AccueilNederlandMozart heeft een...

Mozart heeft een pijnstillend effect op pasgeborenen, zo heeft een onderzoek bewezen

Mozarts muziek heeft een kalmerend effect op baby’s. Het kan de pijn verlichten tijdens kleine medische ingrepen, blijkt uit een uniek onderzoek van de Thomas Jefferson Universiteit in Philadelphia.

Voordat hun bloed werd afgenomen door een arts via een standaard hielprikprocedure, kreeg iets meer dan de helft van de baby’s twintig minuten lang een rustgevend instrumentaal slaapliedje voorgespeeld door de beroemde muzikant. De andere helft wachtte zwijgend.

Wanneer pasgeborenen op het punt staan ​​een licht pijnlijke procedure te ondergaan, krijgen ze gewoonlijk een kleine dosis suiker als kalmerend middel. Twee minuten voor de hielprik kregen alle zuigelingen sucrose om de pijn enigszins te verlichten. Het slaapliedje speelde tijdens de hielprik en duurde daarna ongeveer vijf minuten. Ouders mochten hun baby’s tijdens het onderzoek niet fysiek knuffelen, meldde Science Alert.

Een onderzoeker beoordeelde de pijn van de baby’s regelmatig aan de hand van gezichtsuitdrukkingen, huilen, ademen, bewegingen van ledematen en alertheid. De onderzoeker droeg een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, dus hij wist niet of de muziek speelde of niet.

Uiteindelijk vertoonden de pasgeborenen die werden blootgesteld aan Mozart een “statistisch en klinisch significante” vermindering van de scores op de Neonatale Pijnschaal (NIPS) vóór, tijdens en na de hielprik.

Tegenwoordig is er aanzienlijk bewijs dat suggereert dat muziek de perceptie van pijn bij volwassenen aanzienlijk kan verminderen, maar toch is het onduidelijk hoe zang deze verbazingwekkende prestatie tot stand brengt, en of het aangeboren of aangeleerd is.

Onderzoek onder pasgeborenen is een goede mogelijkheid voor verder onderzoek, vooral omdat pijnmedicatie voor deze groep vaak geen optie is.

In 2017 ontdekten onderzoekers dat wanneer orale sucrose werd gecombineerd met muziektherapie bij premature baby’s, er een grotere pijnverlichting was tijdens de hielpriktest.

Prematuur geboren kinderen zijn echter niet de beste groep om te bestuderen. Ze worden vaak blootgesteld aan pijn tijdens hun verblijf op de intensive care, wat betekent dat ze een veranderde perceptie en fysieke reactie op de sensatie kunnen hebben.

De recente Bronx-studie is de eerste die voldragen baby’s onderzoekt. De resultaten laten zien dat bepaalde soorten rustgevende muziek een krachtig kalmerend effect kunnen hebben op zelfs de kleinste menselijke hersenen. Dit kan zijn omdat muziek baby’s afleidt van hun pijn. Maar uit eerder onderzoek bij volwassenen blijkt dat levendige en prettige muziek de pijn beter verlicht dan donkere en droevige muziek. En dit betekent dat afleiding de resultaten niet volledig kan verklaren.

In het huidige onderzoek zijn geen verschillende soorten muziek en hun pijnstillende effecten met elkaar vergeleken; factoren die in toekomstig onderzoek zouden kunnen worden onderzocht.

Wetenschappers die aan de huidige proef hebben gewerkt, zeggen dat ze nu geïnteresseerd zijn in de vraag of de stemmen van ouders net zo rustgevend kunnen zijn voor pasgeborenen als Mozart.

Foto door Hamid Tajik: https://www.pexels.com/photo/vrouw-in-zwart-jurk-met-lange-mouwen-met-zwart-wit-geruite-hoed-7152126/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Vrij verkeer: de Schengenhervorming om grenscontroles alleen als laatste redmiddel te garanderen

Europarlementariërs in de Commissie Burgerlijke Vrijheden steunden voorstellen dat grenscontroles binnen de Schengenruimte voor vrij verkeer alleen opnieuw kunnen worden ingevoerd als dit absoluut noodzakelijk is. Woensdag keurden de EP-leden een ontwerprapport over de hervorming van de Schengengrenscode goed met...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.