AccueilNederlandMyanmar mensenrechtenonderzoekers europahoy.news

Myanmar mensenrechtenonderzoekers europahoy.news

“De frequentie en intensiteit van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijn de afgelopen maanden alleen maar toegenomen”, zegt Nicholas Koumjian, hoofd van het onderzoeksteam, formeel bekend als het Independent Investigative Mechanism for Myanmar (IIMM).

‘Scherpe bomaanslagen’

In zijn toespraak op het forum in Genève beschreef hij “nog brutaler luchtbombardementen en willekeurige beschietingen, resulterend in de dood van onschuldige burgers, waaronder kinderen. “We hebben ook een toename gezien in het aantal executies van gevangengenomen strijders en burgers en het opzettelijk platbranden van huizen en dorpen.”

Door een reeks aanvullende schendingen op te sommen, waaronder marteling, seksueel geweld en arrestaties, benadrukte de heer Koumjian het gebrek aan een eerlijk proces en verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden, vooral binnen het leger van Myanmar.

De ontwikkeling komt na een oproep van de VN. Secretaris-generaal António Guterres aan de militaire heersers van Myanmar die op 1 februari 2021 via een staatsgreep de macht grepen om “te luisteren naar de aspiraties van hun volk, alle politieke gevangenen vrij te laten en de deur te openen voor een terugkeer naar een democratisch bestuur.”

Testen en informatie

“We blijven geconfronteerd met de uitdaging dat we geen toegang hebben tot Myanmar. De militaire autoriteiten hebben onze herhaalde verzoeken om informatie en toegang genegeerd”, zei de heer Koumjian tegen de Mensenrechtenraad.

Delegaties zoals de Europese Unie, Finland, Canada en Costa Rica veroordeelden het geweld, terwijl veel andere landen er bij de militaire junta op aandrongen IIMM toegang tot het land te verlenen.

Van de 47 lidstaten van de Raad benadrukten China, Iran en Rusland het beginsel van nationale soevereiniteit op het gebied van buitenlandse interventie.

Ondanks het gebrek aan fysieke toegang tot Myanmar benadrukte het hoofd van het onderzoeksteam het ongekende en onvoorziene niveau van informatie dat was verzameld, mogelijk gemaakt door getuigen en moderne technologie.

“Niets van ons werk zou mogelijk zijn zonder de moed en inzet van de vele mensen en organisaties die ons van informatie voorzien”, zei de heer Koumjian.

“We begrijpen dat deze Raad niet ons mechanisme in het leven heeft geroepen om eenvoudigweg bewijsmateriaal op te slaan”, vervolgde hij, waarbij hij benadrukte dat het bewijsmateriaal is gedeeld met het Internationale Gerechtshof.ICJ), het Internationaal Strafhof (ICC) en in Argentinië, waar internationale strafrechtelijke procedures lopen met betrekking tot misdaden tegen de Rohingya.

Vervolgde minderheid

Het mechanisme blijft actief onderzoek doen naar het geweld dat leidde tot de grootschalige ontheemding van Rohingya uit Myanmar in 2016 en 2017.

“We hebben overtuigend bewijs verzameld van wijdverbreide platbranden van Rohingya-dorpen en aanvallen en moorden op burgers. “Ik ben vooral geschokt door de talrijke verhalen over seksuele misdaden die we hebben verzameld”, zei de heer Koumjian tegen de Raad.

Vorige maand zei VN-mensenrechtenchef Volker Türk markeerde de zesde verjaardag van het begin van een grootschalig militair offensief in Myanmar tegen de voornamelijk islamitische minderheid in de deelstaat Rakhine, waarbij de roep om gerechtigheid werd herhaald nadat honderdduizenden Rohingya door veiligheidstroepen uit hun huizen waren verdreven.

Er wordt aangenomen dat zo’n 10.000 Rohingya-mannen, -vrouwen, -kinderen en pasgeborenen zijn gedood, meer dan 300 dorpen zijn platgebrand en meer dan 700.000 mensen zijn gedwongen om voor hun veiligheid naar Bangladesh te vluchten, net als de tienduizenden die voor eerdere vervolgingen zijn gevlucht.

In de Raad van maandag herhaalden landen, waaronder Bangladesh, de eerdere oproep van Türk voor een duurzame terugkeer van de Rohingya naar hun thuisland.

“De bevolking van Myanmar lijdt zwaar onder de gevolgen van deze verschrikkelijke misdaden die nog steeds voortduren”, zei de heer Koumjian. “Ik zou graag willen dat ze weten dat het Mechanisme zich inzet om gerechtigheid voor hen te zoeken en al onze inspanningen erop te richten om ervoor te zorgen dat de daders op een dag ter verantwoording zullen worden geroepen.”

de onderzoekers

Hij Birma onderzoeksteam was gemaakt door de VN Raad voor de Mensenrechten in 2018 en werd in augustus van het daaropvolgende jaar in gebruik genomen.

Zijn mandaat is het verzamelen van bewijsmateriaal over de ernstigste internationale misdaden en schendingen van het internationaal recht en het voorbereiden van dossiers voor strafrechtelijke vervolging, waarbij gebruik wordt gemaakt van de informatie die het heeft ontvangen van de Onafhankelijke internationale onderzoeksmissie over Myanmar.

Het mechanisme bestaat uit onpartijdig en ervaren professioneel en administratief personeel. Het land beschikt niet over een eigen politie, aanklagers of rechters.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vous pouvez louer cette propriété du roi Charles III -europeantimes.news-

En 2006, il achète une propriété en Roumanie qui comprend une maison, une forêt, une prairie à perte de vue et un atelier artisanal. Très probablement, jusqu'à présent, vous associiez uniquement la Transylvanie au comte Dracula. Il est temps d'ajouter à...

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.