AccueilNederlandJemen: onbezongen helden...

Jemen: onbezongen helden verenigen zich voor duurzame vrede

De lopende vredesbesprekingen bieden een glimp van hoop dat een politieke oplossing voor het conflict in aantocht is.

Echter, op Internationale Dag van de Vrededie jaarlijks op 21 september wordt gevierd, blijven de humanitaire behoeften onthutsend en zijn de financiële middelen om hierop te reageren ontoereikend, zoals onlangs benadrukt door bijna 100 hulp agentschappen.

Zes maanden na de laatste VN-conferentie voor Jemen is nog maar een fractie toegezegd van wat nodig is om aan de behoeften van miljoenen mensen te voldoen.

Een ontheemd gezin in Marib, Jemen, brengt een winterhulppakket terug naar hun opvangcentrum.

Duurzame oplossingen nodig

Ondanks een aanzienlijke afname van de gevechten sinds de door de VN bemiddelde wapenstilstand van vorig jaar, blijven ruim 4,3 miljoen mensen in het hele land ontheemd. De meesten voelen zich niet veilig genoeg om snel naar huis terug te keren en zijn van plan in de nabije toekomst in de gebieden te blijven waar ze zich hebben gevestigd.

Velen zijn verspreid over honderden ontheemdenkampen in onderontwikkelde gebieden, voornamelijk langs de frontlinies. Anderen hebben onderdak gevonden in stedelijke gebieden of in gastgemeenschappen, waar sociale voorzieningen gemakkelijker beschikbaar zijn, maar de armoede is wijdverbreid.

Op de lange termijn zijn concrete, duurzame oplossingen voor ontheemde gemeenschappen die zich in nieuwe gebieden hebben gevestigd, waarschijnlijk voor de lange termijn, van cruciaal belang, aldus het rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN.IOM).

Het voegt eraan toe dat er aanzienlijke investeringen moeten worden gedaan om hen in staat te stellen dit levensreddende werk voort te zetten en een duurzamere toekomst en langetermijnherstel te bevorderen door de landbouw, het onderwijs, de watersystemen en andere infrastructuur nieuw leven in te blazen.

watersystemen en andere infrastructuur.

Een migrant rust uit in een kliniek in Noord-Jemen na een lange en vermoeiende reis.

Een migrant rust uit in een kliniek in Noord-Jemen na een lange en vermoeiende reis.

Mensenhandelcrisis

Migranten behoren nog steeds tot degenen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de crisis. De maritieme route die migranten nemen van de Hoorn van Afrika naar Jemen is de op een na drukste ter wereld.

Volgens de IOM-matrix voor het volgen van de verplaatsingen zijn tot nu toe naar schatting 90.000 migranten – voornamelijk Ethiopische – in 2023 aan de kust van Jemen aangekomen, in de hoop Saoedi-Arabië te bereiken.

Tienduizenden zijn gestrand. Ze hebben te ver gereisd en zijn te diep in de schulden gestoken om zich om te kunnen draaien, maar weten dat de reis die voor ons ligt te dodelijk of te duur is om door te gaan, aldus IOM, waarvan het personeel dagelijks verhalen hoort van migranten over uitbuiting door mensenhandelaars en ernstige mishandelingen. hun reizen.

Een jonge migrant kijkt uit om te zien nadat hij vanuit Djibouti in Jemen is aangekomen.

Een jonge migrant kijkt uit om te zien nadat hij vanuit Djibouti in Jemen is aangekomen.

Slavernij, marteling, afpersing

De migranten krijgen vaak goede banen en fatsoenlijke levensomstandigheden beloofd en anticiperen niet op de uitdagingen waarmee ze te maken zullen krijgen. In plaats daarvan worden volgens IOM duizenden migranten verkocht als seksuele slavernij, gemarteld op video terwijl hun families worden afgeperst, of gedwongen om maandenlang onbetaald op boerderijen te werken.

De situatie is uitgegroeid tot een mensenhandelcrisis van buitengewone proporties, waarschuwde het VN-agentschap. Velen hebben ook moeite om toegang te krijgen tot essentiële openbare diensten, zoals gezondheidszorg, onderdak, sanitaire voorzieningen en voedsel, terwijl ze ook te maken krijgen met stigmatisering en discriminatie.

Humanitairen die langs de migratieroute in de oostelijke corridor zijn gemobiliseerd, streven ernaar ervoor te zorgen dat er hulp beschikbaar is voor mensen die onderweg zijn en dat degenen die naar huis willen terugkeren, dit veilig en vrijwillig kunnen doen. Maar de vraag naar deze diensten blijft groter dan de beschikbare middelen om te reageren op alle migranten in nood.

Er moeten ook betekenisvollere inspanningen van de wereldleiders worden geleverd om de rechten van mensen in Jemen te herstellen en een einde te maken aan het geweld tegen mensen die in Jemen reizen – ongeacht hun achtergrond of migratiestatus –, aldus het VN-agentschap.

IOM verleent diensten aan patiënten in een gezondheidscentrum aan de westkust van Jemen.

IOM verleent diensten aan patiënten in een gezondheidscentrum aan de westkust van Jemen.

Jemenieten verwelkomen nieuwkomers

Geconfronteerd met deze harde realiteit zijn het de leden van de Jemenitische gemeenschap die vaak hun uiterste best doen om nieuwkomers te helpen. Duizenden Jemenieten werken voor humanitaire organisaties in gevaarlijke gebieden. Sommigen zijn ver van huis verhuisd om gemeenschappen in nood in het hele land een handje te helpen.

Gastgemeenschappen, nog steeds aan het bijkomen van jaren van oorlog, hebben zich ingezet om mensen in grote nood te ondersteunen en te verwelkomen.

Jemenitische artsen bieden hulp aan mensen die tijdens hun reizen aan kwalen lijden, ingenieurs bouwen uitgebreide waternetwerken in dorre gebieden, gemeenschapsleiders helpen conflicten over slinkende hulpbronnen te verzachten, en leraren verspreiden kennis onder kinderen wier onderwijs in gevaar is gebracht door oorlog.

De realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) is afhankelijk van het ondersteunen van deze onbezongen helden om concrete bijdragen te leveren aan de ontwikkeling en vrede in landen in crisis.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.