AccueilNederlandMozambique roept op...

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi.

In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend actie vereisen:

“Allereerst moeten we onze politieke wil hernieuwen en onze inspanningen verdubbelen om de verwezenlijking van de doelstellingen van de Agenda 2030 te versnellen.

Ten tweede moeten we het geïntegreerde beleid intensiveren met concrete acties om de armoede uit te roeien, de ongelijkheid terug te dringen en de natuur te behouden door vrouwen, jongeren en andere kwetsbare groepen sterker te maken.

Ten derde moeten we het internationale partnerschap en het multilateralisme, gebaseerd op het systeem van de Verenigde Naties, versterken.”

Om deze doelen te bereiken zei de president dat wereldleiders vertrouwen en wederzijds respect tussen de lidstaten moeten opbouwen.

“Alleen met vertrouwen en wederzijds respect kunnen we een betere, vreedzame, veilige en duurzame wereld opbouwen die welzijn voor iedereen biedt”, verklaarde hij.

Vrede en veiligheid

Wat de kwestie van vrede en veiligheid betreft, zei hij dat zijn land duizenden kostbare levens heeft verloren en dat het aantal vluchtelingen en intern ontheemden alleen al het afgelopen jaar met meer dan 50 procent is toegenomen.

President Nyusi zei dat er multilaterale inspanningen en verschillende vredesinitiatieven zijn geweest op het niveau van de VN-Veiligheidsraad en onder auspiciën van regionale organisaties om vrede en veiligheid over de hele wereld te garanderen, maar de oorlog in Oekraïne en andere regio’s brengt de vrede en veiligheid nog steeds in gevaar. en de wereldeconomie.

“Mijn eigen land, Mozambique, kende cycli van gewapende conflicten, soms veroorzaakt door krachten buiten de nationale belangen. Maar de overeenkomst is alleen mogelijk geweest op basis van een constructieve dialoog, gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect.” De heer Nyusi wees erop.

Het bestrijden van terrorisme

De president zei dat Mozambique wordt geconfronteerd met het ‘rampzalige fenomeen terrorisme’.

“We hebben tastbare successen geboekt op het terrein, hoewel terroristen sporadisch terreur en angst blijven zaaien in geïsoleerde dorpen”, zei Nyusi.

Hij merkte op dat de bevolking van Mozambique, dankzij de verbeterde veiligheid en rust, in groten getale naar hun huizen is teruggekeerd en hun normale leven heeft hervat.

“Dit is een baanbrekende ervaring in de combinatie van bilaterale en multilaterale interventies. Het is ook een voorbeeld van het oplossen van Afrikaanse problemen, eerst door de Afrikanen zelf”, voegde Nyusi eraan toe.

Lokale klimaatactie

Hoewel de meeste landen ter wereld de klimaatverandering bestrijden, is het Zuid-Afrikaanse land een van de zwaarst getroffen landen.

“In het geval van Mozambique lijdt het land vanwege zijn geografische kwetsbaarheid cyclisch onder de verwoestende gevolgen van natuurrampen. De laatste grote cyclonen, Idai, Kenneth en Freddy, veroorzaakten het verlies van honderden levens en kostbare schade en verliezen in de miljarden”, aldus de president.

Hij voegde eraan toe dat de partnerondersteuning de beloften en eisen niet heeft waargemaakt.

“In veel gevallen, wanneer deze hulp arriveert, hebben partners er de voorkeur aan gegeven om de fondsen te beheren buiten de mechanismen die met de regering zijn overeengekomen, waardoor overlappingen ontstaan ​​op gebieden of programma’s die weinig impact hebben op gemeenschappen”, legt Nyusi uit.

Hij zei dat Mozambique, als een manier om het lijden van de bevolking te verzachten, interne oplossingen heeft gepromoot om een ​​rampenbeheersingssysteem te consolideren met de deelname van publieke, private actoren, het maatschappelijk middenveld en lokale gemeenschappen, met de nadruk op preventie en aanpassing.

Volledige verklaring beschikbaar Hier.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.