik van elektronische medische dossiers het probleem zou verzachten.

Een stethoscoop.Een stethoscoop.

Een stethoscoop. Afbeelding tegoed: Darko Stojanovic via PixnioCC0 Publiek domein

Maar onderzoek dat Classen, Bates en hun collega’s in 2020 publiceerden, toonde dat aan EPD’s konden medische fouten niet op betrouwbare wijze detecteren die patiënten kunnen schaden, inclusief gevaarlijke geneesmiddelinteracties. Uit aanvullende rapporten is gebleken dat slecht ontworpen elektronische medische dossiers een bijdragende factor kunnen zijn.

Om dit verder te onderzoeken bestudeerde het onderzoeksteam EPD-systemen in 112 Amerikaanse ziekenhuizen. Ze vergeleken de resultaten van een EPD-ervaringsenquête onder 5.689 artsen met de resultaten van een EPD-beveiligingsbeoordelingsinstrument. De CPOE-beveiligingstest voor elektronische medische dossiers van Leapfrog onderzoekt of medicatiebestellingen die een patiënt kunnen schaden, op passende wijze waarschuwingssystemen activeren.

Uit het onderzoek bleek dat de gebruikerservaring sterk gecorreleerd was met EPD-beveiliging. Wanneer gebruikers EPD’s slecht beoordeelden, zeiden ze dat de systemen moeilijk te bedienen, moeilijk te leren, traag of inefficiënt waren.

In gevallen waarin artsen deze problemen ondervonden, was het minder waarschijnlijk dat deze EPD-systemen geneesmiddelinteracties, patiëntenallergieën voor medicijnen, dubbele bestellingen, buitensporige doses of andere schadelijke medicatiefouten signaleerden.

Eén verklaring achter het verband is een gebrek aan kwaliteitscontrole, legt Classen uit. Individuele ziekenhuizen passen de werking van EPD’s aan om aan hun specifieke behoeften te voldoen. Sommige van deze veranderingen kunnen ten koste gaan van de veiligheid. Bovendien bestaan ​​er, hoewel er veel EPD-systemen bestaan, momenteel geen normen voor bruikbaarheid en veiligheid.

« Ziekenhuizen en gezondheidszorgsystemen hebben de afgelopen tien jaar meer dan 100 miljard dollar uitgegeven aan elektronische medische dossiers, en de meesten geloven dat deze systemen volledig veilig en bruikbaar zijn, maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval », zegt Classen. “Ziekenhuizen moeten jaarlijks een veiligheidscontrole van hun systeem uitvoeren om er zeker van te zijn dat het veilig is.”

Het verbeteren van EPD-systemen op de lange termijn kan een andere aanpak vereisen, legt Classen uit. Net zoals de Federal Aviation Administration, luchtvaartfabrikanten en luchtvaartmaatschappijen gezamenlijk de software van luchtvaartmaatschappijen monitoren en verbeteren, kan een soortgelijke samenwerking met aanbieders van elektronische medische dossiers, ziekenhuizen en artsen nodig zijn om de software te optimaliseren. uiteindelijk het terugdringen van medische fouten.

Fontein: Universiteit van Utah

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,argumenten):n.queue.push(argumenten)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(venster,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘1254095111342376’);
fbq(‘track’, ‘Paginaweergave’);

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi. In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend...

Guerre au Soudan : le « combat brutal » doit cesser alors que les souffrances des civils s’intensifient

Les civils continuent de payer un lourd tribut alors que la « violence insensée » entre armées rivales se poursuit au Soudan, a déclaré mercredi le chef des affaires politiques de l'ONU. Lien source Lien source

“De mensheid vestigt haar hoop niet langer op de VN”, zegt Zelensky tegen de Veiligheidsraad europahoy.new

“Ongeacht wie je bent, het huidige VN-systeem maakt je nog steeds minder invloedrijk dan het vetorecht van enkelen en misbruikt door één: Rusland. Dat gaat ten koste van alle andere leden van de VN”, zei hij via een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.