AccueilNederlandIntimidatie en represailles...

Intimidatie en represailles tegen de familie van Mahsa Amini gaan door op europahoy.news

De 22-jarige Jina Mahsa Amini werd op 13 september vorig jaar in de hoofdstad Teheran gearresteerd en in een busje gedwongen door de zogenaamde ‘morele politie’ van Iran. De autoriteiten beweerden dat ze zich niet hield aan de strenge wetten van het land inzake verplichte hoofdbedekking.

Hij stierf naar verluidt op 16 september na een hartaanval. Haar familie ontkende echter dat ze hartproblemen had en beweerde dat ze gemarteld was.

Het onvermogen om gerechtigheid te garanderen

Het overheidsonderzoek naar de dood viel “ruim onder” de internationale normen, waaronder eisen voor onafhankelijkheid en transparantie. Onafhankelijke internationale onderzoeksmissie over Iran zei in een persbericht.

“Jina Mahsa had überhaupt nooit gearresteerd mogen worden”, zegt Sara Hossain, voorzitter van de organisatie Raad voor de Mensenrechten-De aangewezen missie, eraan toevoegend dat de regering sindsdien “er niet in is geslaagd de waarheid, gerechtigheid en herstel te garanderen aan zijn familie, of aan de families van andere slachtoffers, vrouwen, meisjes en alle demonstranten die het slachtoffer zijn geworden van verkrachting van fundamentele mensenrechten .”

“In plaats daarvan verdubbelt de Islamitische Republiek de repressie en represailles tegen haar burgers en probeert ze nieuwe, draconische wetten in te voeren die de rechten van vrouwen en meisjes nog ernstiger beperken.”

geïntimideerde familie

Het onafhankelijke panel meldde ook dat de vader en de oom van Mahsa Amini ongeveer tien dagen geleden door veiligheidstroepen in haar geboorteplaats Saqqez werden vastgehouden en dat hun verblijfplaats “onbekend blijft”.

Zijn graf werd naar verluidt ook ontheiligd en zijn familieleden mochten niet rouwen. Ook de advocaat van de familie en de journalisten die verslag uitbrengen over hun zaak zijn lastiggevallen.

Golf van protesten

De dood van mevrouw Amini leidde tot een golf van protesten door het hele land.

Het onderzoeksteam zei ook dat het nu de beschuldigingen onderzoekt dat de staat op de protesten heeft gereageerd met onnodig en onevenredig geweld, willekeurige arrestaties en detenties, oneerlijke processen, buitengerechtelijke executies en intimidatie van de families van de slachtoffers.

Deze daden “gaan tot op de dag van vandaag door”, voegde hij eraan toe.

Volgens het onafhankelijke panel verscherpen de autoriteiten de strafmaatregelen tegen degenen die hun fundamentele rechten uitoefenen, waaronder de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vreedzame vergadering.

Grotere risico’s voor vrouwen.

De onderzoeksmissie zei ook dat een wetsvoorstel dat momenteel in behandeling is bij het parlement – ​​als het wordt aangenomen – vrouwen en meisjes zou blootstellen aan een verhoogd risico op geweld, intimidatie en willekeurige detentie.

De wetgeving stelt hogere boetes en gevangenisstraffen voor vrouwen en meisjes die de verplichte sluierbepalingen overtreden, evenals zwaardere straffen, waaronder reisverboden, ontzegging van onderwijs en gezondheidszorg, en sancties tegen bedrijven.

Oproep tot samenwerking

De onderzoeksmissie riep de regering op om volledig mee te werken aan haar onderzoeken en ervoor te zorgen dat alle betrokkenen veilige en onbelemmerde toegang hebben om bewijsmateriaal te leveren, inclusief het doorverwijzen van hun zaken.

De regering heeft tot nu toe niet gereageerd op herhaalde verzoeken om informatie, voegde de onafhankelijke instantie eraan toe, en merkte op dat zij een volledig rapport over haar bevindingen aan de Mensenrechtenraad zal presenteren tijdens een interactieve dialoog tijdens zijn 55e zitting in maart 2024.

De onderzoeksmissie

De Fact-Finding Mission kreeg van de VN-Mensenrechtenraad de opdracht om onderzoek te doen naar vermeende mensenrechtenschendingen in Iran in verband met de protesten die daar op 16 september 2022 begonnen, vooral met betrekking tot vrouwen en kinderen.

Het panel bestaat uit onafhankelijke leden Sara Hossain uit Bangladesh (voorzitter), Shaheen Sardar Ali uit Pakistan en Viviana Krsticevic uit Argentinië.

Ze zijn geen personeelslid van de Verenigde Naties en dienen onafhankelijk.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.