AccueilNederlandIn Athene de...

In Athene de bijeenkomst van de oosters-katholieke bisschoppen van Europa europahoy.news

Van 18 tot 21 september werd in Athene de jaarlijkse bijeenkomst met ongeveer 60 bisschoppen en priesters gehouden, getiteld: « Het gezin in de context van de Oosters-Katholieke Kerken van Europa ». Ook aanwezig waren nuntius Pawłowski, voorzitter van de LMOE, monseigneur Grušas, en pater Jalakh, secretaris van het Dicasterie voor de Oosterse Kerken. Volgende bijeenkomst in Roemenië in 2024.

Vaticaans nieuws

Van 18 tot 21 september 2023 vond de jaarlijkse bijeenkomst van de oosters-katholieke bisschoppen van Europa plaats in Athene, Griekenland, met de titel: « Het gezin in de context van de oosters-katholieke kerken in Europa », op uitnodiging van Manuel Nin i Güell, apostolisch exarch voor katholieken van de Byzantijnse traditie in Griekenland, en monseigneur Joseph Bezazian, apostolisch administrateur van het Armeens-katholieke Ordinariaat in Griekenland. De bijeenkomst werd bijgewoond door meer dan 60 bisschoppen en priesters die de oosters-katholieke kerken van Oekraïne, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Bulgarije, Servië, Kroatië, Duitsland en de Scandinavische landen, Armeens en Byzantijns Griekenland, Wit-Rusland, Cyprus, Italië en vertegenwoordigers van de Syro-Malabar Kerk en de Syro-Katholieke Kerk in haar Europese diaspora. Ook aanwezig waren de apostolische nuntius in Griekenland, monseigneur Jan Romeo Pawłowski; de president van de LMOE, monseigneur Gintaras Grušas; en pater Michel Jalakh, secretaris van het Dicasterie voor de Oosterse Kerken.

Dagen zonderodaal

In zijn inaugurele rede herinnerde bisschop Manuel Nin aan de honderdste verjaardag van de aankomst van bisschop Jorge Calavasis van Constantinopel naar Athene, waarbij hij onderstreepte dat het Griekse Exarchaat ‘de afgelopen decennia is gegroeid met twee andere etnische en vooral kerkelijke realiteiten: de gelovigen van de Chaldeeuwse traditie van Irak en Syrië en de Oekraïense gelovigen van de Byzantijnse traditie. In één enkele kerkelijke realiteit zonder onderscheid, graden of voorrechten, maar we zijn allemaal één in Christus.’ Met de hoop dat deze dagen van gebed, bezinning en delen ‘voor ons allemaal werkelijk synodaal zullen zijn, omdat we met Christus zullen wandelen, de enige Heer van ons leven en onze Kerken’, besloot hij zijn toespraak met ‘een bijzondere herinnering aan de Katholieke Kerk van de Byzantijnse traditie van Oekraïne en voor het hele Oekraïense volk in deze momenten van onrechtvaardige oorlog en enorm lijden.

De problemen van oosters-katholieke gezinnen

Monseigneur Milan Lach, hulpbisschop van de Eparchy van Bratislava, presenteerde de bisschoppen met de problemen waar oosters-katholieke gezinnen vandaag de dag mee kampen. In de huidige samenleving wordt het gezin overal geconfronteerd met onvoorstelbare druk, zei de prelaat. « Er is een strijd om het gezin. Als het gezin overleeft, overleeft de samenleving. Als het gezin niet overleeft, overleeft de samenleving ook niet. » ‘De functie van het gezin’, voegde hij eraan toe, ‘is om elk lid in staat te stellen een volwassen persoon te worden die een duidelijk besef heeft van zijn of haar eigen identiteit en daardoor in staat is tot intimiteit.’ Als « een uniek en onherhaalbaar werk van God, moet ieder mens dit unieke karakter in zichzelf herkennen en ontwikkelen. » En aangezien niemand zijn identiteit alleen kan opbouwen, maar anderen nodig heeft om deze te realiseren, heeft het gezin de eerste en bevoorrechte plek waar ze hun eigen identiteit kunnen opbouwen. Een verenigd gezin, waarin iedereen tijd reserveert voor anderen, leeft in dialoog en stelt de leden in staat om meerdere situaties van crisis en conflict het hoofd te bieden, en om de afhankelijkheden onder ogen te zien die het gezin zelf verstoren. Hiermee rekening houdend moet het begeleiden van gezinnen een van de prioriteiten van de Kerk zijn. Het is noodzakelijk om in de parochie een gemeenschap voor jonge gezinnen te creëren, zodat zij na het huwelijk niet alleen staan ​​en de problemen en uitdagingen van het leven als echtpaar het hoofd moeten bieden. En hij concludeerde: « In de oosterse kerken kan een model voor het inspireren van liefde in onze gezinnen worden gevonden in de Heilige Drie-eenheid, namelijk de liefde van de goddelijke Personen jegens elkaar. »

Gezinnen van priesters

Diaken János Nyíran van de Hajdudorog Metropolitan Church sprak over de relatie tussen de bisschop en getrouwde geestelijken. Getrouwd, professor en vader van vijf kinderen, legde de Hongaarse protodiaken de vele problemen en uitdagingen uit waarmee priesterfamilies ook worden geconfronteerd. Heel delicaat voor geestelijken is de relatie met geld en het gebruik van tijd. Welke levensstandaard kan een getrouwde priester zich veroorloven? Wat zijn de financiële eisen van uw gezin? Welk voorbeeld voor de gelovigen? En ook: hoe kun je je tijd goed gebruiken? Hoeveel tijd moet een getrouwde priester met zijn gezin doorbrengen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de geestelijke zijn spiritualiteit niet verwaarloost? Dit zijn slechts enkele van de vragen waarmee een priester, en ook zijn bisschop, elke dag te maken krijgt terwijl hij de hem toevertrouwde pastorie zorgzaam begeleidt. Nog delicater zijn de problemen die zich in het leven van een priester kunnen voordoen in verband met verslavingen, overspel, echtscheidingen en misbruik, vooral van minderjarigen. Hoe kan ik de familie van een predikant in moeilijkheden helpen? Wat te doen als uw huwelijk in een crisis verkeert? Hoe kunnen we gevallen van misbruik opsporen en snel handelen? Tot de aangegeven oplossingen behoren het bevorderen van initiatieven voor permanente educatie, psychologische ondersteuning door gekwalificeerde deskundigen en het formuleren van verplichte gedragscodes voor iedereen. Het is ook heel belangrijk om voor de vrouwen van priesters te zorgen en hen te begeleiden bij de opleiding en opvoeding van hun kinderen.

De reactie van de katholieke kerk in Europa op oorlog en oorlogn Oekraïne

Monseigneur Bohdan Dzyurakh, apostolisch exarch voor Oekraïners van de Byzantijnse ritus in Duitsland en Scandinavië, vertelde “de reactie van de katholieke kerk in Europa op de tragedie van de Russische oorlog tegen Oekraïne.” “Vandaag de dag lijden Oekraïense gezinnen onder de zwaarste en pijnlijkste klap van deze onmenselijke en barbaarse oorlog. 14 miljoen mensen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen, zijn gedwongen hun huizen en plaatsen van herkomst te ontvluchten. “De oorlog heeft het hart van de Oekraïense samenleving geraakt, en dit hart is het gezin.” Om deze reden, zo vervolgde bisschop Bohdan, zal geestelijke, psychologische en sociale steun en hulp aan gezinnen het hoofdthema blijven “van onze synodebijeenkomsten en van al ons pastorale werk in Oekraïne en daarbuiten.” Vervolgens bedankte hij de grote christelijke en Europese familie voor de solidariteit: ‘We staan ​​en ik ben er vast van overtuigd dat we de beproevingen van vandaag zullen doorstaan ​​omdat we geschraagd worden door de kracht van het geloof en de genade van God. “We rekenen ook op de steun en solidariteit van Europeanen, vooral onze broeders en zusters in het geloof en miljoenen mensen van goede wil.” Ten slotte presenteerde hij het katholieke antwoord op Oekraïne, het CR4U-initiatief. Begin maart 2022 vormden vertegenwoordigers van vooraanstaande katholieke humanitaire organisaties een werkgroep Katholieke Reactie voor Oekraïne (CR4U) om hun acties in de getroffen regio te coördineren. De CR4U wordt gecoördineerd door het Internationale Katholieke Comité voor Migratie (CICM), de commissie die de migratiebureaus van bisschoppenconferenties over de hele wereld samenbrengt en nauw samenwerkt met het Dicasterie van het Vaticaan voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling.

Volgende afspraak in Rumanie

De goddelijke liturgie in de Byzantijnse katholieke kathedraal van de Heilige Drie-eenheid in Athene, de viering van de vespers met een gebed voor de Armeense martelaren en vrede in Oekraïne in het Armeens-katholieke ordinariaat, samen met vele andere momenten van gebed en broederlijke agape, begeleidden het werk van deze dagen. Intensieve momenten van delen, de vrucht van minderheden die de Kerk verrijken, een volledig synodale ervaring om samen op weg te gaan naar Christus.

Aan het einde van de bijeenkomst werd besloten over het onderwerp van de volgende bijeenkomst: “De menselijkheid van de priester. De relatie tussen de bisschop en zijn geestelijkheid. De bijeenkomst vindt plaats in Oradea, Roemenië, van 17 tot 19 september 2024.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Bossen lopen een steeds groter risico op bosbranden en ongedierte als gevolg van de klimaatverandering europahoy.new

“Bossen en bomen zijn essentiële componenten van agrofoodsystemen. “Het verwijderen van bosbedekking, vooral in de tropen, verhoogt de lokale temperaturen en verandert de regenpatronen op manieren die de lokale effecten van de mondiale klimaatverandering verergeren, met mogelijk ernstige...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.