AccueilNederlandVN-chef prijst Zuidoost-Azië...

VN-chef prijst Zuidoost-Azië voor zijn cruciale rol in het ‘bouwen van bruggen van begrip’ europahoy.news

António Guterres sprak in Jakarta, Indonesië, bij de opening van de ASEAN-Verenigde Naties-top, waarbij hij de lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties toesprak en verklaarde dat “ons partnerschap belangrijker is dan ooit.”

Testen ‘zo ver het oog reikt’

De internationale gemeenschap wordt geconfronteerd met beproevingen “voor zover het oog reikt: van de klimaatcrisis tot een mondiale crisis van de kosten van levensonderhoud … tot verwoestende conflicten … tot groeiende armoede, honger en ongelijkheid.”

Geconfronteerd met het groeiende risico van wat hij vaak een Grote Breuk heeft genoemd, zei hij dat de rol van ASEAN als brug noodzakelijk is “in een wereld die steeds meer multipolair wordt en die sterke multilaterale instellingen nodig heeft om deze te begeleiden, gebaseerd op gelijkheid.” universaliteit.” «

Guterres zei dat hij dankbaar was voor de “krachtige steun van het ASEAN-blok uit tien landen” voor multilaterale oplossingen.

Er zijn ruim 5.000 vredeshandhavers ingezet vanuit de ASEAN-landen en er is een communautair visieplan opgesteld dat de regio naar 2045 brengt.

Hij benadrukte de verbindende kracht van de ASEAN in een regio die ‘de meest dramatische verdeeldheid in de wereld van vandaag’ vertegenwoordigt. De inzet van het agentschap voor dialoog en ervaring op het gebied van conflictpreventie zijn cruciale pijlers van stabiliteit, voegde hij eraan toe.

Hij prees de lidstaten voor de constructieve diplomatieke inspanningen die worden geleverd – van het Koreaanse schiereiland tot de Zuid-Chinese Zee – in overeenstemming met het internationaal recht.

De hoop in Myanmar is de grond in geboord

Guterres heeft geen enkele inspanning geleverd bij het aanpakken van de meest hardnekkige crisis in de regio: het militaire regime in Myanmar dat in februari 2021 de democratisch gekozen regering en het nationale boegbeeld van Aung San Suu Kyi omver wierp. Zij en andere leiders zitten nog steeds in de gevangenis.

“Brutaal geweld, toenemende armoede en systematische repressie verpletteren de hoop op een terugkeer naar de democratie.”

Hij noemde de situatie simpelweg ‘onhoudbaar’.

“Er verblijven nog ruim een ​​miljoen Rohingya in Bangladesh, in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. En helaas zijn de voorwaarden voor hun veilige, vrijwillige en waardige terugkeer nog steeds niet in zicht. Er is veel meer nodig”, zei de VN-chef tegen de afgevaardigden.

Hij sprak zijn waardering uit voor de principiële aanpak van de ASEAN en herhaalde de oproep van de VN voor een uniforme strategie om een ​​einde te maken aan het lijden in Myanmar.

Clarion oproept naar de vergadering

“Mijn oproep aan de militaire autoriteiten van Myanmar is duidelijk: laat alle gedetineerde leiders en politieke gevangenen vrij; open de deur voor het volledige herstel van een democratische regering.”

Over de klimaatcrisis betreurde hij de door de mens veroorzaakte ‘aanval op de planeet’, waarbij hij opmerkte dat de ASEAN-staten tot de meest biodiverse ter wereld behoorden en het meest kwetsbaar waren voor rampen.

Er is nog tijd om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te beperken, zo verklaarde hij, en om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs uit 2015, dat de opwarming van de aarde beperkt, te verwezenlijken.

VN Indonesië/Lufty Ferdiansyah

VN-secretaris-generaal António Guterres (links) ontmoet president Joko Widodo van Indonesië op de top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) in de hoofdstad van het land, Jakarta.

ASEAN “in een unieke positie”

Hij zei dat ASEAN “in een unieke positie” verkeert om leider te zijn in een mondiale, duurzame, eerlijke, inclusieve en rechtvaardige energietransitie.

Maar er is meer ambitie nodig, samen met meer steun, waarbij hij zijn oproep aan de ontwikkelingslanden herhaalt om hun verplichtingen jegens de ontwikkelingslanden na te komen.

Ten slotte riep hij op tot meer actie in Zuidoost-Azië om de SDGs, of Sustainable Development Goals, te verwezenlijken, inclusief een SDG-stimulans van 500 miljard dollar per jaar.

“Ik reken erop dat de ASEAN-lidstaten de mondiale ambitie de komende cruciale maanden zullen helpen verhogen”, zei de VN-chef.

« En je kunt altijd rekenen op mijn onvoorwaardelijke steun bij het vormgeven van een toekomst van vrede en welvaart voor de mensen in Zuidoost-Azië en de wereld. »

Toen hij later met verslaggevers in de Indonesische hoofdstad sprak, maakte de VN-chef duidelijk dat de wereld ‘samenwerking op alle fronten’ nodig heeft om een ​​betere toekomst voor iedereen te creëren:

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De ‘irrationele, door het Westen geleide structuur’ van de Veiligheidsraad moet hervormd worden, zegt Noord-Korea tegen de VN europahoy.news

Om dit te bereiken moet de vertegenwoordiging van de ontwikkelingslanden, die de absolute meerderheid vormen bij de Verenigde Naties, worden uitgebreid en versterkt, zegt Kim Song, ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Noord-Korea bij de VN. “De kwestie die in de...

Le HCR est de plus en plus préoccupé par le sort des réfugiés fuyant la région du Karabakh

Quelque 19 000 réfugiés auraient quitté la région économique du Karabakh de la République d'Azerbaïdjan, dont de nombreuses personnes âgées, femmes et enfants. HCR La porte-parole Shabia Mantoo a appelé toutes les parties à protéger les civils et...

De crisis verdiept zich voor de kinderen van Mali, updates over de mensenrechten uit Brazilië en Montenegro europahoy.new

UNICEF De vertegenwoordiger in Mali, Pierre Ngom, vertelde verslaggevers in Genève dat alleen al deze maand tientallen kinderen zijn vermoord door niet-statelijke gewapende groepen in het noorden en midden van het land. Op 7 september eiste een aanval op...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.