AccueilNederlandViering van het...

Viering van het rijke culturele erfgoed van Europa op de Europese Erfgoeddagen 2023

Het Europese culturele erfgoed is een schatkamer van tradities, kennis en vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is een tapijt geweven met draden van geschiedenis, diversiteit en betekenis. En van 1 september tot november 2023, Europa nodigt uit de wereld om dit dynamische erfgoed te ontdekken en te vieren tijdens de Europese Erfgoeddagen. Dit jaarlijkse evenement, gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie en de Raad van Europa, belooft een reeks boeiende ervaringen onder het thema ‘Levend Erfgoed’.

Adopteer levend erfgoed

Het thema ‘Levend Erfgoed’ dient als toegangspoort tot het Europese culturele mozaïek. Het is een viering van de vitaliteit en diversiteit van culturele tradities, kennis en vaardigheden op het hele continent. De komende twee maanden zullen uitzonderlijke locaties en monumenten in 48 deelnemende landen hun deuren openen voor bezoekers. Maar de rijkdom van deze viering houdt daar niet op; het strekt zich uit tot culturele evenementen, tentoonstellingen, artistieke optredens, interactieve workshops, conferenties en rondleidingen. Al deze activiteiten zijn doordrenkt van de geest van ‘levend erfgoed’ omdat ze de centrale rol van tradities en culturele vaardigheden bij het vormgeven van onze samenlevingen benadrukken.

Een grensoverschrijdend feest

De Europese Erfgoeddagen zijn niet beperkt tot elk land dat zijn erfgoed presenteert; het is een gezamenlijke inspanning die landen samenbrengt. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie en de Raad van Europa biedt individuen de mogelijkheid om kennis te maken met het rijke culturele erfgoed van Europa. Het herinnert ons eraan dat ons collectieve erfgoed geografische grenzen overstijgt en van ons allemaal is. Door deze vieringen bevorderen we de bescherming van ons collectieve erfgoed voor de huidige en toekomstige generaties.

Voortbouwend op successen uit het verleden

De Europese Erfgoeddagen hebben een fascinerend verleden sinds hun oprichting door de Raad van Europa in 1985. Het evenement heeft aan belang gewonnen sinds 1999, toen de Europese Commissie de krachten bundelde met de Raad van Europa. In 2022 namen ongeveer 20 miljoen mensen deel aan de Europese Open Monumentendagen, wat aantoont hoe hun populariteit blijft groeien.

Versterkende stemmen: verhalen van Europese Erfgoeddagen

Een van de opvallende initiatieven die in 2019 werd geïntroduceerd, is ‘Verhalen van Europese Erfgoeddagen’. Dit platform dient als stem voor erfgoedprofessionals en belicht de opmerkelijke inspanningen op het gebied van behoud die individuen en groepen in heel Europa ondernemen. Dit herinnert ons eraan dat erfgoed niet alleen over het verleden gaat; het gaat ook over het heden en de toewijding van degenen die onvermoeibaar werken om dit veilig te stellen.

Toekomstige kampioenen empoweren: jonge Europese erfgoedmakers

Een ander waardevol initiatief is de ‘Young European Heritage Creators’, voorheen bekend als de European Heritage Creators Week. Dit programma versterkt en biedt een echt platform voor kinderen en jongeren die de toekomstige kampioenen van het Europese erfgoed zijn. Dit is een investering in de volgende generatie erfgoedliefhebbers, die grensoverschrijdende samenwerking en samenwerking tussen diverse erfgoedsites bevordert.

Synergieën versterken: gelabelde Europese erfgoedsites

Om de Europese dimensie te versterken werd een oproep gelanceerd voor sites met een Europees Erfgoedlabel (EHL). Dit initiatief versterkt de synergieën tussen verschillende inspanningen op het gebied van erfgoedbehoud en bevordert grensoverschrijdende activiteiten. De nationale coördinatoren van het Europese Erfgoeddagen-programma spelen een centrale rol bij het faciliteren van deze grensoverschrijdende activiteiten.

Het vieren van het culturele tapijt van Europa

Terwijl we tijdens de Europese Erfgoeddagen 2023 ‘levend erfgoed’ omarmen, herdenken we het rijke culturele tapijt dat Europa definieert. Het is een tapijt geweven met draden van geschiedenis, diversiteit en betekenis. Deze vieringen tonen aan hoe belangrijk het is om ons cultureel erfgoed te behouden en te vieren.

Europese Erfgoeddagen zijn veel meer dan alleen evenementen; zij vieren de culturele rijkdom en diversiteit van Europa. Geplaatst onder het thema ‘Levend Erfgoed’ nodigen deze vieringen ons uit om de tradities, kennis en knowhow te verkennen die ons continent bepalen. Ze herinneren ons eraan dat ons erfgoed niet beperkt is tot grenzen, maar van ons allemaal is, van de huidige en toekomstige generaties. Terwijl deze erfenis voortduurt, blijven de Europese Erfgoeddagen zich inzetten voor het beschermen en vieren van het Europese culturele erfgoed. Dus of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een liefhebber van kunst of gewoon nieuwsgierig naar de wereld, de Europese Erfgoeddagen 2023 biedt iedereen iets om te koesteren en te vieren. Ontdek, ervaar en omarm het levende erfgoed van Europa.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.