AccueilNederlandTürk bekritiseert het...

Türk bekritiseert het “beleid van repressie en verdeeldheid” en benadrukt het verband tussen vrijheid en ontwikkeling europahoy.news

In zijn openingstoespraak voor de 54e zitting van de Raad veroordeelde de heer Türk krachtig het “oude, krachtige en brutale beleid van repressie”, geïllustreerd door de toename van militaire staatsgrepen en het neerslaan van afwijkende meningen: “kortom, de vuist”.

Na militaire machtsovernames in Niger en Gabon benadrukte hij dat ‘ongrondwettelijke regeringswisselingen’, zoals die onlangs in de Sahel zijn gezien, ‘niet de oplossing zijn’.

“In plaats daarvan hebben we dringend behoefte aan een terugdraaiing van het burgerlijk bestuur en open ruimtes waar mensen kunnen deelnemen, invloed kunnen uitoefenen, begeleiden en kritiek kunnen uiten op overheidsacties – of het uitblijven van actie”, zei hij.

Onderling samenhangende rechten en ontwikkelingsuitdagingen

De heer Türk zei dat de uitdagingen waarmee de Sahellanden worden geconfronteerd, waarbij hun bevolking “vecht voor het dagelijkse overleven”, met elkaar verbonden zijn.

De verwoestende gevolgen van de klimaatverandering, het gebrek aan investeringen in essentiële diensten en het zwakke bestuur “zijn de bronnen waaruit gewelddadig extremisme voortkomt”, waarschuwde hij.

Hij luidde ook de noodklok over ‘leugens en desinformatie’ die in massa geproduceerd worden met behulp van nieuwe technologieën en benadrukte dat ‘mensen overal ter wereld feitelijke informatie willen – en er recht op hebben, en geen propaganda.’

‘Laat niemand achter’

Het hoofd van de mensenrechten van de VN benadrukte dat het hem tijdens zijn jaren bij de VN duidelijk was geworden dat ontwikkelingskwesties ‘ten grondslag liggen aan bijna alle uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd’.

Laat niemand achter Het is geen loze slogan. “Het is een actieplan voor de mensenrechten dat het hele spectrum van de mensenrechten bestrijkt”, verklaarde hij.

Hij betreurde het feit dat de wereld “verraadt”. [its] belofte” om tegen 2030 een einde te maken aan honger en armoede.

‘Collectief falen van de mensenrechten’

Volgens prognoses van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties zullen tegen het einde van het decennium ongeveer 600 miljoen mensen aan chronische ondervoeding lijden.fao) ondanks de enorme financiële en technologische middelen waarover we beschikken, zei Türk.

Het benadrukte ook dat 1,2 miljard mensen, waarvan bijna de helft kinderen, nu in ‘acute multidimensionale armoede’ leven en het risico lopen dat nog eens miljoenen mensen zich bij hen aansluiten als gevolg van de klimaatverandering. geprojecteerd voor hem Wereldbank.

“Dit is een verschrikkelijk collectief falen op het gebied van de mensenrechten”, zei hij.

Strijd tegen ongelijkheid

De Hoge Commissaris detailleerde de maatregelen om de “kloof tussen rijk en arm” aan te pakken en de ongelijkheden die de mensheid ervan weerhouden de doelstellingen te bereiken Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG).

Hij sprak over de noodzaak van een hervorming van de internationale financiële architectuur die ‘eerlijkere schuldenverlichtingsregelingen’ biedt, urgente financiering voor ontwikkelingslanden in de vorm van een Stimulans van de SDGs, een impuls in de richting van internationale belastingsamenwerking en een nieuw leven ingeblazen mondiale strijd tegen corruptie en illegale geldstromen.

Verantwoordelijkheid voor het milieu

Türk riep ook op tot “effectief gefinancierde, op mensenrechten gebaseerde klimaatactie” om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering, waaraan zij zo weinig hebben bijgedragen, en om de veroorzaakte schade te compenseren.

Hij benadrukte de noodzaak van een “snelle en rechtvaardige uitfasering van fossiele brandstoffen” en verwelkomde de overweging van maatregelen om “de verantwoordelijkheid voor milieuschade” te garanderen, zoals de voorgestelde opname van de internationale misdaad “ecocide” in het Statuut van Rome dat werd goedgekeurd. door de VN Internationaal Strafhof.

‘Politiek van onverschilligheid’

In zijn toespraak benadrukte het hoofd van de mensenrechten van de VN een breed scala aan mensenrechtencrises over de hele wereld. Hij zei dat hij geschokt was door de ‘onverschilligheid’ en het ‘beleid van onverschilligheid’ tegenover de meer dan 2.300 mensen die dit jaar dood of vermist waren in de Middellandse Zee, ‘inclusief het verlies van meer dan 600 levens bij één enkel scheepswrak voor de kust van Griekenland in Juni.” ”.

Hij veroordeelde krachtig het feit dat veel meer migranten en vluchtelingen “onopgemerkt” stierven in Europa, in de Golf van Bengalen, aan de grens tussen de VS en Mexico en daarbuiten.

Russische oorlog in Oekraïne is ‘verschrikkelijk’

De heer Türk sprak ook over de grootschalige Russische invasie van Oekraïne en de “verschrikkelijke oorlog” die het land heeft verwoest.

“De terugtrekking van de Russische Federatie uit het Black Sea Grains Initiative in juli en de aanvallen op graanfaciliteiten in Odessa en elders hebben de prijzen in veel ontwikkelingslanden weer doen stijgen, waardoor het recht op voedsel buiten het bereik van veel mensen komt te liggen.” hij zei.

Hij herhaalde zijn “diepe bezorgdheid” over de beperkingen van de fundamentele rechten in Rusland en de “bijzonder ernstige onderdrukking” van de anti-oorlogsbeweging en mensenrechtenactivisten, zoals blijkt uit de zware gevangenisstraffen die zijn opgelegd aan tegenstanders Alexei Navalny en Vladimir Kara-Murza.

Palestina en Iran

De Hoge Commissaris uitte zijn “diepe schok” over de escalatie van het geweld in de bezette Palestijnse gebieden, evenals zijn bezorgdheid over de “aanhoudende beperkingen van de burgerlijke ruimte” door de Palestijnse en de facto autoriteiten in Gaza.

Ze betreurde ook de ‘ontoereikende’ verantwoordelijkheid voor de dood van Mahsa Amini in Iran een jaar later en herhaalde haar zorgen over de beperkingen van de rechten van vrouwen en meisjes, evenals over de hernieuwde inzet van de zedenpolitie, een troepenmacht die ‘bijna uitsluitend wordt aangestuurd ‘om ze onder controle te houden.

“Walgelijke” verbranding van de Koran

Het ‘vervaardigen van kunstmatige geschillen over gender’ maakte deel uit van wat Türk ‘de politiek van verdeeldheid en afleiding’ noemde. In deze context noemde hij de “walgelijke” reeks van zo’n dertig recente incidenten waarbij de Koran werd verbrand om “verdeeldheid te creëren, zowel binnen samenlevingen als tussen landen.”

Hij kondigde aan dat hij deze kwestie op 6 oktober in detail zou bespreken, zoals bepaald in een resolutie die tijdens een resolutie werd aangenomen urgent debat tijdens de vorige zitting van de Raad.

Minuut stilte

De bijeenkomst van maandag begon met een minuut stilte ter ere van de slachtoffers van de verwoestende aardbeving die Marokko op 8 september trof en die tot nu toe minstens 2.100 levens heeft geëist.

De vice-president van de Raad, permanent vertegenwoordiger van Gambia bij de Verenigde Naties in Genève, Muhammadou MO Kah, drong aan op solidariteit met de slachtoffers en benadrukte tegenover de aanwezige delegaties dat zij “niet alleen vertegenwoordigers van naties of organisaties” waren, maar “ onderdeel van een mondiale gemeenschap. gemeenschap, de mensheid.” De Marokkaanse ambassadeur Omar Zniber bedankte de afgevaardigden voor het gebaar en de in Genève gevestigde organisaties voor hun steun.

marathonsessie

Hij Raad voor de Mensenrechten‘S 54e sessie Het duurt tot 13 oktober in het Palais des Nations in Genève. Tijdens de vijf weken durende marathonzitting zal de Raad zich richten op de mensenrechtensituatie in onder meer Afghanistan, Wit-Rusland, de Democratische Republiek Congo, Haïti, Myanmar, Nicaragua, Sri Lanka, Soedan en Oekraïne.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.