AccueilNederlandVN-expert dringt aan...

VN-expert dringt aan op onmiddellijke herziening van het in diskrediet gebrachte Britse strafsysteem

Eind 2022 zaten er nog steeds bijna 2.900 mensen vast in het kader van de regeling.

Onopgeloste erfenis

Tussen 2005 en 2012 gebruikten Engelse en Welshe rechtbanken de IPP-wetgeving om straffen van onbepaalde duur op te leggen aan degenen die waarschijnlijk ernstige publieke schade zouden veroorzaken, “totdat ze niet langer een dergelijk risico vertegenwoordigden”, aldus een persbericht van het VN-mensenrechtenbureau. OHCHR namens de VN-martelexpert Alice Jill Edwards.

Deze straffen waren aanvankelijk verplicht voor meer dan 50 gespecificeerde ernstige misdrijven, wat ertoe leidde dat een groter dan verwacht aantal werd opgesloten: een totaal van 8.711.

Cruciaal is dat de opheffing van de regeling na 2012 geen terugwerkende kracht had.

“De regering moet haar inspanningen opvoeren om rehabilitatiemogelijkheden voor alle getroffenen te garanderen, evenals toegang tot adequate en passende herstelbetalingen”, aldus mevrouw Edwards, officieel bekend als de Speciale Rapporteur voor Marteling en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Verontrustend zelfmoordcijfer

Een recent parlementair rapport over de bijna 3.000 gevangenen die nog steeds onder de regeling vallen, vestigde de aandacht op de aanzienlijke psychologische problemen die deze gevangenen ervaren.

Dit omvat verhoogde gevallen van zelfbeschadiging, zelfmoordgedachten, pogingen tot zelfbeschadiging en tragische gevallen van zelfmoord.

‘Wreed, onmenselijk en vernederend’

“Het leed, de depressie en de angst die door dit plan worden veroorzaakt, zijn ernstig voor de gevangenen en hun families”, zei mevrouw Edwards.

Bovendien zijn IPP-gevangenen naar verluidt ongeveer 2,5 keer gevoeliger voor zelfbeschadiging dan de algemene gevangenispopulatie, waarbij overheidsgegevens uit 2021 65 gevallen van zelfmoord onder IPP-gevangenen aan het licht brengen.

“Voor velen zijn deze straffen wreed, onmenselijk en vernederend geworden. Ze zijn door opeenvolgende Britse regeringen erkend en door een minister van Justitie zelfs als onverdedigbaar omschreven – maar ze blijven bestaan”, zei ze.

Roep om verandering

Na met de regering en andere deskundigen te hebben gecommuniceerd, onderstreepte mevrouw Edward dat het programma essentiële principes van eerlijke gerechtigheid en de rechtsstaat schendt, en dat individuen die onder IPP opnieuw in de samenleving worden geïntegreerd, op elk moment opnieuw kunnen worden opgesloten.

Mevrouw Edwards uitte haar zorgen over een gebrek aan geld voor effectief toezicht op IPP-gevangenen, wat heeft geleid tot beperkte toegang tot essentiële rehabilitatie-initiatieven.

Bovendien benadrukte ze het concept dat straffen voor onbepaalde tijd spaarzaam moeten worden toegepast en alleen voor de ernstigste misdaden moeten worden gehandhaafd.

‘Puinhoop’ van een systeem

Zonder waarborgen “blijven we achter met de puinhoop van het Britse IPP-systeem, waarin mensen worden vastgehouden zonder te kunnen bewijzen dat ze het verdienen om vrijgelaten te worden. Het is daarom niet verrassend dat veel IPP-gevangenen zich in een veel slechtere mentale toestand bevinden dan op het moment dat ze werden veroordeeld”, zei ze.

Speciale Rapporteurs en VN Raad voor de Mensenrechten-benoemde onafhankelijke deskundigen die zitting hebben in werkgroepen zijn geen VN-personeel en zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook. Zij verrichten hun werkzaamheden op individuele basis en ontvangen geen salaris voor hun werk.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De ‘irrationele, door het Westen geleide structuur’ van de Veiligheidsraad moet hervormd worden, zegt Noord-Korea tegen de VN europahoy.news

Om dit te bereiken moet de vertegenwoordiging van de ontwikkelingslanden, die de absolute meerderheid vormen bij de Verenigde Naties, worden uitgebreid en versterkt, zegt Kim Song, ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Noord-Korea bij de VN. “De kwestie die in de...

Le HCR est de plus en plus préoccupé par le sort des réfugiés fuyant la région du Karabakh

Quelque 19 000 réfugiés auraient quitté la région économique du Karabakh de la République d'Azerbaïdjan, dont de nombreuses personnes âgées, femmes et enfants. HCR La porte-parole Shabia Mantoo a appelé toutes les parties à protéger les civils et...

De crisis verdiept zich voor de kinderen van Mali, updates over de mensenrechten uit Brazilië en Montenegro europahoy.new

UNICEF De vertegenwoordiger in Mali, Pierre Ngom, vertelde verslaggevers in Genève dat alleen al deze maand tientallen kinderen zijn vermoord door niet-statelijke gewapende groepen in het noorden en midden van het land. Op 7 september eiste een aanval op...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.