AccueilNederlandKort wereldnieuws: update...

Kort wereldnieuws: update van de kerncentrale van Oekraïne, de gezondheidscrisis in Soedan, reproductieve rechten

Het aanpakken van de opening van de IAEATijdens de Algemene Conferentie in Wenen op maandag zei de heer Grossi dat 53 missies die meer dan 100 medewerkers van agentschappen mobiliseren, zijn ingezet als onderdeel van een voortdurende aanwezigheid in de vijf kerncentrales van Oekraïne.

Deze omvatten de Zaporizja-kerncentrale, of ZNPP, aan de rivier de Dnipro in het zuiden van Oekraïne, waar de heer Grossi zei dat de situatie “zeer kwetsbaar” bleef.

‘Moedige service’ door IAEA-personeel

De ZNPP wordt gecontroleerd door Russische troepen, maar wordt beheerd door Oekraïense staf. Het is de grootste kerncentrale van Europa en het IAEA houdt de situatie daar sinds de begindagen van het conflict in de gaten.

In een boodschap die werd voorgelezen bij de opening van de Algemene Conferentie van de VN Secretaris-generaal António Guterres zei dat hij de “moedige service” van het IAEA-personeel dat in de fabriek gestationeerd was, toejuichte. Hij beloofde dat de VN “alles zal blijven doen wat zij kan” om de veilige roulatie te garanderen van deskundigen die actief zijn in de vijf nucleaire installaties van Oekraïne.

Tsjaad: De gezondheidscrisis van vluchtelingen in Soedan escaleert, waarschuwt de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) heeft opgeroepen tot dringende financiële steun in het licht van de groeiende gezondheidscrisis in het oosten van Tsjaad, waar de afgelopen vijf maanden meer dan 400.000 mensen de brute militaire burgeroorlog in Soedan zijn ontvlucht.

De senior adviseur van het regionale kantoor van de WHO voor Afrika, dr. Ramesh Krishnamurthy, benadrukte de noodzaak om interventies op het gebied van de primaire gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, de gezondheid van moeders en kinderen, evenals voeding, te “opvoeren”.

De WHO zei zondag dat bij een recente screening in Tsjaad bijna 13.000 kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed bleken te zijn.

Het aantal ziekenhuisopnames van kinderen met ondervoeding is in de provincie Ouaddaï, waar ruim 80 procent van de vluchtelingen uit buurland Soedan verblijft, met ruim de helft toegenomen.

In Ouaddaï is de VN-gezondheidsorganisatie doorgegaan met het leveren van cruciale hulp aan de stad Adré, slechts een paar honderd meter van de Soedanese grens, en werkt ze samen met partners om de binnenkomende vluchtelingen te ondersteunen met gezondheidsdiensten, vaccinaties en medicijnen.

Tot nu toe heeft de WHO 80 ton aan goederen aan Adré geleverd, meest recentelijk bedden en matrassen ter ondersteuning van de medische en chirurgische zorg.

Reproductieve rechten moeten tijdens crises worden gerespecteerd

Staten moeten het recht op seksuele en reproductieve gezondheid zonder discriminatie garanderen, vooral in humanitaire crises, aldus door de VN benoemde onafhankelijke rechtendeskundigen zei maandag.

De experts, waaronder de speciale VN-rapporteur voor het recht op gezondheid, Tlaleng Mofokeng, waarschuwden voor een “verergerd” risico op schendingen van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten in noodsituaties, humanitaire situaties of conflictsituaties.

Vrouwen en meisjes zijn bijzonder kwetsbaar voor ernstige schade, zeiden de deskundigen, en drongen er bij landen op aan om de toegang tot moderne anticonceptiemethoden, waaronder noodanticonceptie, en toegang tot legale en veilige abortus te garanderen.

Ze riepen op tot training voor zorgverleners over veilige abortus en nazorg, waar de middelen beperkt zijn.

Verwelkomende decriminalisering

De deskundigen verwelkomden ook de “decriminalisering van abortus in sommige landen”. Eerder deze maand schafte het Mexicaanse Hooggerechtshof alle federale strafrechtelijke straffen voor abortus af en oordeelde dat nationale wetten die abortus verbieden ongrondwettelijk waren.

Volgens de WHO is het garanderen dat vrouwen en meisjes toegang hebben tot veilige, respectvolle en niet-discriminerende abortuszorg van fundamenteel belang om te voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen met betrekking tot goede gezondheid en welzijn en gendergelijkheid.

De WHO heeft ook gezegd dat hoewel anticonceptiediensten van fundamenteel belang zijn voor de gezondheid en de mensenrechten, ruim 200 miljoen vrouwen in ontwikkelingsregio’s een onvervulde behoefte aan anticonceptie hebben.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Albares heeft een telefoongesprek met de president van de Andalusische regering over de overeenkomst met betrekking tot Gibraltar europahoy.news

​De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, heeft een telefoongesprek gehad met de president van de regering van Andalusië, Juan Manuel Moreno Bonilla, over het akkoord met betrekking tot Gibraltar. Albares legde uit dat...

Le chef des droits de l’ONU et des experts indépendants dénoncent la nouvelle loi géorgienne sur les « agents étrangers »

La loi sur la transparence de l’influence étrangère exige que les médias, les organisations non gouvernementales (ONG) et autres organisations à but non lucratif s’enregistrent comme « poursuivant les intérêts d’une puissance étrangère » s’ils reçoivent plus de 20...

« De Heilige Geest verandert ons leven » europahoy.news

Paus Franciscus leidt de Pinksterwake in Verona en moedigt, als bewijs van de transformerende kracht van de Heilige Geest, christenen aan open te staan ​​om de Geest hun hart te laten veranderen. Vaticaan nieuws Tijdens zijn homilie tijdens de Pinksterwake in...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.