AccueilNederlandLand op de...

Land op de rand van de afgrond europahoy.news

UNICEF luidt de noodklok: 200.000 mensen zijn ontheemd door extreem geweld in het land. Bisschop Mésidor, aartsbisschop van Port-au-Prince, doet een beroep op de internationale gemeenschap: « We kunnen niet werkeloos toekijken. »

Luana Foti – Vaticaanstad

Haïtiaanse burgers leven in een dramatische situatie die wordt gekenmerkt door extreem geweld, honger en ondervoeding. Max Leroy Mésidor, grootstedelijke aartsbisschop van Port-au-Prince, de hoofdstad van het land, is lapidair: « Haïti is een land dat op de rand van de afgrond staat. » Gecontacteerd door Sir, vertelt hij over de omstandigheden waarin de Caribische republiek zich bevindt: «De onveiligheid woedt al meer dan twee jaar in Port-au-Prince. Maar de afgelopen maanden is de situatie verslechterd. De bendes controleren meer dan driekwart van het grondgebied van de hoofdstad. Elke dag bezetten ze nieuwe gebieden onder de onbewogen en onverschillige blik van de autoriteiten. Overvallen, verkrachtingen, plunderingen, brandstichting, ontvoeringen en moorden zijn de norm in de dagen van de Haïtianen. In het tweede kwartaal van 2023 is het geweld met 14% toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Geconfronteerd met zo’n bloedig panorama heeft de Amerikaanse ambassade haar burgers opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten. ‘De staat bestaat alleen in naam. De stad wordt aan zichzelf overgelaten, of erger nog, aan de bandieten”, hekelt monseigneur Mésidor.

Ontheemd door extreem geweld

Terwijl criminele bendes elkaar voortdurend uitdagen met machtsvertoon, hele buurten in hun eigen gewapende leengoederen veranderen en bewoners terroriseren, worden gezinnen gedwongen hun huizen te verlaten om te schuilen voor het geweld. Volgens gegevens van UNICEF zijn er momenteel 200.000 ontheemden, waarvan 190.000 alleen al in Port-au-Prince. De verslechtering van de toch al precaire veiligheidssituatie begon in Haïti na de brute moord op de toenmalige president Jovenel Moïse in juli 2021. Moïse deed onderzoek naar Haïtiaanse politici en zakenlieden die betrokken waren bij drugshandel. Zijn dood werd gevolgd door burgerlijke onrust, protesten en bloedig geweld op straat, terwijl zijn vervanger en premier Ariel Henry door het volk niet als legitieme interim-president wordt erkend.

De Bwa boerenkoolbeweging

Als gevolg van de zwakke prestaties van politieke instellingen ontstond er van onderuit een bloedige reactie tegen criminele bendes. “Afgelopen april begonnen de inwoners van sommige buurten aan een heropleving door de ‘Bwa boerenkool’-beweging, waarbij degenen die zij verdachten van moordenaars of medeplichtigen fysiek werden geëlimineerd”, zegt de aartsbisschop van Port-au-Prince. Burgers uit verschillende delen van het land zijn samengekomen om een ​​populaire zelfverdedigingsbeweging te creëren die leden van gewapende bendes en hun handlangers opzoekt om hen op brute wijze te vermoorden met als doel steden uit hun klauwen te bevrijden. Monseigneur Mésidor erkent dat “zolang de autoriteiten zoveel passiviteit tonen tegenover het wrede en willekeurige geweld van de bendes, de bevolking zal proberen het recht in eigen hand te nemen”, maar wijst erop: “we kunnen geen overhaaste gerechtigheid aanmoedigen. voor de bevolking die lijdt, hoewel de Laten we het begrijpen. »

De ergste humanitaire catastrofe in decennia

De laatste conclusies van VN-agentschappen over de humanitaire situatie in het Caribische land schetsen een zeer alarmerend beeld: er is een nieuwe cholera-epidemie uitgebroken: er zijn 823 doden, 3.612 bevestigde gevallen en 57.859 vermoedelijke gevallen geregistreerd. Bovendien hebben 5,2 miljoen mensen officieel humanitaire hulp nodig. Onder hen zijn 2,9 miljoen kinderen. Haïti, het armste en minst ontwikkelde land in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, wordt geconfronteerd met wat officieel ‘de ergste humanitaire catastrofe in decennia’ wordt genoemd. De complexe politieke en sociale situatie van de staat wiens naam ‘land van bergen’ betekent, wordt verergerd door een endemische kwetsbaarheid voor natuurrampen. Frequente orkanen, perioden van droogte, tsunami’s en aardbevingen – de laatste, verwoestende, vond plaats in 2021 – dragen bij aan het toenemen van de situatie van ontberingen.

De moeilijke aanwezigheid van de Kerk ter plaatse en de oproep aan de internationale gemeenschap

Geconfronteerd met dit sombere panorama werpt de aartsbisschop van Port-au-Prince licht op de moeilijkheden van de Kerk in haar evangelisatiewerk: «De Kerk deelt het lot van de bevolking: zij staat ook bijzonder bloot. Priesters en religieuzen zijn ontvoerd en vervolgens vrijgelaten in ruil voor losgeld. Een Italiaanse non, zuster Luisa Dell’Orto, werd vorig jaar op klaarlichte dag koelbloedig geëxecuteerd. “Parochies zijn gesloten, evenals ons pastoraal opleidingscentrum.” Ondanks de moeilijkheden herhaalt hij dat “de Kerk stand blijft houden en de gelovigen zoveel mogelijk begeleidt”. Tenslotte doet hij een oproep aan de internationale gemeenschap: “in naam van internationale solidariteit en universele broederschap hebben internationale instellingen de plicht ons te helpen in een tijd waarin een heel volk wordt blootgesteld aan de terreur van bendes. “De tijd is gekomen om concreet te handelen.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.