AccueilNederlandKort wereldnieuws: Afghaanse...

Kort wereldnieuws: Afghaanse rechten, staakt-het-vuren tussen Armenië en Azerbeidzjan, verkeersveiligheidscampagne

Een nieuw rapport van ONAMADe Mensenrechtendienst van de VN heeft ruim 1.600 gevallen van mensenrechtenschendingen, waaronder marteling, gedocumenteerd, gepleegd door de feitelijke autoriteiten in het hele land tijdens de arrestatie en detentie van personen van 1 januari 2022 tot 31 juli dit jaar.

In een commentaar op de bevindingen beschreef Volker Türk, hoofd van de VN-rechten, de persoonlijke verhalen over mishandeling, elektrische schokken, watermarteling en talloze andere vormen van wrede en vernederende behandeling, samen met de bedreigingen tegen individuen en hun families.

“Marteling is onder alle omstandigheden verboden”, benadrukte hij.

Volgens het rapport zijn schendingen van de garanties voor een eerlijk proces, waaronder het ontzeggen van toegang tot advocaten, de “norm” geworden in het land.

De heer Türk drong er bij de Taliban op aan de misbruiken een halt toe te roepen en de daders ter verantwoording te roepen.

Afghanistan blijft als verdragspartij gebonden aan talrijke internationale mensenrechtenverdragen. UNAMA is gemandateerd door de VN Veiligheidsraad om de implementatie ervan te ondersteunen.

Armenië-Azerbeidzjan: VN herhaalt oproepen tot humanitaire toegang

EN Secretaris-generaal António Guterres heeft dat gezegd hij bleef bezorgd over de humanitaire situatie in de zuidelijke Kaukasus, waar de gevechten weer oplaaiden.

Via zijn woordvoerder herhaalde de heer Guterres zijn oproep voor volwaardige toegang voor hulpverleners tot mensen in nood.

In een verklaring waarin hij verwees naar de situatie tussen Armenië en Azerbeidzjan zei de heer Guterres dat hij “uiterst bezorgd” was over het gebruik van militair geweld in de regio en over berichten over slachtoffers, ook onder de burgerbevolking.

Volgens de laatste berichten in de media werd woensdag een stopzetting van de vijandelijkheden in de regio aangekondigd.

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio duurt al meer dan drie decennia voort, maar bijna drie jaar geleden werd na zes weken van gevechten een staakt-het-vuren overeengekomen door de leiders van Armenië, Azerbeidzjan en Rusland, wat leidde tot de inzet van enkele duizenden Russische vredeshandhavers. .

De VN-chef drong “in de krachtigste bewoordingen” aan op de-escalatie en “striktere” naleving van het staakt-het-vuren van 2020 en de beginselen van het internationaal humanitair recht.

Vorige maand nog informeerden VN-humanitairen en partners de Veiligheidsraad over de noodzaak van een onbelemmerde doorgang van hulp in de regio via de Lachin Corridor. De belangrijkste route is naar verluidt vorige week heropend.

De heer Guterres zei dat hij het betreurde dat de laatste “zorgwekkende ontwikkelingen” volgden op de levering van “broodnodige humanitaire hulp” aan de lokale bevolking op 18 september.

VN-rechtenchef Volker Türk zei dinsdag ook dat hij zich zorgen maakte over “de impact van hernieuwd gebruik van gewapend geweld op burgers”. Hij benadrukte dat het “absoluut cruciaal” is dat Azerbeidzjan en Armenië terugkeren naar het vredesproces en werken aan een overeenkomst “gegrondvest op de mensenrechten”.

VN lanceert verkeersveiligheidscampagne met sterren

Binnenkort op een billboard bij u in de buurt: a nieuwe mondiale VN-verkeersveiligheidscampagne werd woensdag gelanceerd om verkeersongevallen te helpen voorkomen, waarbij jaarlijks 1,35 miljoen mensen om het leven komen.

Ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen tussen de 5 en 29 jaar over de hele wereld, en ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor maar liefst 93 procent van de slachtoffers.

Volgens de Economische Commissie voor Europa van de VN (VN/ECE) worden de meest kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders, en de armen onevenredig zwaar getroffen.

De speciale gezant voor verkeersveiligheid van de VN-chef, Jean Todt, zei dat verkeersveiligheid in de meeste landen “niet hoog genoeg” op de politieke agenda stond.

Om het bewustzijn over dit probleem te vergroten, mobiliseert de nieuwe VN-campagne beroemdheden, variërend van popster Kylie Minogue tot voetbalicoon Ousmane Dembélé, die weggebruikers aanmoedigen om veilige praktijken aan te nemen. De billboards zullen in zo’n 1.000 steden over de hele wereld te zien zijn.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.