AccueilNederlandUpdate kerncentrale Oekraïne,...

Update kerncentrale Oekraïne, gezondheidscrisis in Soedan, reproductieve rechten europahoy.new

Het aanpakken van de opening van de IAEAOp de Algemene Conferentie van Wenen op maandag zei Grossi dat er 53 missies zijn ingezet die meer dan 100 medewerkers van agentschappen mobiliseren als onderdeel van een voortdurende aanwezigheid in de vijf kerncentrales van Oekraïne.

Deze omvatten de kerncentrale van Zaporizja, oftewel ZNPP, aan de rivier de Dnjepr in het zuiden van Oekraïne, waar Grossi zei dat de situatie ‘zeer kwetsbaar’ bleef.

‘Valiant service’ door IAEA-personeel

De ZNPP wordt gecontroleerd door Russische troepen, maar wordt beheerd door Oekraïens personeel. Het is de grootste kerncentrale van Europa en het IAEA houdt de situatie daar sinds de begindagen van het conflict in de gaten.

In een boodschap die werd voorgelezen bij de opening van de Algemene Conferentie, hebben de VN Secretaris-generaal António Guterres Hij zei dat hij de “dappere dienst” van het IAEA-personeel dat in de fabriek gestationeerd was, toejuichte. Hij beloofde dat de VN “alles zal blijven doen wat ze kunnen” om de veilige rotatie te garanderen van deskundigen die werkzaam zijn in de vijf nucleaire installaties van Oekraïne.

Tsjaad: De gezondheidscrisis van vluchtelingen in Soedan neemt toe, waarschuwt de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) heeft opgeroepen tot dringende financiële steun in het licht van de groeiende gezondheidscrisis in het oosten van Tsjaad, waar de afgelopen vijf maanden meer dan 400.000 mensen de brute militaire burgeroorlog in Soedan zijn ontvlucht.

Dr. Ramesh Krishnamurthy, senior adviseur bij het regionale WHO-kantoor voor Afrika, benadrukte de noodzaak om de interventies op het gebied van de primaire gezondheidszorg, de geestelijke gezondheidszorg, de gezondheid van moeders en kinderen en voeding te “intensiveren”.

De WHO zei zondag dat uit een recent onderzoek in Tsjaad bleek dat bijna 13.000 kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding leden.

Ziekenhuisopnames van ondervoede kinderen zijn meer dan gehalveerd in de provincie Ouaddaï, waar ruim 80 procent van de vluchtelingen uit buurland Soedan huisvest.

In Ouaddaï is de VN-gezondheidsorganisatie doorgegaan met het leveren van cruciale hulp aan de stad Adré, slechts een paar honderd meter van de grens met Soedan, en werkt ze samen met partners om binnenkomende vluchtelingen te ondersteunen met gezondheidsdiensten, vaccins en medicijnen.

Tot nu toe heeft de WHO 80 ton aan goederen aan Adré geleverd en, meest recentelijk, bedden en matrassen ter ondersteuning van de medische en chirurgische zorg.

Reproductieve rechten moeten tijdens crises worden gerespecteerd

Staten moeten het recht op seksuele en reproductieve gezondheid zonder discriminatie garanderen, vooral in humanitaire crises, aldus door de VN benoemde onafhankelijke rechtendeskundigen zei maandag.

De deskundigen, waaronder de speciale VN-rapporteur voor het recht op gezondheid, Tlaleng Mofokeng, waarschuwden voor een “verergerd” risico op schendingen van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten in noodsituaties, humanitaire of conflictsituaties.

Vrouwen en meisjes zijn bijzonder kwetsbaar voor ernstige schade, zeiden experts, en drongen er bij landen op aan om de toegang tot moderne anticonceptiemethoden, waaronder noodanticonceptie, en toegang tot veilige, legale abortus te garanderen.

Ze riepen op tot training voor zorgverleners over veilige abortus en nazorg, waar de middelen beperkt zijn.

Welkom bij decriminalisering

De deskundigen verwelkomden ook de “decriminalisering van abortus in sommige landen.” Eerder deze maand schafte het Mexicaanse Hooggerechtshof alle federale strafrechtelijke straffen voor abortus af en oordeelde dat nationale wetten die abortus verbieden ongrondwettig waren.

Volgens de WHO is het essentieel dat vrouwen en meisjes toegang hebben tot veilige, respectvolle en niet-discriminerende abortusdiensten om de doelstellingen te bereiken. Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die verband houden met een goede gezondheid en welzijn, en met gendergelijkheid.

De WHO heeft ook gezegd dat hoewel anticonceptiediensten essentieel zijn voor de gezondheid en de mensenrechten, ruim 200 miljoen vrouwen in ontwikkelingsregio’s een onvervulde behoefte aan anticonceptiemiddelen hebben.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.