AccueilNederlandVN-experts dringen er...

VN-experts dringen er bij Saoedi-Arabië op aan de doodstraf in te trekken wegens afwijkende meningen op sociale media

Saoedi-Arabië moet onmiddellijk het doodvonnis intrekken dat is uitgesproken tegen Mohammed Al Ghamdi wegens het online plaatsen van kritische standpunten, nu het harde optreden tegen de vrijheid van meningsuiting in het land blijft escaleren, onafhankelijke mensenrechtenorganisatie van de VN zeiden deskundigen.

De heer Al Ghamdi werd op 11 juni 2022 door de Saoedische veiligheidsdiensten gearresteerd en beschuldigd van strafbare feiten vanwege zijn mening op sociale mediaplatforms X en YouTube.

De aanklacht omvatte onder meer ‘verraad aan zijn religie, land en heersers’; “het verspreiden van valse geruchten met de bedoeling de openbare orde te verstoren en de veiligheid te destabiliseren;” en “het ondersteunen van de terroristische ideologie en een terroristische groepering.”

‘Afschuwelijke misdaden’

Op 10 juli van dit jaar heeft het Gespecialiseerde Strafhof van Saoedi-Arabië de heer Al Ghamdi schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Volgens de rechtbank werd de heer Al Ghamdi zwaar gestraft voor ‘gruwelijke misdaden’ die naar verluidt ‘versterkt werden via een mondiaal mediaplatform’.

“Het louter uiten van kritische standpunten online kan niet voldoen aan de drempel die het internationaal recht stelt voor het opleggen van de doodstraf”, benadrukten de mensenrechtenexperts.

“Onder geen enkele omstandigheid vormen de vermeende misdaden de ‘ernstigste’ misdaden”, voegde ze eraan toe.

‘Duidelijke en huiveringwekkende boodschap’

De Raad voor de Mensenrechten-benoemde deskundigen benadrukten dat de vrijheid van meningsuiting en mening van cruciaal belang zijn voor het verwezenlijken van een vrije en democratische samenleving en duurzame ontwikkeling.

“Het is alarmerend dat de straffen van Saoedi-Arabië voor online-uitingen de doodstraf of gevangenisstraffen van tientallen jaren omvatten onder de antiterrorismewetten. Deze straffen zijn volledig in strijd met het internationaal recht en de mensenrechtennormen”, aldus de experts.

“De arrestatie, detentie en ter dood veroordeling van Muhammad Al Ghamdi zendt een duidelijke en huiveringwekkende boodschap uit aan iedereen die zich vrijelijk wil uiten in Saoedi-Arabië.”

‘Flagrante schending’ van de mensenrechten

De mensenrechtenexperts drongen er bij het Gespecialiseerde Strafhof en andere gerechtelijke instellingen in Saoedi-Arabië op aan om de heer Al Ghamdi uitstel van executie te verlenen, of een tijdelijke stopzetting van gerechtelijke procedures.

“We zijn diep bezorgd door berichten dat de geestelijke gezondheid van de heer Al Ghamdi is verslechterd sinds zijn detentie, verergerd door het gebrek aan medische zorg en de omstandigheden van zijn detentie”, aldus de deskundigen.

“Als dit vonnis wordt uitgevoerd, zou het een flagrante schending van de internationale mensenrechtennormen vormen en zal het als een willekeurige executie worden beschouwd.”

Speciale Rapporteurs

Speciale Rapporteurs maken deel uit van de Speciale procedures van de Mensenrechtenraad, werken op vrijwillige en onbetaalde basis, zijn geen VN-personeel en werken onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De ‘irrationele, door het Westen geleide structuur’ van de Veiligheidsraad moet hervormd worden, zegt Noord-Korea tegen de VN europahoy.news

Om dit te bereiken moet de vertegenwoordiging van de ontwikkelingslanden, die de absolute meerderheid vormen bij de Verenigde Naties, worden uitgebreid en versterkt, zegt Kim Song, ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Noord-Korea bij de VN. “De kwestie die in de...

Le HCR est de plus en plus préoccupé par le sort des réfugiés fuyant la région du Karabakh

Quelque 19 000 réfugiés auraient quitté la région économique du Karabakh de la République d'Azerbaïdjan, dont de nombreuses personnes âgées, femmes et enfants. HCR La porte-parole Shabia Mantoo a appelé toutes les parties à protéger les civils et...

De crisis verdiept zich voor de kinderen van Mali, updates over de mensenrechten uit Brazilië en Montenegro europahoy.new

UNICEF De vertegenwoordiger in Mali, Pierre Ngom, vertelde verslaggevers in Genève dat alleen al deze maand tientallen kinderen zijn vermoord door niet-statelijke gewapende groepen in het noorden en midden van het land. Op 7 september eiste een aanval op...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.