AccueilNederland'Immense uitdagingen' blokkeren...

‘Immense uitdagingen’ blokkeren de gerechtigheid voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne, waarschuwen mensenrechtenexperts europahoy.new

Tijdens zijn toespraak in Kiev merkte Commissievoorzitter Erik Møse op dat er sprake is van voortdurende patronen van schendingen door de Russische strijdkrachten, waaronder opzettelijke moorden, illegale opsluiting, marteling, verkrachting en illegale deportaties, waarvan er vele als oorlogsmisdaden worden beschouwd.

Volgens de Commissie werd het Oekraïense rechtssysteem geconfronteerd met “enorme uitdagingen” bij het bieden van verantwoordelijkheid en gerechtigheid aan de slachtoffers en het garanderen van een alomvattende schadeloosstelling voor de overlevenden.

Reparatieprogramma

Door VN-mandaat Raad voor de Mensenrechten Om schendingen te onderzoeken die zijn gepleegd sinds het begin van de grootschalige invasie van Rusland, zegt de Commissie dat zij de discussies over herstelbetalingen “op de voet heeft gevolgd”.

Commissielid Pablo de Greiff zei dat herstelinitiatieven moeten worden ontworpen in nauw overleg met de slachtoffers.

“Het opzetten van alomvattende herstelprogramma’s is een langetermijnproces, dat moet worden onderscheiden van, maar ook gecoördineerd met, nationale wederopbouwprogramma’s en programma’s voor de teruggave en reparatie van eigendommen”, zei hij.

Deze initiatieven moeten ook worden ontworpen in nauw overleg met de slachtoffers, voegde hij eraan toe.

Rechtendeskundigen benadrukten ook dat de dringende verstrekking van geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun aan slachtoffers een uitdaging blijft.

De Commissie heeft Oekraïne meer dan tien keer bezocht. Het huidige bezoek begon in de regio Tsjerkasy en ging verder naar Kiev, waar de experts autoriteiten en burgers ontmoetten die door de oorlog waren getroffen.

Rapport toont bewijs van oorlogsmisdaden

De Commissie publiceerde een papier eind augustus, waarin onder meer werd geconcludeerd dat “de door de Russische autoriteiten toegepaste martelingen wijdverbreid en systematisch zijn geweest en misdaden tegen de menselijkheid kunnen vormen, indien dit door verder onderzoek wordt bevestigd.”

Er werd ook “een patroon van standrechtelijke executies aangetroffen in steden en dorpen dicht bij de frontlinies, waar de Russische strijdkrachten veelvuldig in contact kwamen met lokale bewoners.”

In zijn rapport In maart heeft de Commissie gepresenteerd dat de Russische autoriteiten “een breed scala aan schendingen van de internationale mensenrechtenwetgeving en het internationale humanitaire recht” hadden begaan in veel regio’s van Oekraïne en Rusland.

Door te concluderen dat “de Russische strijdkrachten aanvallen met explosieve wapens hebben uitgevoerd in bevolkte gebieden met kennelijke minachting voor de schade en het lijden van burgers”, documenteerde de Commissie willekeurige en disproportionele aanvallen en het onvermogen om voorzorgsmaatregelen te nemen, in strijd met de internationale humanitaire verplichtingen. wet.

Een van de beschadigde elektrische onderstations in Oekraïne.

© UNDP/Oleksandr Ratushniak

Een van de beschadigde elektrische onderstations in Oekraïne.

Verplichte onderzoeken

De Onafhankelijke Internationale Onderzoekscommissie voor Oekraïne van de VN is een onafhankelijk orgaan dat door de VN-Mensenrechtenraad een mandaat heeft gekregen om onder meer alle vermeende schendingen en misbruiken van de mensenrechten en schendingen van het internationaal humanitair recht, en daarmee samenhangende misdaden in de context van de Russische bezetting. agressie tegen Oekraïne.

Het doel ervan is om de feiten, omstandigheden en grondoorzaken van dergelijke schendingen en misbruiken vast te stellen; en het verzamelen, consolideren en analyseren van bewijsmateriaal van dergelijke schendingen en misbruiken, inclusief de genderdimensie ervan, met het oog op eventuele toekomstige gerechtelijke procedures.

Aanvallen hebben gevolgen voor de mondiale voedselveiligheid

Denise Brown, humanitaire coördinator voor Oekraïne van de humanitaire organisatie van de VN, OCHAmaandag alarm geslagen over de vele aanvallen op havens.

“Ik ben geschokt door de verstrekkende humanitaire gevolgen van herhaalde Russische aanvallen op Donau-havens en landbouwactiva in Oekraïne, waardoor de mondiale voedselzekerheid wordt aangetast”, zei ze in een verklaring. bericht op sociale media.

“Van worstelende Oekraïense boeren tot gezinnen over de hele wereld die worstelen met stijgende voedselkosten: de impact is nu al verwoestend.”Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.