AccueilNederlandRuslands criminele bombardement...

Ruslands criminele bombardement op de kathedraal van Odessa: schadebeoordeling

Interview met architect Volodymyr Meshcheriakov, die in 2000-2010 leiding gaf aan de reconstructie van de historische kerk.

Door Dr. Ievgenia Gidulianova

Bittere winter (14.09.2023) – In augustus 2023, minder dan een maand nadat de Russische raket de Transfiguratiekathedraal in Odessa ernstig beschadigde, besloot architect Volodymyr Meshcheriakov

was in de Oekraïense haven om de schade te beoordelen die door de Russische aanval was veroorzaakt.

Meshcheriakov is een persoonlijkheid wiens naam rechtstreeks verband houdt met de geschiedenis van de wederopbouw van de Transfiguratiekathedraal van Odessa, volledig verwoest tijdens het Stalin-tijdperk.

In 1999 was een groep architecten onder zijn leiding de winnaar van de nationale oproep tot het indienen van projecten voor de wederopbouw van de kathedraal van Odessa van de Transfiguratie van de Verlosser. De kathedraal werd in 2000-2010 herbouwd op basis van zijn project en later ontving hij de Staatsprijs van Oekraïne op het gebied van architectuur voor de reconstructie van de kathedraal van Odessa. Hij is tevens auteur van een monografie over dit onderwerp.

Het interview

Vraag: Hoe beoordeelt u vanuit uw professioneel standpunt de omvang van de verwoesting die in de nacht van 23 juli 2023 aan de Transfiguratiekathedraal is veroorzaakt door het Russische raketbombardement op Odessa?Volodymyr Meshcheriakov

: De raket ging verticaal door het dak boven het rechteraltaar en verwoestte de vloer van de kathedraal en twee ondergrondse gewapende betonvloeren van het onderste deel van de kathedraal. De muren van dit deel van het gebouw raakten aanzienlijk beschadigd. Meer dan 70% van de dakconstructies en de koperen bekleding van de kathedraal werden volledig verwoest of beschadigd door de granaatscherven en schokgolven. Bijna alle koperen bekleding op het dak van de kathedraal wordt gedemonteerd en hersteld. De artistieke inrichting van het pand in het bovenste gedeelte van het gebouw werd vrijwel volledig verwoest. Alle iconostasen werden ook volledig vernietigd: de marmeren en de twee zijkanten. De marmeren vloer werd aanzienlijk beschadigd door raketfragmenten.

Vraag: Hoeveel denkt u dat de volledige restauratie van de kathedraal van de Transfiguratie van de Verlosser in Odessa zal kosten? Volodymyr Meshcheriakov:

Het exacte bedrag dat nodig is voor de volledige restauratie van de kathedraal kan alleen worden bepaald op basis van de ontwikkeling van een wetenschappelijk onderzoek, ontwerp en begrotingsdocumentatie voor de noodzakelijke werkzaamheden. Het voorbereiden van documentatie voor gedetailleerde studie, ontmanteling en restauratie van beschadigde constructies, architecturale en artistieke decoratie binnen en buiten de kathedraal is een grote klus die meerdere jaren kan duren. Tot nu toe is de ontwikkeling van dergelijke documentatie, volgens mijn informatie, niet aan de gang, er zijn geen voorstellen voor dergelijk werk en financieringsbronnen geïdentificeerd.

Ik ben forensisch expert bij het ministerie van Justitie van Oekraïne en ik denk dat een van de documentatie-elementen voor de restauratie van de kathedraal en andere vernietigde objecten een forensisch rapport zou moeten zijn met daarin de bevindingen en de omvang van de schade. Naar mijn mening zou dit bedrag gelijk kunnen zijn aan $ 5 miljoen. Het bedrag dat nodig is om de kathedraal in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen, kan voor de rechter worden gedaagd voor compensatie aan het aanvallende land.

Vraag: Hoe lang duurt het om de restauratie te voltooien? Volodymyr Meshcheriakov:

Ik geloof dat het na het identificeren van financieringsbronnen, donoren en wederopbouwbedrijven vijf tot tien jaar intensief en bekwaam werk zal vergen om de kathedraal volledig te restaureren. Nu is het allereerst noodzakelijk om de kathedraal te inspecteren en ontwerpramingen voor de restauratie op te maken.

De kathedraal werd in meer dan honderd jaar in fasen gebouwd en herbouwd. Cathedral Square werd in 1794 aangewezen op het eerste plan van Odessa, opgesteld door de Nederlandse militair ingenieur Franz De Volan. Na de laatste reconstructie in 1900-1903 bood het plaats aan maximaal 12.000 mensen en was het het grootste religieuze gebouw in Zuid-Oekraïne, het centrum van het spirituele leven van de inwoners van Odessa.

In 1936 werd de kathedraal van de Transfiguratie van de Verlosser in Odessa geplunderd en verwoest door de Sovjetautoriteiten, net als veel andere kerken in de USSR.

In 1991 begon ik originele gegevens en andere informatie over de kathedraal te verzamelen, en in 1993 werd onder mijn leiding het eerste project voor de wederopbouw van deze opmerkelijke plek van het verloren culturele erfgoed van Oekraïne voltooid.

In 1999 won ons kathedraalreconstructieproject een nationale wedstrijd en we bleven het project ontwikkelen. De kathedraal werd vanaf 2000 in drie fasen gebouwd. In 2007 werd ze in gebruik genomen, kreeg ze de status van historisch monument van lokale betekenis in Oekraïne en werd ze in 2010 plechtig ingewijd. De bouwwerkzaamheden, decoratieve en artistieke activiteiten duurden ruim tien jaar. jaren zonder inzet van publieke middelen, uitsluitend dankzij donaties van burgers, bedrijven en diverse andere organisaties. Het Zwarte Zee Orthodoxe Fonds werd in Odessa opgericht om fondsen en donaties in te zamelen voor het ontwerp, de bouw en de artistieke decoratie van de kathedraal.

Vraag: Zijn er al lopende werkzaamheden met betrekking tot dringende maatregelen om de kathedraal als cultureel erfgoedobject van Oekraïne te behouden en te beschermen tegen verdere vernietiging? Volodymyr Meshcheriakov:

Momenteel is, dankzij de inspanningen van burgers, het puin van de fragmenten van de verwoeste bouwwerken en het interieur van de kathedraal opgeruimd. Het belangrijkste is nu de installatie van een tijdelijke afdekking vóór de herfst-winterperiode, die het interieur beschermt tegen regen en sneeuw. Er wordt in deze richting gewerkt, maar dit is naar mijn mening onvoldoende.

Alle krachten en middelen van Oekraïne zijn nu gericht op het veiligstellen van de overwinning van het Oekraïense leger op de verschrikkelijke agressor – het Rusland van Poetin. En bovenal hebben Oekraïense burgers wier huizen zijn verwoest financiële steun nodig. Het kathedraalgebouw behoort tot het bisdom Odessa van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC), dat ook hulp biedt aan vluchtelingen en niet over zulke grote fondsen beschikt voor de restauratie van de Transfiguratiekathedraal.

V. Wie in Oekraïne heeft beloofd bij te dragen aan de wederopbouw? Hoeveel bedraagt ​​hun beloofde bijdrage? Volodymyr Meshcheriakov:

De kathedraal van Odessa werd in 1999 opgenomen in het staatsprogramma voor de wederopbouw van opmerkelijke locaties met verloren cultureel erfgoed van Oekraïne, dat voorziet in de toewijzing van fondsen voor alle werken, maar er is nooit financiering aan dit project toegewezen. Het Zwarte Zee-orthodoxe fonds werd geopend om geld in te zamelen voor de restauratie van de kathedraal. Tot op heden heb ik geen informatie over de Oekraïners die zich vrijwillig hebben aangemeld om de restauratie van de kathedraal te financieren die door de Russische raketaanval is verwoest.

V. Hebben de stadsautoriteiten van Odessa contact met u opgenomen met een aanbod om deel te nemen aan de restauratie van de Odessa Transfiguratiekathedraal? Volodymyr Meshcheriakov:

Nee, ze hebben geen contact met mij opgenomen. Als hoofd van het ontwerpteam voor de gereconstrueerde kathedraal geloof ik dat het noodzakelijk is om voor de huidige en toekomstige generaties zichtbaar te maken dat het heiligdom van Odessa door een Russische raket is verwoest. Daartoe moet het restauratieproject een bepaling bevatten waarin de oorsprong van de vernietiging wordt vermeld op de belangrijkste beschadigde muren buiten en binnen de kathedraal. Om dit te doen, moeten tijdens een toekomstig restauratieproject scheuren in de beschadigde muren buiten en binnen de kathedraal worden geregistreerd en in rood worden weergegeven. Een dergelijk besluit zou de Russische raketaanval op de kathedraal van Odessa visueel vereeuwigen. De geregistreerde en belichte vernietiging van dit deel van de kathedraal kan een van de Oekraïense herdenkingsplaatsen worden ter nagedachtenis aan de militaire agressie van Poetins Rusland.

Wie is Volodymyr Meshcheriakov: Volodymyr Meshcheriakov

heeft een doctoraat in Arch, Ass. Prof., laureaat van de Staatsprijs van Oekraïne op het gebied van architectuur in 2010 voor de reconstructie van de Transfiguratiekathedraal van Odessa, lid van het Oekraïense Comité van ICOMOS, voorzitter van de regionale afdeling van de Odessa Kamer van Architectuur van de Nationale Unie van Architecten van Oekraïne. Forensisch deskundige van het ministerie van Justitie van Oekraïne. Onderzoeker in het Researchers at Risk-programma aan de British Academy en gastonderzoeker aan het Trinity College, Universiteit van Cambridge.

Auteur van twee monografieën en ruim 70 wetenschappelijke publicaties, artikelen, scripties op het gebied van architectuur en de bescherming van cultureel erfgoed.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.