AccueilNederlandMensen van Afrikaanse...

Mensen van Afrikaanse afkomst die op het openbare plein met ‘enorme uitdagingen’ worden geconfronteerd

Het beschrijft hoe systemisch racisme, marginalisering en uitsluiting, geworteld in de erfenis van slavernij en kolonialisme, een negatief effect blijven hebben op alle aspecten van het leven.

VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk drong er bij de staten op aan “de actie te versnellen richting zinvolle, inclusieve en veilige participatie voor mensen van Afrikaanse afkomst in elk aspect van publieke aangelegenheden”.

Systemisch racisme aanpakken

De VN-rechtenchef benadrukte dat inspanningen om systemisch racisme aan te pakken gegrond moeten zijn op bewijsmateriaal, waarbij gegevens moeten worden geanalyseerd in termen van ras en etnische afkomst.

Maar hij waarschuwde dat veel landen dergelijke gegevens nog steeds niet verzamelen, publiceren of gebruiken om de beleidsvorming te informeren.

Hoewel het rapport voorbeelden bevat waarin participatie is vergemakkelijkt, waarschuwt het rapport dat er in veel landen aanhoudende uitdagingen zijn en dat er een gebrek is aan “een veilige en stimulerende omgeving”.

“Rassenmisbruik en discriminatie, toezicht, intimidatie, arrestaties en geweld tegen mensen van Afrikaanse afkomst en actoren uit het maatschappelijk middenveld van Afrikaanse afkomst belemmeren een zinvolle, inclusieve en veilige deelname van mensen van Afrikaanse afkomst aan publieke aangelegenheden in veel landen”, zei hij. zei Turk.

Gerichte actie

De Hoge Commissaris drong er bij de staten op aan gerichte actie te ondernemen om de status quo te veranderen.

Dit omvat op feiten gebaseerde juridische, beleidsmatige en institutionele benaderingen om systemisch racisme te ontmantelen, ook bij wetshandhaving, zoals beschreven in een nieuw rapport. Begeleidingsnota over transformatieve verandering voor raciale rechtvaardigheid en gelijkheid.

Sterfgevallen gaan door

Volgens de OHCHR Volgens het rapport gaan de sterfgevallen van mensen van Afrikaanse afkomst tijdens of na interacties met wetshandhavers door.

Daaruit bleek dat er weinig vooruitgang is geboekt bij het aanpakken van de straffeloosheid – ondanks pogingen van gezinnen om gerechtigheid te zoeken.

“Er worden nog steeds sterfgevallen gemeld tijdens of na interacties met wetshandhavers, waarbij onvoldoende vooruitgang wordt geboekt op het gebied van verantwoording en verhaal”, zei de heer Türk.

“Staten moeten krachtige actie ondernemen om gerechtigheid en verhaal in deze gevallen te garanderen, en versterkte en onafhankelijke toezichtsmechanismen invoeren. Het is essentieel dat ze onderzoeken welke rol rassendiscriminatie, stereotypen en vooroordelen spelen in rechtshandhavings- en verantwoordingsprocessen”, voegde hij eraan toe.

Het geval van Adam Traoré

Tijdens een toespraak in Genève wees OHCHR-woordvoerder Ravina Shamdasani erop dat de dood van de 24-jarige Adam Traore in politiehechtenis in 2016 was “een van de zeven illustratieve gevallen” in het rapport, die de “uitdagingen aantoont waarmee gezinnen van Afrikaanse afkomst worden geconfronteerd bij het snel zoeken naar waarheid en gerechtigheid”.

Rechters concludeerden vorige week dat de gendarmes die verantwoordelijk waren voor zijn arrestatie in Beaumont-sur-Oise, ten noorden van Parijs, geen “onwettig opzettelijk geweld” hadden gepleegd en niet konden worden aangeklaagd voor het niet nakomen van hun taken.

Mevrouw Shamdasani benadrukte dat OHCHR de zaak nauwlettend in de gaten houdt na het besluit van de familie om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ze merkte op: “Zeven jaar na zijn dood wacht de familie nog steeds op het formeel vaststellen van de volledige waarheid, op overeenkomstige verantwoordelijkheden en op het nemen van passende maatregelen om ervoor te zorgen dat gerechtigheid en effectieve rechtsmiddelen worden ingevoerd, zodat een dergelijk incident niet kan plaatsvinden. weer voorkomen”.

Ze voegde eraan toe dat het rapport de beschuldigingen van een online lastercampagne en bedreigingen tegen de zus van Adama Traoré benadrukt.

Het gaat onder meer om berichten van accounts op sociale mediasite X van twee professionele politievakbonden, naar aanleiding van haar samenwerking met het Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie (CERD) vorig jaar.

“Wij zullen dit nauwlettend blijven volgen”, zegt ze.

Herstelbetalingen

Met betrekking tot vragen over herstelbetalingen voor mensen van Afrikaanse afkomst wees mevrouw Shamdasani erop dat de Hoge Commissaris heeft aangedrongen op verschillende pijlers van de reactie op systemisch racisme.

Deze omvatten “de confrontatie met de erfenissen uit het verleden, verantwoordelijkheid en herstel”. Ze benadrukte dat de heer Turk gelooft dat “staten moeten erkennen dat achter hedendaagse vormen van racisme, dehumanisering en uitsluiting het onvermogen schuilt om de verantwoordelijkheden voor slavernij te erkennen”.

Hij is van mening dat het nodig is om “de schade volledig te herstellen”.

Ze benadrukte opnieuw dat het herstelproces ‘geïnformeerd moet worden door mensen van Afrikaanse afkomst’, met ‘breed opgezette initiatieven, waaronder formele erkenning, excuses, processen van waarheidsvertelling en herstelbetalingen in verschillende vormen. Dit moet worden gestructureerd door “de effectieve deelname van mensen van Afrikaanse afkomst en hun gemeenschappen”, voegde ze eraan toe.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.