AccueilNederlandVenezuela zet het...

Venezuela zet het harde optreden tegen andersdenkenden voort, waarschuwen VN-rechtenexperts

Marta Valiñas, voorzitter van de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie over Venezuela, presenteerde haar nieuwste rapport rapport naar de VN Raad voor de Mensenrechten in Genève, die de periode januari 2020 tot augustus dit jaar bestrijkt.

Het rapport, dat vorige week werd gepubliceerd, concentreerde zich op twee gebieden: de verschillende ‘repressiemechanismen’ die door de staat worden gebruikt, en de noodzaak om toezicht te houden op een nieuwe veiligheidsmacht, waarvan de leden onder meer officieren omvatten die naar verluidt betrokken waren bij misdaden tegen de menselijkheid.

‘Repressieve tactieken’

“Wat we zien is de geaccumuleerde impact van deze repressieve tactieken die aanleiding hebben gegeven tot een overheersende omgeving van angst, wantrouwen en zelfcensuur. Als gevolg daarvan zijn de fundamentele pijlers van burgerlijke en democratische fora in Venezuela ernstig uitgehold”, zei de heer Valiñas, sprekend in het Spaans.

Ze waarschuwde dat de repressieve maatregelen waarschijnlijk zullen toenemen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Volgens het rapport werden tijdens de verslagperiode minstens 58 personen willekeurig vastgehouden.

Onder hen waren vakbondsleiders, mensenrechtenverdedigers, leden van niet-gouvernementele organisaties, journalisten, leden van oppositiepartijen en anderen die kritiek uitten op de regering van president Nicholas Maduro.

Willekeurige moorden en martelingen

De missie onderzocht negen sterfgevallen om vast te stellen of deze verband hielden met detentie en vond redelijke gronden om aan te nemen dat vijf willekeurige moorden waren die aan de staatsautoriteiten konden worden toegeschreven.

Bovendien werden ten minste veertien personen gedwongen verdwenen gedurende perioden variërend van enkele uren tot tien dagen. De missie documenteerde 28 gevallen van marteling of vernederende behandeling in officiële of clandestiene detentiecentra, waarbij seksueel en gendergerelateerd geweld het meest voorkwam.

Mevrouw Valiñas zei dat deze incidenten een daling vertegenwoordigen ten opzichte van voorgaande rapportageperioden, wat een verschuiving in de politieke en mensenrechtencrisis in Venezuela weerspiegelt.

Het begin van de COVID 19 De pandemie leidde tot het einde van de protesten van de oppositie en de daaropvolgende massa-arrestaties, martelingen en grootschalige represailles.

Vrijheden onder vuur

“Onze conclusie is dat in Venezuela ernstige mensenrechtenschendingen voortduren, en dat deze schendingen geen geïsoleerde gebeurtenissen zijn. Ze weerspiegelen eerder een beleid van onderdrukking van afwijkende meningen”, zei ze.

De missie onderzocht ook pogingen tegen de vrijheid van meningsuiting, vergadering en vreedzame vereniging, en het recht om deel te nemen aan het openbare leven.

Er werden “talrijke gevallen” van selectieve repressie gedocumenteerd, onder meer tegen vakbondsleden, journalisten, mensenrechtenverdedigers, politieke leiders en hun familieleden. Ook belangrijke instellingen uit het maatschappelijk middenveld, politieke partijen en de media zijn het doelwit geworden.

Nieuwe strategische kracht

In het rapport werd ook bezorgdheid geuit over een nieuw politieorgaan, het Directoraat Strategische en Tactische Acties (DAET), dat in juli 2022 werd opgericht.

De missie concludeerde dat de DAET een voortzetting is van de ontbonden Special Action Forces (FAES), die zij had geïdentificeerd als een van de structuren die het meest betrokken zijn bij buitengerechtelijke executies, naast andere grove schendingen van de mensenrechten, in de context van de misdaadbestrijding.

Mevrouw Valiñas zei dat 10 van de 15 topposities worden bekleed door voormalige FAES-leiders, “en dit waren al mensen die in eerdere rapporten van onze missie werden genoemd omdat we geloven dat ze betrokken zijn geweest bij internationale misdaden.”

Ze haalde beschuldigingen aan over de betrokkenheid van de nieuwe strijdmacht bij operaties van vorig jaar die verband hielden met meerdere moorden en meer dan 300 arrestaties.

“Deze acties leken sterk op de strategieën die de Special Forces gebruikten toen ze bestonden, inclusief buitengerechtelijke executies”, zei ze en riep op tot verder onderzoek.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.