AccueilNederlandOekraïne: oorlogsmisdaden door...

Oekraïne: oorlogsmisdaden door Russische strijdkrachten gaan door, melden rechtenexperts

Russische troepen in Oekraïne geconfronteerd met nieuwe beschuldigingen van oorlogsmisdaden op maandag, toen door de VN aangestelde onafhankelijke rechtendeskundigen de bevindingen publiceerden van hun laatste rapport over de grootschalige invasie van Rusland in zijn buurland.

Leden van de Onafhankelijke Internationale Onderzoekscommissie voor Oekraïne vertelde de VN-Mensenrechtenraad in Genève dat zij aanvallen met explosieve wapens op woongebouwen, civiele infrastructuur en medische instellingen hebben gedocumenteerd, evenals martelingen en seksueel en gendergerelateerd geweld.

Beschuldigingen van verkrachting

Commissievoorzitter Erik Møse verstrekte schrijnende details over de bevindingen aan de Raad en merkte op dat in de regio Cherson “Russische soldaten vrouwen in de leeftijd van 19 tot 83 jaar verkrachtten en seksueel geweld pleegden”, vaak samen met bedreigingen of het plegen van andere schendingen. .

“Vaak werden familieleden in een aangrenzende kamer vastgehouden, waardoor ze gedwongen werden de schendingen te horen die plaatsvonden”, zei de heer Møse.

‘Wijdverbreide’ marteling

De Commissie zei dat haar onderzoeken in Kherson en Zaporizja wijzen op het “wijdverbreide en systematische” gebruik van marteling door de Russische strijdkrachten tegen personen die ervan worden beschuldigd informanten van het Oekraïense leger te zijn, wat in sommige gevallen tot de dood leidde.

De heer Møse citeerde een slachtoffer van marteling: “Elke keer als ik antwoordde dat ik iets niet wist of me iets niet herinnerde, gaven ze me elektrische schokken… Ik weet niet hoe lang het duurde. Het voelde als een eeuwigheid.”

Onderzoek naar kind geeft ‘prioriteit’

De commissarissen gaven ook aan dat zij individuele situaties van vermeende overdrachten van niet-begeleide kinderen door de Russische autoriteiten aan de Russische Federatie zijn blijven onderzoeken.

“Dit onderwerp blijft zeer hoog op onze prioriteitenlijst staan”, verzekerde de heer Møse de Raad.

Mogelijk ‘aanzetten tot genocide’

De Commissie uitte haar bezorgdheid over de beschuldigingen van genocide in Oekraïne en waarschuwde dat “een deel van de retoriek die in de Russische staats- en andere media wordt uitgezonden, zou kunnen aanzetten tot genocide”

De heer Møse zei dat de Commissie “haar onderzoek naar dergelijke kwesties voortzette”.

Roep om verantwoording

De door de VN aangestelde onafhankelijke rechtenonderzoekers benadrukten de noodzaak van verantwoording en uitten hun spijt over het feit dat al hun communicatie aan de Russische Federatie “onbeantwoord bleef”.

In hun rapport drongen de commissarissen er ook bij de Oekraïense autoriteiten op aan om “snel en grondig” de weinige gevallen van schendingen door de eigen strijdkrachten te onderzoeken.

Geen gelijkwaardigheid

In antwoord op vragen van verslaggevers in Genève op maandag hebben de door de VN aangestelde onafhankelijke rechtenonderzoekers krachtig alle suggesties van gelijkwaardigheid in de schendingen door beide partijen afgewezen.

De heer Møse benadrukte dat de Commissie aan Russische zijde een “breed spectrum” en “een groot aantal schendingen” heeft aangetroffen. Aan Oekraïense kant waren er “een paar voorbeelden” die verband hielden met willekeurige aanvallen en “mishandeling van Russen in Oekraïense gevangenschap”, zei hij.

Meer diepgaande onderzoeken

De laatste update weerspiegelt de lopende onderzoeken van de Commissie tijdens haar tweede mandaat, dat in april van dit jaar begon.

De heer Møse zei dat het nu “diepgaander onderzoek” uitvoert naar onwettige aanvallen met explosieve wapens, aanvallen waarbij burgers betrokken zijn, marteling, seksueel en gendergerelateerd geweld en aanvallen op de energie-infrastructuur.

“Dit kan ook duidelijk maken of marteling en aanvallen op de energie-infrastructuur neerkomen op humanitaire misdaden”, aldus de commissarissen.

De Commissie

De Onafhankelijke Internationale Onderzoekscommissie voor Oekraïne werd opgericht door de Raad voor de Mensenrechten op 4 maart 2022 om alle vermeende schendingen en misbruiken van te onderzoeken mensenrechtenschendingen van het internationaal humanitair recht en aanverwante misdaden in de context van de agressie tegen Oekraïne door Rusland.

De drie leden zijn voorzitter Erik Møse, Pablo de Greiff en Vrinda Grover. Ze zijn geen VN-personeel en ontvangen geen salaris voor hun werk.

Het mandaat van de Onderzoekscommissie werd afgelopen april door de Raad voor een nieuwe periode van een jaar verlengd. Het volgende verslag aan de Algemene Vergadering wordt in oktober verwacht.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.