AccueilNederlandNieuwe inzet voor...

Nieuwe inzet voor mondiale actie om tuberculose tegen 2030 te beëindigen europahoy.news

Het document stelt ambitieuze nieuwe doelen voor de komende vijf jaar, waaronder het bereiken van 90 procent van de mensen met tuberculosepreventie- en zorgdiensten, het verstrekken van sociale uitkeringspakketten aan degenen die aan de ziekte lijden, en het toestaan ​​van ten minste één nieuw vaccin.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is tuberculose na COVID-19 wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak door infecties, met alleen al in 2021 ongeveer 1,6 miljoen sterfgevallen. Het enige beschikbare vaccin is meer dan een eeuw oud.

Versla een moordenaar

“Waarom zijn we, na alle vooruitgang die we hebben geboekt – van het sturen van een man naar de maan tot het binnen ons bereik brengen van de wereld – niet in staat geweest een vermijdbare en geneesbare ziekte te verslaan die meer dan 4.400 mensen per dag doodt?” zei voorzitter Dennis Francis van de Algemene Vergadering van de VN.

Tuberculose heeft de mensheid al millennia lang getroffen en heeft verschillende namen gehad, waaronder witte pest en consumptie.

Het wordt veroorzaakt door bacteriën en treft vooral de longen. De behandeling vindt plaats met antibiotica. Een WHO-raad die is opgericht om de ontwikkeling en het eerlijke gebruik van nieuwe vaccins te vergemakkelijken, kwam deze week voor het eerst bijeen.

Een persoonlijk engagement

Het uitroeien van de tuberculose-epidemie is een van de gezondheidsdoelstellingen van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de routekaart voor een eerlijkere en groenere mondiale toekomst tegen het einde van dit decennium.

Vijf jaar geleden stelden landen zich ten doel om tbc-behandeling te bieden aan 40 miljoen mensen, waarmee ze 34 miljoen mensen bereikten. Ze waren ook van plan om preventieve behandeling te bieden aan 30 miljoen mensen, maar ze bereikten niet de helft van hen.

Vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Amina Mohammed, riep op tot maatregelen om de belangrijkste oorzaken van tuberculose aan te pakken: armoede, ondervoeding, gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, de prevalentie van HIV-infecties, diabetes, geestelijke gezondheidszorg en roken.

Er is ook behoefte aan het verminderen van het stigma rond de ziekte, zodat mensen hulp kunnen krijgen zonder angst voor discriminatie, voegde hij eraan toe, terwijl regeringen moeten zorgen voor universele gezondheidszorg die screening, preventie en behandeling van tuberculose omvat.

Mevrouw Mohammed deelde ook haar eigen reden om de mondiale strijd te steunen.

« Mijn engagement is mijn persoonlijke verhaal: deze week verloor ik mijn vader aan tuberculose toen hij 50, 37 jaar geleden was », zei hij. “Vandaag hebben we de middelen om te diagnosticeren en te behandelen, en wat we nu nodig hebben is een vaccin. Laten we tuberculose beëindigen. Nu is het mogelijk ».

Stigma voedt de dood

De Mongoolse auteur Handaa Rea, die de ziekte overleefde, drong er bij de wereldleiders op aan om ‘tuberculose niet alleen medisch maar ook sociaal te behandelen’.

Ze heeft geschreven over haar eigen ervaringen met het stigma dat met tuberculose gepaard gaat, een discriminatie die volgens haar in veel ontwikkelingslanden voorkomt en ervoor zorgt dat “honderdduizenden mensen” het zoeken naar behandeling uitstellen.

De gevolgen van stigmatisering zijn ‘groter’ voor vrouwen en meisjes die aan hogere normen op het gebied van gezondheid, welzijn en schoonheid moeten voldoen, voegde ze eraan toe.

“Als de maatschappij dingen zegt als ‘ze is te mager omdat ze tuberculose heeft, ze is het huwelijk niet waard omdat ze tuberculose heeft of heeft gehad, of ze heeft nog steeds tuberculose omdat ze onverantwoordelijk is’, pesten we als samenleving nog een stap verder. bijna dood, een dood die volledig te voorkomen is. En dit moet stoppen”, zei hij.

Het laatste hoofdstuk

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus prees de ‘verbazingwekkende’ energie in de zaal, waar deelnemers regelmatig scandeerden: ‘Beëindig tuberculose, ja dat kunnen we!’

Hij verwelkomde de politieke verklaring, waarover vóór de bijeenkomst overeenstemming werd bereikt. Het zal worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering, het meest representatieve orgaan van de VN, waartoe de 193 lidstaten behoren.

“Miljoenen jaren lang hebben onze voorouders geleden aan en stierven aan tuberculose, zonder te weten wat het was, wat de oorzaak ervan was of hoe ze het konden stoppen”, zei hij.

“Vandaag hebben we kennis en tools waar ze alleen maar van konden dromen. Wij hebben een politiek engagement. En we hebben een kans die geen enkele generatie in de geschiedenis van de mensheid heeft gehad: de kans om het laatste hoofdstuk in de geschiedenis van tuberculose te schrijven.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.