AccueilNederlandVN-experts dringen er...

VN-experts dringen er bij Saoedi-Arabië op aan de doodstraf in te trekken wegens afwijkende meningen op sociale media

Saoedi-Arabië moet onmiddellijk het doodvonnis intrekken dat is uitgesproken tegen Mohammed Al Ghamdi wegens het online plaatsen van kritische standpunten, nu het harde optreden tegen de vrijheid van meningsuiting in het land blijft escaleren, onafhankelijke mensenrechtenorganisatie van de VN zeiden deskundigen.

De heer Al Ghamdi werd op 11 juni 2022 door de Saoedische veiligheidsdiensten gearresteerd en beschuldigd van strafbare feiten vanwege zijn mening op sociale mediaplatforms X en YouTube.

De aanklacht omvatte onder meer ‘verraad aan zijn religie, land en heersers’; “het verspreiden van valse geruchten met de bedoeling de openbare orde te verstoren en de veiligheid te destabiliseren;” en “het ondersteunen van de terroristische ideologie en een terroristische groepering.”

‘Afschuwelijke misdaden’

Op 10 juli van dit jaar heeft het Gespecialiseerde Strafhof van Saoedi-Arabië de heer Al Ghamdi schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Volgens de rechtbank werd de heer Al Ghamdi zwaar gestraft voor ‘gruwelijke misdaden’ die naar verluidt ‘versterkt werden via een mondiaal mediaplatform’.

“Het louter uiten van kritische standpunten online kan niet voldoen aan de drempel die het internationaal recht stelt voor het opleggen van de doodstraf”, benadrukten de mensenrechtenexperts.

“Onder geen enkele omstandigheid vormen de vermeende misdaden de ‘ernstigste’ misdaden”, voegde ze eraan toe.

‘Duidelijke en huiveringwekkende boodschap’

De Raad voor de Mensenrechten-benoemde deskundigen benadrukten dat de vrijheid van meningsuiting en mening van cruciaal belang zijn voor het verwezenlijken van een vrije en democratische samenleving en duurzame ontwikkeling.

“Het is alarmerend dat de straffen van Saoedi-Arabië voor online-uitingen de doodstraf of gevangenisstraffen van tientallen jaren omvatten onder de antiterrorismewetten. Deze straffen zijn volledig in strijd met het internationaal recht en de mensenrechtennormen”, aldus de experts.

“De arrestatie, detentie en ter dood veroordeling van Muhammad Al Ghamdi zendt een duidelijke en huiveringwekkende boodschap uit aan iedereen die zich vrijelijk wil uiten in Saoedi-Arabië.”

‘Flagrante schending’ van de mensenrechten

De mensenrechtenexperts drongen er bij het Gespecialiseerde Strafhof en andere gerechtelijke instellingen in Saoedi-Arabië op aan om de heer Al Ghamdi uitstel van executie te verlenen, of een tijdelijke stopzetting van gerechtelijke procedures.

“We zijn diep bezorgd door berichten dat de geestelijke gezondheid van de heer Al Ghamdi is verslechterd sinds zijn detentie, verergerd door het gebrek aan medische zorg en de omstandigheden van zijn detentie”, aldus de deskundigen.

“Als dit vonnis wordt uitgevoerd, zou het een flagrante schending van de internationale mensenrechtennormen vormen en zal het als een willekeurige executie worden beschouwd.”

Speciale Rapporteurs

Speciale Rapporteurs maken deel uit van de Speciale procedures van de Mensenrechtenraad, werken op vrijwillige en onbetaalde basis, zijn geen VN-personeel en werken onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

FOD Justitie publiceert jaarverslag 2023 : Met mensgerichtheid maken we het verschil 

Met mensgerichtheid maken we het verschil De federale overheidsdienst Justitie brengt zijn jaarverslag 2023 uit. Dat belicht een aantal opvallende projecten van het afgelopen jaar binnen ons departement, het proces van de aanslagen van Brussel en workshops rond agressie in...

De Heer legt in ons de zaden van zijn Woord europahoy.news

Samen met de pelgrims op het Sint-Pietersplein dacht paus Franciscus na over het beeld van het zaaien en het zaad dat het Evangelie voorstelt. En hij uitte ook zijn bezorgdheid over de ‘in odium fidei’-moorden in de Democratische...

Officiële reis van ZM de Koning naar Estland, Litouwen en Letland europahoy.news

De reis begint in Tallinn, waar Zijne Majesteit een bilaterale ontmoeting zal houden met de president van de Republiek Estland, Alar Karis, waarna hij het parlement (Riigikogu) zal bezoeken. Hij zal de reis naar Estland voltooien met een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.