AccueilNederlandInfibulatie - de...

Infibulatie – de onmenselijke traditie waarover niet genoeg wordt gesproken

Vrouwenbesnijdenis is het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de uitwendige geslachtsdelen zonder dat daar medische noodzaak voor is

Ongeveer 200 miljoen meisjes en vrouwen die nu op planeet Aarde leven, hebben de uiterst pijnlijke procedure van vrouwenbesnijdenis ondergaan, ook wel infibulatie genoemd.

Vrouwenbesnijdenis is het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de uitwendige geslachtsdelen zonder dat daar medische noodzaak voor is. Deze operatie wordt gewoonlijk “vrouwelijke genitale verminking” en “vrouwelijke genitale verminking” (VGV) genoemd.

De essentie van de operatie is dat de grote schaamlippen zo worden gehecht dat er slechts een klein gaatje overblijft, waar urine en menstruatiebloed moeilijk doorheen kunnen.

In dit geval worden de clitoris en de buitenste schaamlippen vaak volledig geamputeerd en de binnenste schaamlippen gedeeltelijk. Door de diepe incisie die tijdens de operatie wordt gemaakt, ontstaat na genezing een merkbaar litteken, dat de vulva feitelijk volledig bedekt.

Er wordt gezegd dat infibulatie de ideale manier is om de maagdelijkheid van een meisje te behouden tot het huwelijk, maar er is een nieuwe operatie nodig na de huwbare leeftijd om haar in staat te stellen seks te hebben.

Sommige volkeren hebben de gewoonte dat de man tijdens de huwelijksnacht een mes neemt en daarmee het kruis van zijn vrouw doorsnijdt, en pas dan gemeenschap met haar heeft. Na de conceptie wordt het opnieuw gehecht.

Wanneer het tijd is voor de vrouw om te bevallen, wordt het vaginale gebied weer opengesneden zodat de baby eruit kan komen, en na de bevalling wordt het weer dichtgenaaid.

Meestal zijn dergelijke interventies uiterst pijnlijk voor vrouwen. Omdat ze allemaal zonder verdoving worden uitgevoerd, verliezen vrouwen tijdens de bevalling het bewustzijn door de pijn.

Dood door complicaties is niet ongewoon. Instrumenten worden niet gedesinfecteerd, waardoor het risico op tetanus en andere infecties toeneemt. Soms leidt deze barbarij tot onvruchtbaarheid.

De redenen voor het uitvoeren van VGV variëren per regio, veranderen in de loop van de tijd en zijn een combinatie van sociaal-culturele factoren die specifiek zijn voor gezinnen en gemeenschappen.

Meestal wordt deze praktijk gerechtvaardigd door de volgende meest voorkomende redenen:

• In gebieden waar een dergelijke praktijk deel uitmaakt van de gebruiken, zijn de prikkels voor de voortzetting ervan sociale druk en de angst voor publieke afwijzing. In sommige gemeenschappen is vrouwelijke genitale verminking bijna verplicht en wordt de noodzaak ervan niet betwist

• Deze operaties worden vaak gezien als een noodzakelijk onderdeel van de opvoeding van een meisje en als een manier om haar voor te bereiden op de volwassenheid en het huwelijk.

• Vaak zijn de motivaties voor het uitvoeren van deze operaties opvattingen over correct seksueel gedrag. Het doel van de operaties is om het behoud van de maagdelijkheid vóór het huwelijk te garanderen.

• In veel gemeenschappen wordt aangenomen dat de praktijk van vrouwelijke genitale verminking helpt het libido te onderdrukken en hen zo te helpen zich te verzetten tegen buitenechtelijke seks.

• De praktijk van vrouwelijke genitale verminking wordt geassocieerd met culturele idealen van vrouwelijkheid en bescheidenheid, waarin meisjes schoon en mooi zijn.

• Hoewel religieuze teksten niet over dergelijke praktijken spreken, geloven degenen die dergelijke operaties uitvoeren vaak dat religie de praktijk ondersteunt.

In de meeste gemeenschappen wordt deze praktijk beschouwd als een culturele traditie, die vaak wordt gebruikt als argument voor de voortzetting ervan.

VGV heeft geen voordelen voor de gezondheid en kan leiden tot ernstige complicaties op de lange termijn en zelfs tot de dood. Onmiddellijke gezondheidsrisico’s zijn bloedingen, shock, infectie, HIV-overdracht, urineretentie en ernstige pijn.

Illustratieve foto door Follow Alice: https://www.pexels.com/photo/two-woman-looking-on-persons-bracelet-667203/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.