AccueilNederlandInfibulatie - de...

Infibulatie – de onmenselijke traditie waarover niet genoeg wordt gesproken

Vrouwenbesnijdenis is het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de uitwendige geslachtsdelen zonder dat daar medische noodzaak voor is

Ongeveer 200 miljoen meisjes en vrouwen die nu op planeet Aarde leven, hebben de uiterst pijnlijke procedure van vrouwenbesnijdenis ondergaan, ook wel infibulatie genoemd.

Vrouwenbesnijdenis is het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de uitwendige geslachtsdelen zonder dat daar medische noodzaak voor is. Deze operatie wordt gewoonlijk “vrouwelijke genitale verminking” en “vrouwelijke genitale verminking” (VGV) genoemd.

De essentie van de operatie is dat de grote schaamlippen zo worden gehecht dat er slechts een klein gaatje overblijft, waar urine en menstruatiebloed moeilijk doorheen kunnen.

In dit geval worden de clitoris en de buitenste schaamlippen vaak volledig geamputeerd en de binnenste schaamlippen gedeeltelijk. Door de diepe incisie die tijdens de operatie wordt gemaakt, ontstaat na genezing een merkbaar litteken, dat de vulva feitelijk volledig bedekt.

Er wordt gezegd dat infibulatie de ideale manier is om de maagdelijkheid van een meisje te behouden tot het huwelijk, maar er is een nieuwe operatie nodig na de huwbare leeftijd om haar in staat te stellen seks te hebben.

Sommige volkeren hebben de gewoonte dat de man tijdens de huwelijksnacht een mes neemt en daarmee het kruis van zijn vrouw doorsnijdt, en pas dan gemeenschap met haar heeft. Na de conceptie wordt het opnieuw gehecht.

Wanneer het tijd is voor de vrouw om te bevallen, wordt het vaginale gebied weer opengesneden zodat de baby eruit kan komen, en na de bevalling wordt het weer dichtgenaaid.

Meestal zijn dergelijke interventies uiterst pijnlijk voor vrouwen. Omdat ze allemaal zonder verdoving worden uitgevoerd, verliezen vrouwen tijdens de bevalling het bewustzijn door de pijn.

Dood door complicaties is niet ongewoon. Instrumenten worden niet gedesinfecteerd, waardoor het risico op tetanus en andere infecties toeneemt. Soms leidt deze barbarij tot onvruchtbaarheid.

De redenen voor het uitvoeren van VGV variëren per regio, veranderen in de loop van de tijd en zijn een combinatie van sociaal-culturele factoren die specifiek zijn voor gezinnen en gemeenschappen.

Meestal wordt deze praktijk gerechtvaardigd door de volgende meest voorkomende redenen:

• In gebieden waar een dergelijke praktijk deel uitmaakt van de gebruiken, zijn de prikkels voor de voortzetting ervan sociale druk en de angst voor publieke afwijzing. In sommige gemeenschappen is vrouwelijke genitale verminking bijna verplicht en wordt de noodzaak ervan niet betwist

• Deze operaties worden vaak gezien als een noodzakelijk onderdeel van de opvoeding van een meisje en als een manier om haar voor te bereiden op de volwassenheid en het huwelijk.

• Vaak zijn de motivaties voor het uitvoeren van deze operaties opvattingen over correct seksueel gedrag. Het doel van de operaties is om het behoud van de maagdelijkheid vóór het huwelijk te garanderen.

• In veel gemeenschappen wordt aangenomen dat de praktijk van vrouwelijke genitale verminking helpt het libido te onderdrukken en hen zo te helpen zich te verzetten tegen buitenechtelijke seks.

• De praktijk van vrouwelijke genitale verminking wordt geassocieerd met culturele idealen van vrouwelijkheid en bescheidenheid, waarin meisjes schoon en mooi zijn.

• Hoewel religieuze teksten niet over dergelijke praktijken spreken, geloven degenen die dergelijke operaties uitvoeren vaak dat religie de praktijk ondersteunt.

In de meeste gemeenschappen wordt deze praktijk beschouwd als een culturele traditie, die vaak wordt gebruikt als argument voor de voortzetting ervan.

VGV heeft geen voordelen voor de gezondheid en kan leiden tot ernstige complicaties op de lange termijn en zelfs tot de dood. Onmiddellijke gezondheidsrisico’s zijn bloedingen, shock, infectie, HIV-overdracht, urineretentie en ernstige pijn.

Illustratieve foto door Follow Alice: https://www.pexels.com/photo/two-woman-looking-on-persons-bracelet-667203/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.